Skocz do zawartości

Zielona Karta - Małżeństwo - Obywatelstwo

Szarakdorsz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a czy ojczym moze w ogole na ciebie skladac patycje? w koncu wedle prawa nie jest twoim ojcem a mezem twojej matki. Moge sie oczywiscie mylic bo nie mam pojecia jakie sa stosunki prawne miedzy wami i jak taka sytuacja w ogole wyglada . Bo jak sam wspomniales matka w tym roku prawdopodobnie bedzie skladac petycje o obywatelstwo.

• Odpowiedzi 26
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a czy ojczym moze w ogole na ciebie skladac patycje? w koncu wedle prawa nie jest twoim ojcem a mezem twojej matki.

Jak najbardziej może. Ślub zawarto przed 18 urodzinami autora wątku i wg. prawa w tej sytuacji pasierb = dziecko do celów imigracyjnych, do momentu gdy autor wątku skończy 21 lat.

Mało tego, sponsorowanie w tej kategorii byłoby możliwe także wtedy, gdyby matka umarła lub wzięła z ojczymem rozwód, trzeba by tylko było udowodnić że utrzmuje się stosunki rodzinne.

Napisano

Czyli w głównej mierze chodzi o to, że po otrzymaniu GC będę mógł jeszcze przez parę lat mieszkać w Polsce (z małymi przerwami oczywiście), do czasu aż na przykład skończę studia (i tutaj wchodzi re-entry permit i ile razy można go mieć). Zieloną kartę robię teraz, ponieważ nie będzie z tym kłopotu, jak bym miał robić później byłoby za dużo czekania i nerwów.

Korzystając z tematu:

Mój ojciec (tym razem biologiczny) wraz ze swoją żoną i dzieckiem chciałby wylecieć w ciągu najbliższych lat na stałe do USA. Chce przenieść do Stanów całą firmę, więc w gre wchodzą dość duże pieniądze. Babcia od strony ojca mieszka w US od lat '70 a jego siostra posiada od 5 lat GC. Z tego co widziałem w biuletynie wnioski od inwestorów rozpatrywane są dopiero z 2000 roku, Czy ilość inwestowanych pieniędzy ma jakikolwiek wpływ na szybkość procesu? Czy np. sponsorowanie ojca przez Babcie nie byłoby w tym wypadku szybszym procesem?

Napisano

co do bialego paszportu to jak napisalem -jedna osoba sie pytala ale do tegj pory nie wiem czy miala problem z tym 2 paszportem czy tez nie..

mozesz zobaczyc tutaj jak umiesz jezyk-moze ktos cos napisze w tej sprawie np Karina

http://www.visajourney.com/

tzn jaka kasa wchodzi w gre ?bo tutaj masz napisane ile musi taka osobe zainwestowac

http://www.uscis.gov...000082ca60aRCRD

A liczy sie to na szybkosc i dostepnosc wiz w jakim rejonie USA ma taka firme otwierac -bo chyba czytales w biuletynie jak z tym jest?

a gdzie masz w biuletynie ten 2000 rok?

Napisano

Dzięki za link, poczytam. Język potrafię od małego ;).

Przepraszam, pomyliłem się - 2000 rok jest w wypadku sponsorowania przez siostre/brata.

W takim razie jak wygląda rozpatrywanie wniosków od inwestorów, jeśli się nie mylę to jest to kategoria Employment Fifth Preferenece, natomiast w biuletynie na miejscu informacji o rozpatrywaniu wniosków jest wpisane "C" czyli jak się domyślam Current? Powiedzmy, że kwota jest powyżej tej minimalnej.

Ogólnie bardzo dziękuję za odpowiedzi, trochę mi pomogliście już ;)

Napisano

w linku masz podane sprawy teorii-tzn jakie dokumenty,formularze i gdzie wysylac

a co do spraw praktycznych to musisz uzyc wujka google i troche poszukac ,moze gdzies bedzie wiecej napisane

do tego jesli Twoj Ojciec ma tyle kasy to nie bedzie problemu wziasc dobrego adwokata .

Napisano

Nie no adwokat to sprawa pierwszorzędna, po prostu rozeznaje się co i jak dla siebie. Nie zawsze ojciec jest rozmowny ;). W takim razie dziękuje jeszcze raz za pomoc i udaje się w poszukiwaniu informacji nt. zaginionego białego paszportu vol. 2 ;).

• 4 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...