Skocz do zawartości

Praca W Policji Wusa

hanysOPP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jeszcze teraz tak myślę,czy jest możliwość służby w wojsku bez zielonej karty,tylko z wizą pracownicą?

Rozumiem,że jeśli będę na wizie pracowniczej przez 5 lat w Stanach,to będę mógł starać sie o obywatelstwo?

Nie i nie.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

hanys jakbys mial wyjtkowe uzdolnienia i poszukiwane przez wojsko to nie wiem czy nadal jest taki program aktywny ale osoby legalnie mieszkajace -wizy studenckie-pracownicze moga isc do wojska ale liczba takich osob jest ograniczona..a wyjatkowe zdolnosci to znajomosc jezykow np jak arabski,lekarz-pielegniarka..

Napisano
hanys jakbys mial wyjtkowe uzdolnienia i poszukiwane przez wojsko to nie wiem czy nadal jest taki program aktywny ale osoby legalnie mieszkajace -wizy studenckie-pracownicze moga isc do wojska ale liczba takich osob jest ograniczona..a wyjatkowe zdolnosci to znajomosc jezykow np jak arabski,lekarz-pielegniarka..

Ten program nazywal sie MAVNI i juz nie dziala, wiec zadne uzdolnienia nie pomoga.

Napisano

Witam

Założyłem specjalnie konto na tym portalu aby odpowiedzieć na pytanie zawarte w temacie.

Miałem podobne marzenia jak Ty i również wszyscy przekonywali mnie, że to nie możliwe. Tymczasem po roku czasu byłem już legalnie w USA gdzie mam pracę na pełen etat. Przyleciałem tu wraz z żoną (polką) i Ona również ma pozwolenie na pracę. Nie jest więc tak trudno jak wielu twierdzi. Poniżej info jak to zrobiłem.

Będąc w Polsce znalazłem pracodawcę, którym jest międzynarodowa firma. Musi to być korporacja, która ma swoje przedstawicielstwa w wielu krajach, między innymi w USA. Zatrudniłem się jako automatyk. Po roku czasu złożylem papiery o wizę L1 (pracownicza). Firma we wniosku wizowym motywowała konieczność przeniesienia mnie do USA. Wizę dostałem na 3 lata. Już teraz przedłużyli mi ją na kolejne 3 ale w międzyczasie dostanę zieloną kartę. Będąc na miejscu złożyłem papiery o numer SSN dla mnie i dla żony. Dostaliśmy bez problemu. Następnie podanie o pozwolenie o pracę dla niej (koszt około 700$ zawiera radcę prawnego) i po 2 miesiącach też przyszło.

Podsumowując jedyne co potrzebujesz to wiedza i dostać się do firmy która potrzebuje pracowników w USA. Nasza firma zatrudnia także podwykonawców (głównie elektryków na potrzeby stoczni) i wśród nich jest kilkuset polaków.

Pozdrawiam

Napisano
Miałem podobne marzenia jak Ty i również wszyscy przekonywali mnie, że to nie możliwe. Tymczasem po roku czasu byłem już legalnie w USA gdzie mam pracę na pełen etat. Przyleciałem tu wraz z żoną (polką) i Ona również ma pozwolenie na pracę. Nie jest więc tak trudno jak wielu twierdzi. Poniżej info jak to zrobiłem.

To miłe że podzielasz moje zdanie - jest trudno, ale nie jest to niemożliwe. Tyle że trzeba do sprawy podejść realistycznie i wiedzieć jakie się ma możliwości. Najwyraźniej nie przeczytałeś dokładnie o czym pisze OP. On chce pracować w zawodzie w którym wymagana jest przynajmniej Zielona Karta, nie da się tego zrobić na jakiejkolwiek wizie.

Będąc w Polsce znalazłem pracodawcę, którym jest międzynarodowa firma. Musi to być korporacja, która ma swoje przedstawicielstwa w wielu krajach, między innymi w USA. Zatrudniłem się jako automatyk. Po roku czasu złożylem papiery o wizę L1 (pracownicza). Firma we wniosku wizowym motywowała konieczność przeniesienia mnie do USA. Wizę dostałem na 3 lata. Już teraz przedłużyli mi ją na kolejne 3 ale w międzyczasie dostanę zieloną kartę. Będąc na miejscu złożyłem papiery o numer SSN dla mnie i dla żony. Dostaliśmy bez problemu. Następnie podanie o pozwolenie o pracę dla niej (koszt około 700$ zawiera radcę prawnego) i po 2 miesiącach też przyszło.

Podsumowując jedyne co potrzebujesz to wiedza i dostać się do firmy która potrzebuje pracowników w USA. Nasza firma zatrudnia także podwykonawców (głównie elektryków na potrzeby stoczni) i wśród nich jest kilkuset polaków.

On studiuje resocjalizację. Proponuję byś podał listę międzynarodowych korporacji które go zatrudnią i pomogą w transferze do USA.

I naprawdę nie piszę tego by kogokolwiek dołować - znam ludzi którzy dostali H1B i obecnie mają GC lub nawet już obywatelstwo. Ale mieli podstawy żeby się o H1B starać, same marzenia to trochę mało.

Napisano

A jeszcze jedno pytanko jeśli chodzi o NYPD na ich stronie jest coś takiego

1. Sixty (60) college credits with a 2.0 G.P.A. from an accredited college or university, or

2. Two (2) years of full-time, active military service in the United States Armed Forces with an honorable discharge and have a high school's diploma or its equivalent.

GPA się przelicza,ale jak.Ile to jest 2.0 u nas?No i jeżeli mam np średnią mniejszą,ale odbywam dwuletnią służbę w wojsku to jest szansa?

Napisano

Miło wiedzieć, że zaczynasz poważnie podchodzić do sprawy.

Pewnie wpadniesz na pomysł "przetransferowania" swojego polskiego wykształcenia na hameryckie.

Zajrzyj sobie np. tutaj http://www.strayer.edu/degree_guide i już będziesz mniej więcej wiedział ile to jest tych credit hours na odpowiednik jakiegoś wykształcenia, a później roboczo przelicz sobie swoje punkty ECTS na kredyty np. na tej stronie http://www.eunc.edu/pages/academics/ects-a...ege-credits.php

Mam nadzieję, że pojawia Ci się obraz jak nasze polskie wykształcenie wygląda w USA po ewaluacji dyplomu.

Ale nie zaczynajmy od końca:) Najpierw Zielona Karta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...