Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja akurat dostałem L-1 bez specjalnych problemów ale w mojej branży jest akurat niedostatek ludzi. Niemniej jednak z racji małżeństwa robiłem rozeznanie w sytuacji - poczytajcie posty sfrustrowanych ludzi na VJ którzy się przenieśli i siedzą w domu - przynajmniej mają gdzie bo wzięli ślub. Emigracja na DV bez mocnej pozycji na potencjalnym rynku pracy tutaj (baaardzo niewiele zawodów) to zwykłe samobójstwo.

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Nie mam zamiaru tutaj nikomu mowic ze w USA jest kolorowo i jak juz sie wylosuje GC to przyjma ich z otwartymi ramionami, tak jak Ty to piszesz. Twoi znajomi zapewne starali sie o prace w USA bedac w Polsce i dlatego dostali te wizy pracownicze. Lecz ludzie, ktorzy tu sa na forum nie maja podpisanych kontraktow z pracodawcami w USA i nikt ich nie bedzie glaskal po glowie jak juz przyleca do USA.

Ja też nie mam zamiaru, nie można też mówić, że jest kompletnie "be". Są branże na rynku w których sądzę nie powinno być problemu. Jeśli ktoś jest doktorem medycyny o określonej specjalizacji (może się nostryfikować), specjalistą IT (najlepiej niszowym), specjalistą z konkretną wiedzą/doświadczeniem korporacyjnym to sądzę, że sobie z pewnością poradzi. Co do innych mających w kieszeni 1000$ i nadzieje, prawda może okazać się brutalna, po postawieniu stopy na nowym lądzie staną w rzędzie z tanią konkurencją z Meksyku. A co do znajomych, jeden zdobył kontakt z przedstawicielem przyszłego pracodawcy będąc w USA na konferencji, a drugi dostał ofertę od swojego pracodawcy (korporacja).

Jest jeszcze inna kwestia, np. w branży IT można więcej zarobić pozostając w Europie. Jeśli jednak ktoś szuka czegoś innego niż tylko pieniędzy, to USA mogą mu to zagwarantować. :)

Napisano

A gdyby sie ze tak powiem powiodło tj 30.09.2013 dostaje sie tą wize imigracyjna to kiedy najpóźniej trzeba wyjechać ?

180 dni.Proponuje przeczytac instrukcje najpierw aby sprawdzic czy sie kwalifkujesz

Napisano

smoczek widze ze jestes wielkim optymista co do dostania wizy i to do konca wrzesnia ..

jak jest w instrukcji

Rozmowy sa od 1 padziernika 2012 do 30 wrzesnia 2013 ale jesli wydadza pule wiz np przez 6 miesiecy to wtedy zakonczy sie wydawanie wiz nawet jesli do konca bedzie np pare miesiecy..bo urzad ma czas aby wydac wizy do konca wrzesnia a jak skonczy wczesniej to wczesniej sie skoncza rozmowy i tyle.

wiza jest wazna od chwili rozmowy z Konsulem .

SkDawid moze zrobmy tak ze powoli znow przeczytasz ten temat,linki ktore ja sam podalem ,zapoznaj sie z tymi postami co jest cena za 3 osoby

co do zaswiadczenia o niekaralnosci to masz taki link

http://travel.state.gov/visa/fees/fees_5455.html?cid=8993

Napisano

widać wiele osób na informacje o możliwości uczestniczenia polaków w loterii zapragneło za wszelką cenę wziąć udział w loterii nie patrząc na podstawowe warunki. Ludzie to nie jest losowanie roweru na pikniku tylko bardzo poważna sprawa , decydująca o przyszłości danego osobnika/rodziny więc proponuje o podejście do tej sprawy z nieco większą dozą profesjonalizmu :D ( apel głównie do nowych użytkowników :) )

Napisano

Ja także będę brał udział w loterii ,jeżeli by mnie wylosowali to poważnie myślę o opuszczeniu Polski,wiem że kwota którą by trzeba było zainwestować

4 osobowa rodzina to koszt ok. 20 tysięcy ,ale może się opłaci.

Co do pracy w USA ,moja najbliższa rodzina mieszka w USA są obywatelami i z tego co wiem na brak pracy nie narzekają .

Co do mnie żyje w Polsce normalnie ,na brak pracy nie narzekam ,stać mnie na normalne życie myślę że w Stanach także bym sobie poradził ,

jedyny problem to taki że nie znam angielskiego,ale od czego są szkoły.

Napisano

jedyny problem to taki że nie znam angielskiego,ale od czego są szkoły.

Tak jak Pacio napisał - czas zacząć się uczyć. Ja ze swojej strony dodam, że warto też podszkolić hiszpański - w zależności od tego gdzie zamierzamy się osiedlić w przypadku pozytywnego rozwoju wydarzeń.

Hiszpański dla nas Polaków jest łatwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...