Skocz do zawartości

Jaka Jest Szansa Na Pracę W Hr Dla Psychologa Z 3 Letnim Doświadczeniem W Polsce

Gość polyhanna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Emilka80 masz racje ze nalezy pokazac cos ze swojego zycia lub tez jak kto moze byc,ze praca w sklepie moze byc na samym poczatku a potem od Nas zalezy co bedzie dalej oraz tez od rynku pracy.

A co do przekonania Ojca to sa takie osoby ze musza widziec ze cos sie robi w tym kierunku wtedy moga podjac decyzje co dalej.Ze dana osoba duzo robi aby szukac pracy i ze podejmie prawie kazda prace.

• 1 miesiąc później...

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Polyhanna,

Nie piszesz, jaki jest twoj poziom angielskiego, lub gdzie planujesz sie osiedlic. Oba te czynniki sa bardzo wazne, jesli planujesz kontynuowac kariere w USA.

Jak ktos wczesniej wspomnial, generalnie nie ma trudnosci ze znaleziewniem pracy w restauracji/ sklepie, niestety pozycje te nie sa bardzo dobrze platne...

Jesli nie masz angielskiej wersji CV, napisz jak najszybciej, zaloz rowniez profil na LinkedIn, Monster.com, CareerBuilder.com... Mozesz przegladac oferty pracy na Indeed.com badz SimplyHired.com, oba portale zbieraja oferty z calego internetu. Przegladaj oferty pracy miedzynarodowych koncernow, firmy te duzo latwiej zatrudniaja obcokrajowcow. Na LinkedInie zapisz sie do grup specyficznych dla twojego zawodu, pasji, Polonii w USA... Znalezienie pracy w USA zalezy w duzym stopniu od twojej zdolnosci "networking" - czyli tzw."po znajomosci" po polsku, aczkolwiek bez negatywnej konotacji tutaj w Stanach.

Czy twoj ojciec bedzie ci w stanie zapewnic mieszkanie (na poczatku przynajmniej?)Jesli tak, podaj na CV jego adres - pracodawcy chetniej zatrudniaja "tubylcow" nawet jesli owy tubylec jest obcokrajowcem (nie wspominajac, ze bedziesz w stanie oszczedzic na czynszu

TYLE, ZE NP. MAMY TAKA SYTUACJE, ZE PRACODAWCA CHCE JA WEZWAC NA INTERVIEW, I CO WTEDY? POWIE, ZE PRZYJEDZIE JAK DOSTANIE GREEN CARD?

Obawiam sie jednak, ze wiekszosc pracodawcow bedzie wymagac potwierdzenia legalnego pobytu i i nie przedstawi ci oferty bez pozwolenia na prace - co prowadzi do blednego kola, biorac pod uwage wymagania twojego taty...

TO JEST KLUCZ DO SPRAWY - MASZ 100% RACJI. PRACODAWCA, ZWLASZCZA W DUZYCH FIRMACH, 'WRZUCA' OBCOKRAJOWCOW PRZEZ E-VERIFY BADZ MA INNE SPOSOBY SRAWDZENIA LEGALNOSCI. NAWET ABY PRACOWAC W DUNKIN TRZEBA MIEC WERYFIKACJE Z USCIS.

Moja rada: zapewnij sobie dosyc oszczednosci na okolo 4-6 miesiecy zycia w USA (lub wiecej); w tym czasie na pewno znajdziesz jakas, jakakowiek prace; przy odrobinie szczescia - w zawodzie. Oszczednosci bede zabezpieczeniem dla twojego ojca (mam nadzieje ze to mu wystarczy)...

POWIEDZ TATOWI, ZE TATA NIE ODPOWIADA ZA TWOJE UBEZPIECZENIE MEDYCZNE - TAK TO JEST PRAWNIE. TATA ODPOWIADA ZA PEWNE RZECZY ZWIAZANE Z TOBA, ALE NIE ZA CIEBIE W SENSIE ZA WSZYSTKO.

Napisano

Z kosztami leczenia to jest tak, ze w USA kazdy pacjent jest calkowicie za nie odpowiedzialny. Wyjatek stanowi 11 stanow w USA, gdzie rowniez odpowiedzialny jest wspolmalzonek (tzw. community property states). Sponsor NIGDY nie jest odpowiedzialny, chyba, ze zachodzi sytuacja opisana w poprzednim zdaniu.

