gocharynka Napisano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2010 Jak lecisz do rodziny polskiej to najlepiej wziasc slodycze wedlowskie typu ptasie mleczko i tym podobne. Jak masz mniej niz 21 lat to proponuje abys alkoholu nie bral, moga znalezc w walizce przy odprawie a w USA mozna pic od 21 roku zycia.
david7211 Napisano 1 Września 2010 Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Nie wiem jak jest w Denver, pewnie jest inaczej, ale w NYC ptasie mleczko jest dostepne, i nie raz jest tańsze niż w Polsce. Inne Wedlowski słodycze może nie sa tak popularne i warto je mieć. Jesli chodzi o alkohole to Żubrówka jest dość poszukiwana, ta którę sprzedają w USA jest trochę inna, inna butelka i troche inny smak (albo to tylko moje subiektywne wrażenie). Część ludzi chwali sobie "Krupniok", czy jak to się nazywa, nie pamiętam dokładnie.
Jasper Napisano 1 Września 2010 Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Jakie polskie wódki są najpopularniejsze w Stanach? Chodzi mi o takie, które można kupić w amerykańskich sklepach. Chciałbym coś zabrać ze sobą, ale nie chciałbym wziąć flaszki, którą tam można kupić w każdym sklepie. Jadę do Denver, dużego skupiska polonii tam nie ma, więc i polskie sklepy też nieliczne. Dlatego pytam o sklepy amerykańskie. Propnuję wziąć polskie piwo, wódkę jaką byś nie wziął to i tak będzie ona lepiej smakowała bo Polska. Ja wiozłam (na zamówienie), gorzką żołądkową, czekolady wedlowskie, michałki, herbatę lipton, piwo, suszone grzyby i kiełbasę.
basiarules Napisano 1 Września 2010 Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Druk deklaracji celnej dostaniesz w samolocie , I-94 musisz szukac juz przed odprawa paszportowa.
gabrielangel Napisano 1 Września 2010 Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Z mocnych alkoholi nie widzialem nigdy Zoladkowo-gorzkiej oraz Krupnika. Zubrowke w USA mozna dostac (Bison Vodka/Bison Grass Vodka) ale to nie jest dokladnie ta sama Zubrowka co w Polsce; jest sprzedawana bez kumaryny do ktorej przyczepil sie FDA.
gal Napisano 1 Września 2010 Zgłoś Napisano 1 Września 2010 Zarowno zoladkowa jak i krupnik jest do nabycia na Greenpoint w New York
sly6 Napisano 2 Września 2010 Zgłoś Napisano 2 Września 2010 Joanna jak ktos leci z Okecia przedposrednio do USA to dostanie I-94 na lotnisku juz i moze przejsc odprawe wstepna paszportowo-wizowa..
Joanna30 Napisano 2 Września 2010 Zgłoś Napisano 2 Września 2010 Oczywiście, ze może. Ja jednak nie leciałam bezpośrednio do USA, tylko raz przez Monachium - Lufthansą, a raz przez Amsterdam - KLM i w obu tych liniach dostałam druki w samolocie. Zresztą - tak jak mówią inni - druki można też dostać na lotnisku docelowym i tam je wypełnić, i dopiero potem stanąć w kolejce do immigration.
Malinka45 Napisano 2 Września 2010 Zgłoś Napisano 2 Września 2010 Jakie polskie wódki są najpopularniejsze w Stanach? Chodzi mi o takie, które można kupić w amerykańskich sklepach. Chciałbym coś zabrać ze sobą, ale nie chciałbym wziąć flaszki, którą tam można kupić w każdym sklepie. Jadę do Denver, dużego skupiska polonii tam nie ma, więc i polskie sklepy też nieliczne. Dlatego pytam o sklepy amerykańskie. Witaj...nie wiem jak jest w Denver,ale np w Chicago jest potezny wybor wodek...a polski spirytus jest tanszy niz u Polsce.Mysle,ze po prostu flaszke mozesz potraktowac typowo jak prezent ...i koniec.Swiat jest maly i chyba prawie kazdy towar powtarza sie dzisiaj w sklepach.Zarowno w Polsce mozesz kupic zagraniczne rzeczy.Pozdrawiam milego pobytu w Usa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.