Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sly6,

Dziękuję za odpowiedź. Po trochu próbuję się zapoznać z tematem. Dopiero wczoraj trafiłam na to forum. O tej luce w sprawie J1 wiedziałam, ale człowiek zawsze ma wątpliwości. Tym bardziej, że nie wszyscy o tym wiedzą. Kilka postów wyżej Jachu pisał o J1:

Teoretycznie złamałeś prawo zostając na tydzień dłużej niż mogłeś. Napisałeś że standardowo są 4 miesiące na prace + 1 na zwiedzanie. IMO to urzędnik decyduje ile daje danej osobie czasu na prace i zwiedzanie. Pewnie jest coś takiego jak z wizą turystyczną. Możesz dostać na pół roku, a możesz na tydzień.

...

a co do doroty to jest jedno inne ale ,poniewaz jesli nie ma sie bana za pobyt to co z praca nielegalna?nie ma znaczenia ze sie pracuje majac numer SSN.

Czyli uważasz, że jednak nie dałoby rady tego załatwić?

Dodam, że od 6 lat nie pracuję, a mąż jest selfemployed, ma założoną firmę i nikt się nigdy o status nie pytał. Podatki odprowadzamy.

I trochę z innej beczki, bo widzę że bardzo się orientujesz w temacie, czy znasz jakiegoś godnego polecenia prawnika imigracyjnego na West Coast?

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Wtedy koszt wizy wynosił chyba $375 a nie $819 więc to jest inny czas i inne pieniądze.Dokładnej sumy teraz nie pamiętam ale łącznie to też była niezła sumka.

Wszystkie badania i lekarza robi się tam gdzie ambasada poda adresy a tam niestety słono się płaci.

Wyszło mi podobnie ale już z biletami lotniczymi.

Ja wyliczyłam przy opcji 4 osób ok. 30 000 PLN w zaokrągleniu.

Napisano

m46 jak Cie zaprosza na rozmowe to wtedy placisz za badania,wize itd

a tak do losowania nic sie nie placi..i dobrze rozumiesz ze od 4 pazdziernika mozesz takie cos jak zgloszenie wyslac

ale nie z samego rana polskiego czasu ;)

dorota i wlasnie to sa USA ze nikt sie o pobyt Twoj nie pyta-ostatnio widze sa ogloszenia ze z pozwoleniem na prace przyjme do pracy ..

a jak zaczynasz zalatwiac cos z pobytem wtedy zaczynaja sie schody..

czytalas widze troche tematy wiec wystarczy isc do prawnika i zobaczyc czy slodzi za duzo-bo mozna miec pozytywne nastawienie ale sa pewne granice tego,wtedy zobaczysz ktory co i jak mowi o waiver-wizie J-1,,lub tez napisz do Kariny -moze Ona sama na to odpowie jak kto widzi w tym temacie ,bo prawnika mozesz miec na Florydzie ktory Ci dobrze doradzi ;),od czego sa telefony-email,faksy itd

moze tez cos pisze na forach innych,,jest troche czasu aby tym sie zajac .

Napisano

a czytales w instrukcji co do fotografii jaka ma byc ,jakie ma miec wymiary ?a potem zobacz jakie sa wymagania do zdjecia paszportowego .

Napisano

hejo mam pare pytan:

czy teraz trzeba gdzies rejestrowac sie na zielona karte??? czy dopiero od padziernika?

jestem studnetka dwoch kierunkow ukonczylam lo zdalam mature czyli mam wpisac wyksztalcenie szkola srednia z dyplomem??

Napisano

Witam, także jestem podekscytowany, że Polska zakwalifikowała się :)

Mam jednak pytanie,ponieważ czytam tutaj o kosztach rzędu 10tyś na głowę- skąd te koszty się biorą ?

Jak to obliczyć?

I druga sprawa, nie mam i nigdy nie miałem paszportu - czy to jest jakiś problem? powinienem go jak najszybciej wyrobić? czy mogę poczekać z wyrabianiem ?

Napisano

rejestracja jest od 4 pazdziernika ,tak jak pisze w 1 poscie oraz w instrukcji..

jesli nie ukonczylas studiow i nadal studiujesz to zaznaczasz szkole srednia z dyplomem

10 tys to sie bierze jak sie doliczy bilet do USA ,wyjazd do Warszawy,badania medyczne itd tj kolo 10 tys zl.

do tego nalezy wziasc tez cos ze soba

nie ma znaczenia ze nie miales paszportu ,wyrob sobie go juz teraz jak masz czas.

Napisano

Witam, także jestem podekscytowany, że Polska zakwalifikowała się :)

Mam jednak pytanie,ponieważ czytam tutaj o kosztach rzędu 10tyś na głowę- skąd te koszty się biorą ?

Jak to obliczyć?

I druga sprawa, nie mam i nigdy nie miałem paszportu - czy to jest jakiś problem? powinienem go jak najszybciej wyrobić? czy mogę poczekać z wyrabianiem ?

Bardzo przybliżone koszty wyglądają tak: Koszt wizy imigracyjnej $819 + koszt badań i lekarza ok.$ 200 + koszt taniego biletu lotniczego ok. $800. Daje to razem ok.$1820 . To chyba już takie najskromniejsze wyliczenie bo wylot w okresie letnim to ok.$1000 .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...