dwwml Napisano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Urzędnicy imigracyjni na lotniskach zwykle wbijają standardowy pobyt - 6 miesięcy. Bo gdyby przy każdej osobie musieli zmieniać datownik i ustawiać na tyle, na ile deklaruje ta osoba, to w kolejce do nich stałoby się kilkakrotnie dłużej... Zdarza się, że wbijają krótszy czas pobytu, ale to się bardzo rzadko zdarza (np. wtedy, kiedy ktoś przyjechał do USA na 6 miesięcy, wyjechał na krótko czasu i znów planuje wjechać). To jest taki mały haczyk... Bo teoretycznie możesz zostać na 6 miesięcy, skoro na tyle dostałaś pozwolenie. Nawet jeśli w systemie mają, że planujesz/planowałaś jechać na 2. Przy kolejnych wlotach, jeśli sytuacja będzie się powtarzała (czyli, że będziesz siedziała w USA po pół roku - no bo przecież możesz, skoro dostałaś pozwolenie), to za którymś razem mogą Cię dokładniej przemaglować). Generalnie zasada jest taka, że wiza turystyczna służy do odwiedzin turystycznych, a nie do mieszkania w USA. Jasne ze do zwiedzania nie mieszkania, ale mozna np mieszkac zostajac tam te 6 miesiecy, ze znajomym czy z kims tam, to tylko pol roku. Skoro wiec wbija mi na 6 miesiecy a ja napisalam ze na dwa chce, a ogolnie na wizie mam na 10 lat, to trace wize kiedy zostaje na dluzej niz 2 miesiace? bo zostaje na dluzej niz napisalam w formularzu, sorry jesli pytanie sie powtarza ale chce make sure ze rozumiem ; ). np teraz pojade na dwa niby ale np jesli zostane 3 to nie chce aby byl problem czy zebym miala ja uniewazniona albo zeby mi wstepu zakazali
Joanna30 Napisano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Wiza w paszporcie zmienia sie w zwykłą, kolorową naklejkę w momencie, kiedy przesiedzisz dłużej, niż zewzwolił Ci na to urzędnik imigracyjny przy wjeździe (na druku I-94). Mówisz, że to tylko pół roku... A kogo stać na bycie turystą przez pół roku? Rzadko zdarzają się osoby, które w swoim kraju nie mają żadnych zobowiązań (praca, nauka) i jeszcze stać je na półroczny wyjazd.
dwwml Napisano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Wiza w paszporcie zmienia sie w zwykłą, kolorową naklejkę w momencie, kiedy przesiedzisz dłużej, niż zewzwolił Ci na to urzędnik imigracyjny przy wjeździe (na druku I-94). Mówisz, że to tylko pół roku... A kogo stać na bycie turystą przez pół roku? Rzadko zdarzają się osoby, które w swoim kraju nie mają żadnych zobowiązań (praca, nauka) i jeszcze stać je na półroczny wyjazd. Masz rację....nie pomyślałam o tym. No ok, wtedy łamię prawo i jestem tam nielegalnie, chodzi mi o to czy problemem będzie jeżeli zostanę np. 3 czy 4 miesiące PODCZAS gdy wpisałam 2 a wbiją mi 6.
mi0706 Napisano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Masz rację....nie pomyślałam o tym. No ok, wtedy łamię prawo i jestem tam nielegalnie, chodzi mi o to czy problemem będzie jeżeli zostanę np. 3 czy 4 miesiące PODCZAS gdy wpisałam 2 a wbiją mi 6. Nie będziesz miał najmniejszego problemu bo liczy się to co Ci wbił urzędnik i jak wbił 6 miesięcy to tyle możesz tam siedzieć! A do tego możesz jeszcze na miejscu przedłużyć o kolejne 6 miesięcy!
dwwml Napisano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Nie będziesz miał najmniejszego problemu bo liczy się to co Ci wbił urzędnik i jak wbił 6 miesięcy to tyle możesz tam siedzieć! A do tego możesz jeszcze na miejscu przedłużyć o kolejne 6 miesięcy! Dziekuje za info! super
sly6 Napisano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 co innego potem jak sie stara ktos o wize kolejna czasami wtedy nie ma ze mi wbili 6 miesiecy i bylem legalnie wiec nie lamiesz prawa zostajac 6 miesiecy bo mozesz taki pobyt na granicy dostac -chociaz mialas byc 2 miesiace ale ,,wpisujesz jedno a robisz cos innego wez takie cos pod uwage
artursevast Napisano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2013 Witam! Planuje ubiegac sie o wize B2 jaknajszybciej zeby miec spokoj, ale leciec bym chcial pozniej za pol roku-rok. Wiecie cos jak to jest z tym wylotem po dostaniu wizy. Dziekuje.
mi0706 Napisano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2013 ale o co pytasz? no bo w sumie to jest tak: dostajesz wizę, masz ją na określony czas, np: 10 lat, później wybierasz tobie dogodny termin, kupujesz bilet, wsiadasz do samolotu i lecisz!
Joanna30 Napisano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2013 Wypełnij wniosek, dokonaj opłaty wizowej i umów się na spotkanie w konsulacie Z wylotem po dostaniu wizy jest tak, że może nawet nie nastapić, bo się komuś plany zmienią na przykład...
artursevast Napisano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2013 Dziekuje bardzo! myslalem ze moze naprzyklad w tym samym roku trzeba poleciec w ktorym wiza byla wydana
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.