Skocz do zawartości

Loteria Wizowa 2012

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Jachu nie placi sie za zielona karte a za wize i jak tej wizy nie otrzymasz to nic nie jest oddawane-jak przy wizach turystycznych

pytasz sie jakie sa koszta a no razy 2 beda a wiec za wizy,za badania medyczne,zaswiadczenie o niekaralnosci i chyba za cos jeszcze..

wiec to troche moze wyjsc .

Przypuśćmy taką sytuację. Moja mama i tata biorą udział w loterii wizowej. Wygrali. Są zaproszeni na rozmowę. Co by było gdyby jeden z rodziców nie wylosowanych się nie stawił? Czy ten drugi + dziecko mieliby jakieś problemy? Bo zawsze byłaby to oszczędność czasu i pieniędzy.

Btw. Te koszta to wyszłyby około półtora tysiąca dolarów na osobę?

Napisano

Nie przejmujcie się teraz zasadami. Jeśli będzie dla nas loteria to raczej pojawi się instrukcja w języku polskim, a dodatkowo może się co nie co zmienić w stosunku do lat poprzednich. Na pewno będzie dość czasu, żeby zaznajomić się ze wszystkim.

Napisano

poczekajmy na wrzesien oraz zasady -czy beda takie same czy tez inne

bo to co piszemy moze byc malo warte jak dv 2013 Polska nie bedzie :)

rynr a no wlasnie :(

Napisano

Staram się być na bieżąco, wiec jeśli będę bywał na forum to na pewno pomogę :)

EDIT:

I jeszcze jedno. Trochę odpowiedzi na niektóre zadane pytania znajdziecie w instrukcji do dv2012 (o ile będzie to aktualne). Jest co prawda po angielsku, ale jeśli ktoś planuje brać udział w loterii to nauka języka jest jak najbardziej na miejscu.

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie, gdyż na DV 2014 i/lub DV 2015 zamierzamy z rodzicami wysłać aplikację (nie będę ukrywał że głównie chodzi o mnie), a myślę że zasady w tej kwestii nie zmienią się.

1. Załóżmy że wylosowaliśmy GC. Mama lub tata wlatuję ze mną do US. Oboje wracamy po ok. tygodniu, dwóch. Zdaję maturę i jadę na studia do US. Tata/mama aplikuje o biały paszport. Czy jeśli główny aplikant będzie w Polsce na białym paszporcie, to czy ja jako syn mógłbym przedłużyć dwuletnią zieloną kartę?

2. Ile maksymalnie można mieć biały paszport (chciałbym zostać w US 5 lat do naturalizacji, potem mama/tata zrzekł(a)by się białego paszportu i zielonej karty).

3. Czy dziecko musi mieć poniżej 21 lat w momencie wysłania zgłoszenia żeby też mogło dostać GC, czy podczas trwania rozmowy?

I 4 pytanie ogólne.

Załóżmy że ktoś pomyślnie przejdzie rozmowę o wizę. Po jakim czasie ma w ręku ,,papiery" i może legalnie lecieć do US?

Napisano

2.z tego co się orientuję to biały paszport jest na 2 lata(ale nie jestem pewien)

3.musisz miec poniżej 21 roku życia podczas rozmowy

4.papiery ma się w ten sam dzień po południu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...