Jim Beam Napisano 27 Maja 2011 Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 I jeszcze jedno.Załóżmy,że służyłem przez 20 lat w polskiej policji.Wylatuję do Stanów czy tam też będę otrzymywał swoją emeryturę wypracowaną w Polsce? To nie jest pytanie na to forum tylko do ZUSu czy kto ci tam bedzie ta emeryture wyplacal. USA nic do tego nie ma.
sly6 Napisano 27 Maja 2011 Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 jak zrobisz konto w banku to kase bedziesz otrzymywac na konto z ZUS ale chyba wiesz o tym ale mowie tutaj o banku w Polsce.
Jackie Napisano 27 Maja 2011 Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 A co do ślubu,to ja zawsze chciałem być singlem.Mówię "po co mi kobieta,która mi będzie głowę zawracać" jestem typem samotnika.W kontaktach z kobietami jestem dość nieśmiały,zresztą nie zabiegam o nie jakoś specjalnie (NIE JESTEM PEDAŁEM) Jesteś tu nowy, wypadałoby najpierw zorientowac się czy towarzystwo tu obecne akceptuje tego typu słowa. Nie jestem za poprawnościa polityczną, ale wyrażanie nawet najbardziej niepopularnych poglądów to jednak coś innego niż stosowanie obraźliwych określeń. ale żeby dostać zieloną kartę jestem w stanie ożenić się nawet z takimi Paniami jak te z filmiku w 3:50http://www.youtube.com/watch?v=qxjNVSCs_Lg Zresztą z moim wyglądem tylko u takich mam szansę U takich pań jak z filmiku raczej nie masz szans. One żyją w świecie gdzie związek z białym nie jest dobrze widziany. Nie wspominam nawet o tym, że sposorować Ciebie musiałyby chyba przy pomocy Food Stamps. Co takiego złego z Twoim wyglądem? Pocieszę Cię - nieuchronnie zbliżasz się do grupy wiekowej w której wygląd przestaje mieć decydujące znaczenie podczas szukania drugiej połówki. No chyba że rzeczywiście chcesz przejść przez resztę życia samotnie, znam takich ludzi, wcale nie żałują
sly6 Napisano 27 Maja 2011 Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 inna tez sprawa ze Nas nie interesuje kim jestes chcesz zyc sam to Twoja sprawa.
FUGAZI Napisano 28 Maja 2011 Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 1.Żeby pracować w policji trzeba być obywatelem USA,czy tak samo jest w przypadku straży pożarnej?2.Czy moje studia będą się liczyć? 3.Czy policjant/strażak musi mieć ukończone studia? 4.Po ilu latach od uzyskania zielonej karty mogę ubiegać się o amerykańskie obywatelstwo? 5.Gdybym zczął służbę w polskiej policji,a później chciał zacząć w NYPD-czy służba w Polsce,będzie jakoś brana pod uwagę/zwiększy to moje szansa zostanie policjantem? 6.Ostatnie pytanie narazie,trochę z innej beczki-W jakim stopniu znaliście język przed wyjazdem do USA i miej więcej ile lat uczyliście się angielskiego zanim poznaliście go bardzo dobrze?Aha i poproszę o jakieś sprawdzone sposoby nauki angielskiego?..Coś tam z angielskiego wiem,ale nie jest to perfect..słyszałem o czymś takim jak SITA czy ktoś z tego korzystał? 1. Nie trzeba to zalezy od polityki danej formacji. Niektore sily Policyjne wymagaja tylko GC. Niektore cierpia na niedobor personelu i importuja ludzi z innych stanow. 2. Nie. Moze czesc. 3. Nie. 4. 3-5 lat. W przypadku wojskowych moze to byc tak szybko jak 4 tygodnie. 5. Zadnych. 6. Konwersacja z autochtonami. Na 99% angielski ktory srednio znasz to brytyjski, w US bedziesz sie uczyl praktycznie od zera. Jedyna droga dla Ciebie: wiza turystyczna/H2B/J1/F1-slub z obywatelka-GC-wojsko-spelnianie marzen. Załóżmy,że służyłem przez 20 lat w polskiej policji.Wylatuję do Stanów czy tam też będę otrzymywał swoją emeryturę wypracowaną w Polsce? Tak, masz juz plany co zrobisz z ta fortuna? A co do ślubu,to ja zawsze chciałem być singlem.Mówię "po co mi kobieta,która mi będzie głowę zawracać" jestem typem samotnika. (...) Zresztą z moim wyglądem tylko u takich mam szansę Co ma piernik do wiatraka? Mowa tu o malzenstwie dla papierow, mozesz byc sobie singlem, pedalem, mnichem, alkoholikem i kim jeszcze chcesz.
