Stawu Napisano 13 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2014 Kurde to co mam zawód zmienić ? Ehh... Mam zamiar pójść w marcu mam nadzieje że lepiej będzie jak zobaczą że nadal mam tą samą pracę i że byłem w kanadzie i wróciłem
Lx13 Napisano 13 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2014 Nie, bo to co robisz brzmi ciekawie (chyba ze jesteś zwykłym szeregowym pracownikiem), poza tym na to juz chyba za późno To co cię spotkało to typowe dla większości ludzi pójście na łatwiznę, tzn zakwalifikowano cię jak typowego robola co myśli o ucieczce z PL. Amerykanie owijają w bawełnę (niby żeby nie było dyskryminacji) ale Kanadyjczycy sa całkiem uczciwi w tym temacie. Niedawno czytałem sporo o imigracji tam i na oficjalnej stronie jest tak napisane: osoby z wyższym wykształceniem znające kilka języków oraz mające stabilna sytuacje finansowa maja większe szanse na uzyskanie wizy imigracyjnej do Kanady niż kierowca ciężarówki/autobusu. Wnioski musisz wyciągnąć sam. Powtórzę sie. Masz rodzine w Kanadzie, skup sie na niej. Potem sie zobaczy.
sly6 Napisano 14 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2014 to ciekawie pisze o tej Kanadzie znam wiele osob co wyjechalo jako kierowcy,majac wyksztalcenie zawodowe-srednie,fakt na wizach pracowniczych a teraz maja staly pobyt wiec jak kto jest z ta Kanada naprawde kto troche zna neta to byla taka strona jak notcanada..wlasnie tam mozna bylo sobie poczytac kogo potrzebuje Kanada,fakt ludzi z wyzszym ale tacy co potem robia czasami wszystko od nowa na terenie Kanady,pozwolenia,uprawnienia,szkoly i dlatego czasami warto miec inny zawod tam nic wyzsze wyksztalcenie teraz Kanada zmienia system przyjmowania pracownikow na inny,jesli ktos bedzie miec wyksztalcenie zawodowe,dobre doswiadczenie to szybciej dostanie pobyt niz ktos kto ma wyzsze i zna jezyki a ma zawod ktory jest malo poszukiwany,tak jest od wielu lat to nie lata 90-te kiedy mozna bylo miec wyksztalcenie wyzsze i mialo sie w reku wize stawu nie ma prostej odpowiedzi na to kiedy masz isc,fakt pare tygodni pracy zle wyglada ale czy przy 1 roku masz wieksza szanse na wize to nie wiem;) znam wiele historii i rozne byly jej zakonczenia. ktos mial miec rodzine,mial dostac wize,byl na rozmowie i znow wizy nie bylo musisz sie dobrze sprzedac co do wjazdu do Kanady to nalezy do niej wleciec oraz pobyc troche czasu,potem poczekac aby isc po kolejna wize a to moze byc dobrych pare miesiecy i teraz jak bedzie w Twoim przypadku to zobaczysz
Big Napisano 22 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2014 Zapytał o to gdzie pracujemy - ja nie pracuję, mój chłopak zarabia ok 1400zł, czy gdzieś studiujemy - nie, ale od września mam zamiar iść na studia, o czym powiedziałam i miałam nawet we wniosku... I zapytał o to kogo mamy w Stanach... Tyle... Jestem rozczarowana, bo stać nas na ten wyjazd, mamy tutaj mieszkanie, ale jakby nie było nawet na ten temat pytań, ani o rodzinę tutaj w Polsce... 1. Zazdroszcze i podziwiam, ze przy takiej sytuacji Was stac. 2. Tez bym Wam nie dal - patrz pkt.1
isobel Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 na dzień dobry telefon ci zabierają przy wejściu do ambasady i wydają numerek (przy wyjściu ci go oddadzą, spokojnie). Ooo, to super, że można przyjść z telefonem. Przyjeżdżam do Warszawy pociągiem i trochę cierpiałam, że musiałabym cały dzień bez telefonu i internetu.
ania_673 Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 oj to byłaby męka telefon oczywiście ma być wyłączony przy wejściu do ambasady. Daj znać jak poszło gdy już odbedziesz rozmowę!
Gusia21 Napisano 25 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2014 Witam. Ja planuję swoją wizytę w ambasadzie dopiero we wrześniu, ponieważ muszę wyrobić jeszcze nowy paszport... Ale już teraz chciałabym poznać swoje szanse na pozytywne przejście tego wszystkiego... Chcemy z koleżanką lecieć na kilka dni w celach turystycznych do Miami. Wylot 30 września, a powrót 6 października. Pod koniec wyjazdu, a dokładnie 5 października, chcemy wybrać się na koncert One Direction (to główny powód naszej podróży). Czy mam duże szanse na otrzymanie wizy turystycznej i potem, że na lotnisku już mnie puszczą dalej? Dodam, że to mój pierwszy wyjazd do USA i nikogo tam nie mam (ani rodziny ani znajomych), a w Polsce - rodzina, znajomi, studia, własne mieszkanie... Czy zabrać na rozmowę z konsulem jakieś dodatkowe dokumenty poświadczające studia i posiadanie mieszkania? Bilety na koncert i rezerwacja hotelu też? Sorry, jeśli moje pytanie jest nie na miejscu i pewnie już były odpowiedzi na podobne, ale jestem kompletnie zielona w tych sprawach... A do tego na różnych forach naczytałam się historii o nie wpuszczeniu na teren USA, mimo że posiada się już wizę/promesę od konsula w Warszawie, że zaczynam panikować na zapas...
sly6 Napisano 26 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2014 jak znasz ten zespol to przygotuj sie na pytania moze Konsul tez zna i zobaczy czy mowisz prawde miej ze soba rezerwacje,mozesz tez miec bilety na koncert i legitymacje studencka Nie wpuszczani sa ludzie bo wiza nie gwarantuje wpuszczenia.a teraz zobacz kogos nie wpuscili?za co lecisz na koncert,wracasz w tym czasie deklarowanym do tego masz tez takie wykupione bilety
KaeR Napisano 26 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2014 jak znasz ten zespol to przygotuj sie na pytania moze Konsul tez zna i zobaczy czy mowisz prawde sly, Ty to powinienes komikiem zostac. Dawno sie tak nie usmialem, bo wyobrazilem sobie ta konwersacje z konsulem o One Direction.
Aiglon Napisano 26 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2014 Ja mialam rozmowe w konsulacie o Xenie i Herkulesie, wiec nie wiem co w tym smiesznego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.