kzielu Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Ja akurat dostałem L-1 bez specjalnych problemów ale w mojej branży jest akurat niedostatek ludzi. Niemniej jednak z racji małżeństwa robiłem rozeznanie w sytuacji - poczytajcie posty sfrustrowanych ludzi na VJ którzy się przenieśli i siedzą w domu - przynajmniej mają gdzie bo wzięli ślub. Emigracja na DV bez mocnej pozycji na potencjalnym rynku pracy tutaj (baaardzo niewiele zawodów) to zwykłe samobójstwo.
stook Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Nie mam zamiaru tutaj nikomu mowic ze w USA jest kolorowo i jak juz sie wylosuje GC to przyjma ich z otwartymi ramionami, tak jak Ty to piszesz. Twoi znajomi zapewne starali sie o prace w USA bedac w Polsce i dlatego dostali te wizy pracownicze. Lecz ludzie, ktorzy tu sa na forum nie maja podpisanych kontraktow z pracodawcami w USA i nikt ich nie bedzie glaskal po glowie jak juz przyleca do USA. Ja też nie mam zamiaru, nie można też mówić, że jest kompletnie "be". Są branże na rynku w których sądzę nie powinno być problemu. Jeśli ktoś jest doktorem medycyny o określonej specjalizacji (może się nostryfikować), specjalistą IT (najlepiej niszowym), specjalistą z konkretną wiedzą/doświadczeniem korporacyjnym to sądzę, że sobie z pewnością poradzi. Co do innych mających w kieszeni 1000$ i nadzieje, prawda może okazać się brutalna, po postawieniu stopy na nowym lądzie staną w rzędzie z tanią konkurencją z Meksyku. A co do znajomych, jeden zdobył kontakt z przedstawicielem przyszłego pracodawcy będąc w USA na konferencji, a drugi dostał ofertę od swojego pracodawcy (korporacja). Jest jeszcze inna kwestia, np. w branży IT można więcej zarobić pozostając w Europie. Jeśli jednak ktoś szuka czegoś innego niż tylko pieniędzy, to USA mogą mu to zagwarantować.
smoczek Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 A gdyby sie ze tak powiem powiodło tj 30.09.2013 dostaje sie tą wize imigracyjna to kiedy najpóźniej trzeba wyjechać ?
ASKA4 Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Dzięki wielkie za odpowiedź. Jeśli nie załatwię mieszkania to hotel będzie chyba jedynym rozwiązaniem. To zalezy gdzie bys chcial na stale osiasc. Jak okolice NY i NJ, to masz: www.bazarynka.com www.craigslist.com powodzenia
pacio177 Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 A gdyby sie ze tak powiem powiodło tj 30.09.2013 dostaje sie tą wize imigracyjna to kiedy najpóźniej trzeba wyjechać ? 180 dni.Proponuje przeczytac instrukcje najpierw aby sprawdzic czy sie kwalifkujesz
sly6 Napisano 23 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 23 Września 2011 smoczek widze ze jestes wielkim optymista co do dostania wizy i to do konca wrzesnia .. jak jest w instrukcji Rozmowy sa od 1 padziernika 2012 do 30 wrzesnia 2013 ale jesli wydadza pule wiz np przez 6 miesiecy to wtedy zakonczy sie wydawanie wiz nawet jesli do konca bedzie np pare miesiecy..bo urzad ma czas aby wydac wizy do konca wrzesnia a jak skonczy wczesniej to wczesniej sie skoncza rozmowy i tyle. wiza jest wazna od chwili rozmowy z Konsulem . SkDawid moze zrobmy tak ze powoli znow przeczytasz ten temat,linki ktore ja sam podalem ,zapoznaj sie z tymi postami co jest cena za 3 osoby co do zaswiadczenia o niekaralnosci to masz taki link http://travel.state.gov/visa/fees/fees_5455.html?cid=8993
pacio177 Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 widać wiele osób na informacje o możliwości uczestniczenia polaków w loterii zapragneło za wszelką cenę wziąć udział w loterii nie patrząc na podstawowe warunki. Ludzie to nie jest losowanie roweru na pikniku tylko bardzo poważna sprawa , decydująca o przyszłości danego osobnika/rodziny więc proponuje o podejście do tej sprawy z nieco większą dozą profesjonalizmu ( apel głównie do nowych użytkowników )
pająk3 Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Ja także będę brał udział w loterii ,jeżeli by mnie wylosowali to poważnie myślę o opuszczeniu Polski,wiem że kwota którą by trzeba było zainwestować 4 osobowa rodzina to koszt ok. 20 tysięcy ,ale może się opłaci. Co do pracy w USA ,moja najbliższa rodzina mieszka w USA są obywatelami i z tego co wiem na brak pracy nie narzekają . Co do mnie żyje w Polsce normalnie ,na brak pracy nie narzekam ,stać mnie na normalne życie myślę że w Stanach także bym sobie poradził , jedyny problem to taki że nie znam angielskiego,ale od czego są szkoły.
pacio177 Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 to proponuje juz zacząc szlifować język bo bez tego to bida
maciopa Napisano 23 Września 2011 Zgłoś Napisano 23 Września 2011 jedyny problem to taki że nie znam angielskiego,ale od czego są szkoły. Tak jak Pacio napisał - czas zacząć się uczyć. Ja ze swojej strony dodam, że warto też podszkolić hiszpański - w zależności od tego gdzie zamierzamy się osiedlić w przypadku pozytywnego rozwoju wydarzeń. Hiszpański dla nas Polaków jest łatwy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.