pelasia Napisano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2011 a czy ojczym moze w ogole na ciebie skladac patycje? w koncu wedle prawa nie jest twoim ojcem a mezem twojej matki. Moge sie oczywiscie mylic bo nie mam pojecia jakie sa stosunki prawne miedzy wami i jak taka sytuacja w ogole wyglada . Bo jak sam wspomniales matka w tym roku prawdopodobnie bedzie skladac petycje o obywatelstwo.
Szarakdorsz Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2011 Z tego co wiem, jestem jako jego pasierb.
Jackie Napisano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2011 a czy ojczym moze w ogole na ciebie skladac patycje? w koncu wedle prawa nie jest twoim ojcem a mezem twojej matki. Jak najbardziej może. Ślub zawarto przed 18 urodzinami autora wątku i wg. prawa w tej sytuacji pasierb = dziecko do celów imigracyjnych, do momentu gdy autor wątku skończy 21 lat. Mało tego, sponsorowanie w tej kategorii byłoby możliwe także wtedy, gdyby matka umarła lub wzięła z ojczymem rozwód, trzeba by tylko było udowodnić że utrzmuje się stosunki rodzinne.
Szarakdorsz Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 Czyli w głównej mierze chodzi o to, że po otrzymaniu GC będę mógł jeszcze przez parę lat mieszkać w Polsce (z małymi przerwami oczywiście), do czasu aż na przykład skończę studia (i tutaj wchodzi re-entry permit i ile razy można go mieć). Zieloną kartę robię teraz, ponieważ nie będzie z tym kłopotu, jak bym miał robić później byłoby za dużo czekania i nerwów. Korzystając z tematu: Mój ojciec (tym razem biologiczny) wraz ze swoją żoną i dzieckiem chciałby wylecieć w ciągu najbliższych lat na stałe do USA. Chce przenieść do Stanów całą firmę, więc w gre wchodzą dość duże pieniądze. Babcia od strony ojca mieszka w US od lat '70 a jego siostra posiada od 5 lat GC. Z tego co widziałem w biuletynie wnioski od inwestorów rozpatrywane są dopiero z 2000 roku, Czy ilość inwestowanych pieniędzy ma jakikolwiek wpływ na szybkość procesu? Czy np. sponsorowanie ojca przez Babcie nie byłoby w tym wypadku szybszym procesem?
sly6 Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 co do bialego paszportu to jak napisalem -jedna osoba sie pytala ale do tegj pory nie wiem czy miala problem z tym 2 paszportem czy tez nie.. mozesz zobaczyc tutaj jak umiesz jezyk-moze ktos cos napisze w tej sprawie np Karina http://www.visajourney.com/ tzn jaka kasa wchodzi w gre ?bo tutaj masz napisane ile musi taka osobe zainwestowac http://www.uscis.gov...000082ca60aRCRD A liczy sie to na szybkosc i dostepnosc wiz w jakim rejonie USA ma taka firme otwierac -bo chyba czytales w biuletynie jak z tym jest? a gdzie masz w biuletynie ten 2000 rok?
Szarakdorsz Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 Dzięki za link, poczytam. Język potrafię od małego . Przepraszam, pomyliłem się - 2000 rok jest w wypadku sponsorowania przez siostre/brata. W takim razie jak wygląda rozpatrywanie wniosków od inwestorów, jeśli się nie mylę to jest to kategoria Employment Fifth Preferenece, natomiast w biuletynie na miejscu informacji o rozpatrywaniu wniosków jest wpisane "C" czyli jak się domyślam Current? Powiedzmy, że kwota jest powyżej tej minimalnej. Ogólnie bardzo dziękuję za odpowiedzi, trochę mi pomogliście już
sly6 Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 w linku masz podane sprawy teorii-tzn jakie dokumenty,formularze i gdzie wysylac a co do spraw praktycznych to musisz uzyc wujka google i troche poszukac ,moze gdzies bedzie wiecej napisane do tego jesli Twoj Ojciec ma tyle kasy to nie bedzie problemu wziasc dobrego adwokata .
Szarakdorsz Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 Nie no adwokat to sprawa pierwszorzędna, po prostu rozeznaje się co i jak dla siebie. Nie zawsze ojciec jest rozmowny . W takim razie dziękuje jeszcze raz za pomoc i udaje się w poszukiwaniu informacji nt. zaginionego białego paszportu vol. 2 .
Szarakdorsz Napisano 22 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2011 Słuchajcie, jeszcze jedna sprawa - mianowicie czy mając GC mogę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą w Polsce?
sly6 Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 mozesz miec ale wtedy musisz zobaczyc jak bedzie z podatkami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.