sly6 Napisano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2010 fakt to jest szok i nie dowierzanie ale jesli chce uzyskac pomoc,chce utrzymac GC to nie ma innego wyjscia jak cos robic moze to nie byc zbyt latwe i jesli mozesz to pilotuj ja ,badz z nia jak mozesz i ile mozesz..niech u Ciebie czuje wsparcie np przy kosciolach roznych wyznan mozna otrzymac pomoc,nie ma tak -nie powinno byc ze jestes innego wyznania to ma sie nie pomagac... poszukaj tez w jej okolicy czegos co jej pomoze potrzebny bedzie tez pomoc prawna jak z opieka i lozenie na dziecko ...
puma01 Napisano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2010 ''potrzebny bedzie tez pomoc prawna jak z opieka i lozenie na dziecko ...'' no tak tylko kogo sie tu poradzic.ona nie ma pieniedzy. a uwazasz ze policja cos tu pomoze?
Jackie Napisano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2010 witam was !potrzebuje porady.obecnie jestemw NJ poznalam tutaj kolezanke(polka na 2letniej zielonej karcie,mazpolak maobywatelstwo amerykanskie).jest obecnie w ciazy(5miesiac).Nie pracuej gdyz zwolnili ja z poracy. Utrzymywal ja maz. Wszytsko bylo ok az niedawno mezowi sie odwidzialo i przestalo mu kompletnie zalezec. Wyrzucil ja z domu tzn. ma sie wyprowadzic do konca tyg. Małżonek nie ma prawa wyrzucać jej z domu, niezależnie od tego kto kogo utrzymywał. I teraz pytanie co ona ma robic?do jakich instytucji sie zglosic? Na policję. Skontaktują ją z tzw. social worker. czy straci zielona karte? Niekoniecznie. Wiele zależy od konkretnej sytuacji. 1. Jest coś takiego jak VAWA. 2. Jeśli mąż wniesie sprawę o rozwód to koleżanka zaraz po rozwodzie musi złożyć papiery o 10-letnią GC. Koleżanka musi skontaktować się z prawnikiem imigracyjnym i dowiedzieć się jakie ma opcje. przeciez tak nie moze byc musi ja chronic prawo. Jak wyżej - zależy od konkretnej sytuacji. Pamiętaj że znasz tylko jedną wersję wydarzeń.
sly6 Napisano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2010 elmo policja powinna jest wskazac miejsce-organizacje gdzie moze znalesc pomoc,jakas porade nawet prawna w takich sprawach w tych organizacjach inna sprawa gdzie Ona mieszka?>w jakims wiekszym miescie czy gdzies na uboczu? takie cos znalazlem : http://www.kentlaw.edu/depts/cso/students/....html#nonprofit mozna cos podobnego znalesc na tej stronie http://www.justice.gov/ pisac tez mozna tam o namiary do organizacji
sly6 Napisano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2010 dobrze napisala Jackie o pomocy spolecznej gdzie powinni pomoc oraz wskazac organizacje ktore pomagaja takim osobom
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.