robert1969 Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 Witam! Jestem obecnie na przesiedzianej wizie H1B. Kilka miesiecy temu ozenilem sie z obywatelka i skladam teraz papiery na GC. Mam watpliwosci czy powinienem skladac formularz I-131. Slyszalem, ze w takiej sytuacji lepiej nie skladac I-131, bo jesli wyjade, to moge sobie tylko skomplikowac sprawe, poniewaz nie wyjechalem po wygasnieciu H1B. Czy to prawda? A jesli powinienem wyslac ten formularz to co wpisac w "class of admission" i jesli wpisze, ze celem ewentualnej podrozy jest jakies rodzinne emergency, to czy wpisuje wtedy date planowanej podrozy? Skad moge wiedziec kiedy/czy zainstnieje takie "emergency"? Ostatnie pytanie, to czy lepiej wyslac wszystkie papiery zwykla poczta czy poczta kurierska? Czy wyslanie np. poczta kurierska przyspiesza proces przyznania GC? Z gory dziekuje za wszystkie komentarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FUGAZI Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 Po to właśnie składasz wniosek o AP żeby w razie emergency módz wyjechać i mieć możliwość powrotu, naprawdę skomplikować sobie sprawę możesz w sytuacji kiedy będziesz musiał wyjechać z US a nie będziesz miał tego glejtu w ręku. Inna sprawa, że AP nie daje gwarancji powrotu, podobnie jak ma się to w przypadku promesy wizowej ostateczną decyzję podejmuje urzędnik na lotnisku, z tym, że bez tego papieru szanse na ponowny wjazd masz zerowe. Samo złożenie wniosku o Parole nie naraża Cię na żadne komplikacje. Generalnie jest go lepiej mieć niż nie mieć ale wykorzystać go jedynie w ostateczności. We wniosku wpisujesz "emergency", bez podawania daty. Wszystkie dokumenty do USCIS wysyłasz pocztą, korzystając z usługi "overnight"- koszt $16,50- przeznaczoną do takich właśnie przesyłek. Na poczcie dostaniesz specjalną kopertę i druczek do wypełnienia. Przesyłka jest dostarczana następnego dnia roboczego do godziny 1500, dostajesz informację z potwierdzeniem o której dokładnie została dostarczona i kto ją odebrał. Nie przyśpiesza to procesu w żaden sposób, bo tak wysyła każdy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 co do I-131 to bym uwazal z wyjazdem bo jesli to jest tak jak z wiza turystyczna przesiedziana to mozesz juz do USA nie wrocic majac AP moze cos napisze Karina w tej sprawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
promilm Posted October 24, 2010 Report Share Posted October 24, 2010 Jak Szanowna Pani Karina mi doradzila ; A co tam skladaj bo jest za darmo Wyslij caly pakiet z tym dokumentem; lecz uwarzaj jak bys mial zamiar wylatywac bo czasem moga byc jakies problemy na lotnisku. Ale warto miec tego ASa w rekawie bo przez kolejne kilka miesiecy procesu jestes zablokowany na amen w USA. Ps. nie jestem pewny do konca, mialem I-131 ale nie wylatywalem z usa; podobna sytuacja wiza B2, ale o ile pamietam Pani Karina doradzila mi- jak ni e musisz nei wylatuj!!!! Czasami warto posiedziec i odczekac te kilka miesiecy do zakonczenia procesu (powodem do wyjazdu nie sa urodziny kuzynki, slub czy swieta.... a nagle wypadki!!!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 dokladnie tak - nie wiadomo jak dlugo bedzie sie toczyl caly proces a oplata za I-131 jest wliczona wiec - czy sie komus nalezy czy nie - ja skladam. Nie musisz nie wylatuj, ale .. przyklad z dzisiaj: tata mojej klientki mial wczoraj wypadek samochodowy w Polsce, stan jest bardzo ciezki, a ona co dopiero zlozyla aplikacje I-485. Nie skladala I-131, bo jak to stwierdzila: "Co sie moze stac w ciagu tych paru miesiecy kiedy czekam tu na green card?" Teraz ani nie mamy receipt z I-485 zeby skladac o emergency I-131, ani nie zlozylysmy I-131 z powodow podanych powyzej.. Ja bym skladala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 Karina wracajac do tego 1 postu to co ma zrobic ta osoba?moze to jest tak jak z j-1..wiza studencka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.