Skocz do zawartości

Kilka Pytań Przed Wyjazdem.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to masz juz telefon kupiony w nowych czasach -przepisach ze sa bez simlocka :)

co do karty sim to mozesz wpisac w szukaj na forum telefon komorkowy i cos tam wyjdzie a jak nie to moze cos doda do tego.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Witam.

Mianowicie lądować będę w New York (JFK) a następnie po około 9 godzinach mam samolot ( osobny bilet ) do Windsor Locks (BDL) ( z przesiadkom w Detroit, 35 min na przesiadkę ). Po 2 dniach w Hartford mam samolot powrotny z Windsor Locks do New York, tam spędzę 4 dni i mam powrót do Polski.

Calkowicie nie moja sprawa, ale nie moge sie oprzec.

Dlaczego lecisz z Nowego Jorku do Hartford (okolo 100 mil samochodem) przez Detroit (ponad 1000 mil) tracac na przesiadki i lot 12-14 godzin zamiast wynajac w Nowym Jorku samochod (lub wsiasc w autobus czy inny pociag) i przejechac do Hartford?

plan B:

Zostac w Nowym Jorku, podjechac na koncert do Hartford (wynajety samochod, autobus, pociag). Hartford to nudna dziura, zdecydowanie lepiej spedzilbys ten czas na Manhattanie.

Napisano

Po pierwsze przelot z Nowego Jorku do Windsor Locks to jakieś 5 godzin z przesiadką w Detroit ( 7:35 mam wylot 12:20 jestem na miejscu ) niestety nie było biletów na lot bezpośredni :/ , a dlaczego tak a nie samochodem/busem/pociągiem bo bilet kosztował grosze a z jazdą busem lub pociągiem było bardzo dużo problemów ( bus jest ale tylko w weekendy, przynajmniej z tego co wyszukiwało google :), a pociąg to też porównywalny koszt był co samolot a tez przesiadki, bo tez nie znalazłem bezpośredniego połączenia. A co do samochodu to nie mam prawka ;). Co do planu B to po koncercie i tak musiałbym zostać w Hartford na noc a tak to bede tam około 12 - 13 w sobotę a koncert jest w niedziele więc teoretycznie tracę tylko sobotnie popołudnie w Hartford :D .

Napisano

Dzieki za odpowiedz i milego pobytu.

Po pierwsze przelot z Nowego Jorku do Windsor Locks to jakieś 5 godzin z przesiadką w Detroit ( 7:35 mam wylot 12:20 jestem na miejscu )

plus 9 godzin czekania na JFK =14, ale widocznie inaczej sie nie dalo. Przynajmniej sobie polatasz.

Napisano
Calkowicie nie moja sprawa, ale nie moge sie oprzec.

Dlaczego lecisz z Nowego Jorku do Hartford (okolo 100 mil samochodem) przez Detroit (ponad 1000 mil) tracac na przesiadki i lot 12-14 godzin zamiast wynajac w Nowym Jorku samochod (lub wsiasc w autobus czy inny pociag) i przejechac do Hartford?

Nawet nie zerknęłam na mapę, ale rzeczywiście można było nieco inaczej tam dolecieć :)

Napisano
Nawet nie zerknęłam na mapę, ale rzeczywiście można było nieco inaczej tam dolecieć ;)

A no można było dolecieć inaczej ale opcja przez Detroit była najtańsza w momencie gdy kupowałem bilet (około 400 zł taniej ) :) .

Pytań ciąg dalszy ;)

Znowu odnośnie bagażu. Mianowicie zamierzam spakować się w zwykłą torbę podróżną. Stąd pytanie odnośnie jej bezpieczeństwa, co zapinam wszystkie suwaki i co daje ja taką na odprawie? Jaką mam pewność że nikt z niej nic nie zakosi , a może są jakieś zabezpieczenia do dokupienia czy coś?

Dręczy mnie jeszcze koszt mojej egzystencji na miejscu. Zamierzam zabrać ze sobą 600 dolarów ( już kupione - mam nadzieje tylko że nie podróbki :D ) oraz będę miał około 1000 - 1500 zł na karcie kredytowej do wykorzystania. Jak myślicie starczy czy może być ciężko ?

Napisano

Samą torbę podróżną mogą ci nieźle poobijać, więc uważaj, co w nią będziesz pakować :)

Walizki są twardsze, a zdarza się, że po przylocie np. obrazki są popękane, czy coś w ten deseń...

Pewności, czy Ci nic nie zakoszą nie masz. Nawet jakbyś ją zapiął na kłódkę, to mogą ją otworzyć, jeśli będą chcieli ;)

A co do kosztów to zdecydowanie powinno Ci wystarczyć to, ile masz. Choć oczywiście zależy, jak bardzo zamierzasz tam szaleć :D A hotele już opłacone, czy będziesz szukał noclegów na miejscu?

Napisano

masz juz oplacone spanie w NY,czy tam gdzie bedziesz ?

jak u ciebie z posilkami,czy cos sobie kupisz za pamiatke w USA itd

bo 600 dol moze wystarczyc ale nie musi :)

a karte w jakim banku masz ,dowiedz sie w banku jak Ci beda przeliczac walute oraz ile kosztuje wyplata z bankomatu w USA

Napisano

Hoteli jeszcze nie mam opłaconych bo przy rezerwacji brali tylko dane karty ale jej jeszcze nie obciążali, ale te pieniądze mam odłożone i nie wliczam tego wydatku do kasy którą podałem :) . Co do jedzenia to w Hartfort w Hotelu mam wliczone śniadanie niestety w NY już nie, więc te 600 dolców i ten 1k-1,5k zł mam tylko na transport ( taksówki, busy, itp ), jedzenie , zwiedzanie i inne własne zachcianki. ( choć wolałbym pieniędzy z karty nie tykać :D ). Odnośnie karty to jest to bank WBK i miła pani w oddziale mówiła że we wszystkich bankomatach na świecie które podlegają pod jakąś tam spółkę w której jest WBK mam darmowe wypłaty a z pozostałych to jest opłata w wysokości 5 zł. Choć jeszcze raz się chyba przejdę do banku bo ta pani co mi to mówiła wyglądała jak by sama nie była do końca pewna tego co mówi ;) . Co do przeliczania waluty to niestety jeszcze nic nie wiem, ale robiąc zakupy przez internet tą kartą i płacąc w dolarach to zawsze to były groszowe sprawy więc tu mam nadzieje będzie podobnie.

Napisano

Arlen a moze wpiszesz w szukaj na forum WBK i zobaczsz co tutaj pisali ludzie na ten temat :)

chyba ze cos sie zmienilo w przepisach-regulaminie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...