Skocz do zawartości

Wjazd Do Usa 2X W Ciągu Roku.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w maju wybieram sie turystycznie do USA na 2 tygodnie, prawdopodobnie około pazdziernika chciałbym przyjechac jeszcze raz na troche dłuzej (oczywiscie wiem ze wiza turystyczna umozliwia jednorazowy pobyt max 6 miesiecy). Czy istnieje "poważniejsze" ryzyko ze pogranicznicy nie wposzcza mnie za drugim razem ze wzgledu na częstotliwosc przyjzadów ? Czytałem gdzieś że przy zbyt częstym odwiedzaniu Stanów jest takie ryzyko gdyż moga podejzewać ze organizuje tu sobie trwałe gniazdko.

Z góry dzieki za odpowiedz, pozdr.

Napisano

Wszystko zalezy od dlugosci pobytu. W 2010 bylem 5 razy na B1/B2 w tym raz ponad miesiac, reszta pod dwa tygodnie - bez zadnych problemow. Z tym ze wyjazdy sluzbowe byly.

Napisano

oczywiscie wiem ze wiza turystyczna umozliwia jednorazowy pobyt max 6 miesiecy

a jak Ci da urzednik na granicy pobyt na 1 miesiac to bedziesz 6 miesiecy? To ze daja na 6 miesiecy pobyt nie oznacza ze kazdy taki pobyt dostanie oraz dostaje,,zalezy od danej osoby oraz urzednika na granicy ..tak to nalezy rozumiec a nie ze wiza na cos pozwala,,to urzednik na granicy okresla pobyt.

Tak samo zle rozumujesz te czeste wyjazdy-pobyty...Co innego ktos kto byl pare tyg a co innego jak ktos dostaje pobyt na te 6 miesiecy -wraca po tych prawie 6 miesiacach do Polski i zaraz znow leci.

Napisano

No dobra, zakladając ze w maju bede 2 tygodnie, moge spodziewac sie problemów z wpuszczeniem we wrzesniu czy ryzyko jest niewielkie (pomijam ile czasu mieliby mi pozwolic zostac we wrzesniu)?

Napisano

Wszystko zależy, na kogo trafisz.

Ja kiedyś byłam w USA 3 mies- od lipca do początku października, a potem na początku grudnia (czyli po 2 mies) przyjechałam znowu na miesiąc czy półtora, nie pamiętam dokładnie. Za tym drugim razem miałam trochę więcj pytań zadanych podczas kontroli i musiałam pokazać bilet powrotny, ale ogólnie nie było problemów i dostałam pieczątkę na 6 miesięcy. Ważne, żebyś potrafił uzasadnić, dlaczego przyleciałeś znów po niedługim okresie.

Napisano

Ja od grudnia 2010 do listopada 2011 wjechałem na B2 11 razy, średnio raz na miesiąc. W stanach spędziłem łącznie około 120 dni, w listopadzie wjechałem na 6 miesięcy, wylatuję w maju. Jak Anarion podkreślił - ważne, byś umiał uzasadnić czemu przylatujesz i jak dobrze umiesz przekonać do tego oficera imigracyjnego na lotnisku.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...