Skocz do zawartości

Rozmowa Z Konsulem Bez Formalnosci

madzia23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Licz sie, ze bedziesz musiala kilka miesiecy spedzic w Polsce zanim dostaniesz wize, bo jednak nie starasz sie o turystyczna, a kazda wiza imigracyjna wiaze sie z dlugim czasem oczekiwania na nia i spelnienie okreslonych warunkow- badania medyczne, papiery itd itp. Nie wiem co robisz w Kanadzie, ale zwiazkow z Polska nie masz zadnych i konsul zapewne to wylapie, wiec moze lepiej by bylo starac sie o wize imigracyjna z Kanady?

Tutaj masz jak to wyglada:

http://www.visajourney.com/content/k3flow

A tutaj czasy oczekiwania na podobne wizy:

http://www.usa.info.pl/board/Czas-Oczekiwa...ons-t11969.html

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Nie chodzi mi o wize imigracyjna tylko o turystyczna dla zony obywatela i moje pytanie jest czy konsul na rozmowie zgodzi sie ze moglibysmy zalatwic wszystkie formalnosci tu w Stanach i pojechac razem do Polski, nie czekajac kilka miesiecy w PL.

Napisano

oprucz przytoczonego przez Ciebie przypadku ktory w zaden sposob nie moze byc potwierdzony[np nie bylas na rozmowie i nie wiesz co mowila ta osoba na granicy] to na tym forum nie bylo takiego przypadku ze ktos leci turystycznie i legalizuje tam pobyt

od tego sa dane wizy inne niz turystyczne

szybko mozesz dostac wize k-3 dla malzonki obywatela i tam legalizujesz pobyt.tzn szybciej niz wize cr1

Napisano

Ja widze to w ten sposob, po to amerykanie stworzyli wizy dla malzonkow, narzeczonych, czlonkow rodzin, aby pewne sprawy uporzadkowac. Setki tysiecy osob musi odczekac swoje, wiec i ty zapewne bedziesz musiala, bo jednak nie sadze, aby twoj przyszly maz mial takie koneksje, aby ominac przepisy imigracyjne, a jezeli dostaniesz turystyczna to zawsze na lotnisku moga ci przybic NO AOS, NO EAD w paszporcie lub cofnac z lotniska, badz poprostu na interview udowodnic, ze wykorzystalas wize turystyczna, aby zalegalizowac swoj status.

Napisano
oprucz przytoczonego przez Ciebie przypadku ktory w zaden sposob nie moze byc potwierdzony[np nie bylas na rozmowie i nie wiesz co mowila ta osoba na granicy] to na tym forum nie bylo takiego przypadku ze ktos leci turystycznie i legalizuje tam pobyt

od tego sa dane wizy inne niz turystyczne

szybko mozesz dostac wize k-3 dla malzonki obywatela i tam legalizujesz pobyt.tzn szybciej niz wize cr1

Wiza K3 zostala w lutym zeszlego roku praktycznie zlikwidowana i zastapiona CR1/IR1. W tej chwili procesowanie I-130 trwa mniej wiecej tyle samo co I-129F: http://travel.state.gov/visa/immigrants/ty...types_2993.html - important notice.

W twoim przypadku jedyna mozliwa droga zalatwienia wizy malzenskiej z Polski jest CR1, czas oczekiwania jak juz ktos wspomnial w watku - kilka miesiecy - na miejscu.

Napisano
Nie chodzi mi o wize imigracyjna tylko o turystyczna dla zony obywatela

nie ma czegos takiego. wiza turystyczna jest do zwiedzania, wiza na ktorej chcesz wziac slub to wiza narzeczenska...

no ale musisz pomyslec, ze wypelniajac aplikacje bardzo czesto pytaja sie czy bylas w jakims kraju nielegalnie, pamietam, ze jak ja sie staralam o j1 dawano temu takie pytanie bylo. nie jestem pewna czy nadal jest czy nie. jesli jest i sklamiesz nie wpisujac kanady i sie polapia to mozesz sie pozegnac z usa a jesli powiesz prawde to zaczna sie przygladac jak do tej kanady dotarlas. moga sprawdzic w bazie lotow. jesli kiedykolwiek odbylas lot w usa to cie moga wylapac.

tak tylko warte zastanowienia...

jak juz wspomnialam nie jestem pewna jak wygladaja aplikacje w chwili obecnej. ale jestem pewna ze cie sprawdza od gory do dolu zanim ci cos wydadza. podejrzewam ze bazy lotow beda w pierwszej kolejnosci, ale moge sie mylic.

tak czy inaczej powodzenia zycze...

Napisano
Slyszalam od jednej osoby cos takiego.

Obywatel amerykanski pochodzenia polskiego, pojechal do Polski, wzial slub ze swoja narzeczona i wybral sie do konsula wraz z malzonka na rozmowe. Nie stali w kolejkach tak jak wszyscy z wszystkimi potrzebnymi dokumentami, ponoc obywatel ma wieksze przywileje niz Ci z zielona karta.

Mam amerykańskie obywatelstwo. Mój mąż starał się (wprawdzie ładnych parę lat temu) o wizę turystyczną. Kazano mu czekać w kolejce wraz z innymi kandydatami. Nie mogłam uczestniczyć w rozmowie.

Nie chce mi sie za bardzo w to wierzyc, przeciez od tego sa te wszystkie formalnosci, ktore ciagna sie miesiacami. Poprosil konsula o to, czy moze zabrac swoja zone do Stanow, obiecujac ze wszystkie badania dla malzonki zrobia na miejscu w USA. To wszystko podobno zalezy od tego jak przebiegnie rozmowa z konsulem. Tak czy inaczej po slubie z obywatelem zona dostanie papiery i nie ma to zbyt wielkiego znaczenia czy zrobi wszystkie badania w Polsce czy tez w Stanach.

Nie bardzo wierzę w tę bajkę. To byłoby wykorzystanie wizy turystycznej w celu zalegalizowania pobytu. Konsul jest od pilnowania by do takich sytuacji nie dochodziło.

Podchodź ostrożnie do opowiastek tego typu. Ja słyszałam historię w której obywatel USA (pochodzenia polskiego) urządził dziką awanturę na lotnisku gdy odmówiono wjazdu jego żonie, która przyleciała na wizie turystycznej. I podobno ją wpuszczono i jeszcze przepraszano... taa... :(

Napisano
A czy to prawda, ze petycje o wize K-3 obywatel amerykanski musi zlozyc w USA przed slubem?

K3 to wiza dla MAŁŻONKÓW. Podejrzewam że chodzi Ci o K1 (narzeczeńską).

Napisano

Jackie moze jej chodzi o ta k-1 :P K-1 jest przed slubem bo slub ma byc na terenie USA,,a k-3 jest po slubie ale jak napisala Monika lepiej juz zlozyc papiery na cr1 :(

ale 3 miesiace to na jaka wize>jesli chodzi o k-1 to czekaly osoby po 5-6 miesiecy,na k-3 lub cr1 bedzie blizej 1 roku..

mozna tez zlozyc papiery w Polsce tzn I-130 ale trzeba sie do tego kwalifikowac i wtedy moze do 6 miesiecy byla by wiza cr1 ..

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...0_petition.html

juz dawno nie ma tych 3 miesiecy ,bo sie przepisy zmienily i to nawet widac po forum i temtach kiedy to sie stalo ..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...