Napisano

tylko ze jest maly problem a moze go nie ma

jak przekazac takie wiadomosci komus kto moze tego nie przyjac?dlatego tez mozna przekonac urzednika i pokazac pewny ustawy-prawo ..gorzej czasami to wychodzi z osoba prywatna

ale warto takie cos powiedziec i pokazac co i jak :)

Gość polyhanna
Napisano

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze i rady. Jestem już stałym bywalcem monstera i innych portali. Zdarzyło się już kilka ofert i zaproszeń na interview (nie w zawodzie, ale przy smażeniu frytek). Jednak dopóki nie będę miała możliwości legalnego podjęcia pracy to wszystko na nic.

Podejmuję kolejną "rundę w walce" o podpis na Affidavity of support mojego ojca.

Faktycznie w instrukcji i samej formie jest mowa o obciążeniu sponsora kosztami znaczków żywnościowych (Food Stamps), dodatkowego ubezpieczenia społecznego (Supplemental Social Security), państwowego ubezpieczenia zdrowotnego (Medicaid), tymczasowej zapomogi dla potrzebujących rodzin (Temporary Assistance to Needy Families), lub stanowej inicjatywy dla zdrowia dzieci (State Child Health Initiative Program).

Jeśli więc samodzielnie i za własne pieniądze ubezpieczę się zdrowotnie to mogę nie obawiać się o żadne obciążenia (oczywiście pozostałe punkty sa dla mnie czystą abstrakcją i gdybym miała z nich korzystać to prędzej spakowałabym walizki do Polski).

Gość polyhanna
Napisano

Aha, mój angielski jest na "przyzwoitym" poziomie. Kilka razy byłam w Stanach i radziłam sobie sama podczas pracy na W&T z klientami, zakładając konto w banku, w urzędach itp. itd. o codziennym życiu nie wspominam.

Oczywiście dalej muszę nad nim pracować, ale bez większych problemów jestem w stanie się komunikować i wszystko załatwić.

Spokorniałam i chciałabym znaleźć pracę pozwalającą na początek utrzymać się samodzielnie (z dala od rodziny, od której żadnej pomocy nie oczekuję). Celuję w południowe stany np. California i Floryda.

Jeszcze jedno pytanie- co waszym zdaniem znaczy uzbierać oszczędności na 4-6 miesięcy. O jakiej kwocie mniej więcej mówimy. Od pewnego czasu zbieram, ale zastanawiam się czy dobrze myślę jaka kwota będzie wystarczająca.

Napisano

Rozumiem Twoje rozżalenie na rodzinę, ale mimo wszystko jakby Ci się ich udało namówić na affidavit (który nie jest przecież jakimś strasznym obciążeniem) to by było Ci sto razy łatwiej znaleźć pracę mając GC niż na H-1B...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Najwazniejsze to staly pobyt..jak juz bedziesz to miala to rozgladaj sie za praca w wiekszej firmie,ja bym zaczela nawet od nizszych stanowisk typu pomoc biurowa,recepcja.Z czasem zorientujesz sie jakie wymagania sa aby byc w HR.Zwykle wymagaja doswiadczenia na podobnym stanowisku,jednak wszystko zalezy od firmy,stanu itp.Jezeli siedzisz w szkoleniach to mozna sie zapisac na rozne specjalistyczne kursy i zdobyc potrzebne certyfikaty. Powodzenia:)

Napisano

Najwazniejsze to staly pobyt..jak juz bedziesz to miala to rozgladaj sie za praca w wiekszej firmie,ja bym zaczela nawet od nizszych stanowisk typu pomoc biurowa,recepcja.Z czasem zorientujesz sie jakie wymagania sa aby byc w HR.Zwykle wymagaja doswiadczenia na podobnym stanowisku,jednak wszystko zalezy od firmy,stanu itp.Jezeli siedzisz w szkoleniach to mozna sie zapisac na rozne specjalistyczne kursy i zdobyc potrzebne certyfikaty. Powodzenia:)

rzeko a ja bym podsumowal to tak: szansa na prace w "hr" dla psychologa z trzyletnim doswiadczeniem w polsce jest mniej wiecej taka sama jak szansa na prace w nasa dla fizyka teoretyka z siedmioletnim doswiadczeniem w polsce czyli duza - oczywiscie jesli sie ma kolosalne szczescie ( ja akurat nie mialem)...hehehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...