hanysOPP Napisano 30 Maja 2011 Autor Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 Z fortuną?Mój znajomy,który przepracował w policji 18 lat,wydz.kryminalny w stopniu mł.asp.Ma na rękę 2500zł-no może,nie jest to mało,ale jakaś wielka suma też nie.(to akurat jest renta) Czy anglo-amerykański aż tak bardzo różni się od anglo-brytyjskiego? Chyba poczekam,aż USa wprowadzi ta ustawę dotyczącą wiz.. Przepraszam,za użycie słowa pe...
sly6 Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 a TY chociaz sluchales w tv info co mowili o tej ustawie jak byl Prezydent USA,co My tutaj pisalismy? widac ze informacja jest nadal nie wystarczajaca w spoleczenstwie polskim,chyba ze Ty jestes juz malym wyjatkiem.. Jesli nawet ta ustawa wejdzie w zycie to obejmie wjazdy turystyczne na teren USA i jesli nic sie nie zmieni z czasem to na okres max 90 dni tak pobyt bedzie,jesli bedziesz sobie tak latac pomiedzy USA a np Polska czesto i bedziesz w USA max 90 dni a po za USA krotko to Cie zawroca z granicy.. To nie Unia ze mozesz legalnie pracowac,mieszkac na stale.. w USA nadal bedziesz potrzebowac wiz na nauke,prace,pobyt staly.A jak duzo ludzi bedzie zostawac nielegalnie to znow beda wizy.. co do tej kwoty 2,500 zl to mialbys moze z 900 dol us na reke wiec czy to tak duzo w USA ?chyba ze kurs by sie zmienil na korzysc
Joanna30 Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 Chyba poczekam,aż USa wprowadzi ta ustawę dotyczącą wiz.. Jak wprowadzi, to ona i tak nie pozwoli Ci legalnie wyemigrować. A nawet zakaże. Dlaczego? Bo teraz zdarzają się przypadki, że ludzie wyjeżdżają na wizie turystycznej, zmieniają tam status, czy żenią się z obywatelami i legalizują swój pobyt. Po włączeniu nas w ruch bezwizowy (który dotyczy TYLKO wiz turystycznych), ze swoim 90. (max) dniowym pobytem nie będzie można nic zrobić. Przedłużyć go, zmienić swój status (np. na studencki), tylko trzeba będzie wrócić do Polski. Ciśnienie mi skacze, kiedy nawet dziennikarze wykazują się kompletną niewiedzą jeśli chodzi o ruch bezwizowy i są przekonani, że zniesienie wiz dotyczy wszystkich wiz. Jeśli ci, którzy informują opinię publiczną są ignorantami, to co się dziwić zwykłym ludziom...
FUGAZI Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 co do tej kwoty 2,500 zl to mialbys moze z 900 dol us na reke wiec czy to tak duzo w USA ?chyba ze kurs by sie zmienil na korzysc Musialby sie chyba zmieniec na 1:1. Chyba poczekam,aż USa wprowadzi ta ustawę dotyczącą wiz Zanim zaczniesz czekac, poczytaj sobie nieco o wizach i VWP.
hanysOPP Napisano 3 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2011 A jeszcze teraz tak myślę,czy jest możliwość służby w wojsku bez zielonej karty,tylko z wizą pracownicą? Rozumiem,że jeśli będę na wizie pracowniczej przez 5 lat w Stanach,to będę mógł starać sie o obywatelstwo?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.