Skocz do zawartości

Wyjazd I Praca W Usa.

filip_bb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam kilka pytan odnosnie wyjazdu do USA.Mam 20 lat i planuje wyjazd do Nowego Jorku, pragne zlalezc sobie jakas prace i sprobowac powoli ukladac sobie zycie.W kraju zupelnie nie trzyma mnie nic, miesiac temu stracilem i tak marnie platna prace, a niestety musze zaczac utrzymywac sie sam, sprawy osobiste rowniez sklaniaja mnie z dnia na dzien coraz bardziej do wyjazdu.W Nowym Jorku mam dwoch znajomych, ktorzy obiecali pomoc w znalezieniu pracy, zdaje sobie sprawe, ze w najlepszym wypadku bedzie to praca pomocnika na budowie.Jedyna mozliwoscia jaka widze na wyjazd jest wyjazd na wizie turystycznej i pozostanie tam nielegalnie.Mysle ze z czasem uda mi sie poznac jakas kobiete z papierami i w ten sposob zalegalizowac swoj pobyt.Zdaje sobie sprawe, ze poczatki w obcym kraju beda ciezkie, nie jestem kolejnym czlowiekiem ktory mysli, ze zycie w USA jest lekkie, latwe i przyjemne, wiem ze zaczynajac w obcym kraju musze pracowac naprawde ciezko.

Teraz mam pytanie, czy pracujac jako pomocnik na budowie bede w stanie sie utrzymac, tzn. oplacic sobie jakis pokoj, miec na dobre jedzenie, ubrania, wiadomo od czasu do czasu wyskoczyc do jakiegos klubu, poprostu prowadzic normalne zycie ?

Ogolnie prosilbym Was o napisanie swoich opinii na temat tego wyjazdu, bo wiem, ze sa tu ludzie mieszkajacy wiele lat w USA, szczegolnie takich ludzi prosze o opinie i wszelkie porady dotyczace takiego wyjazdu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Na jakich zasadach chcesz wyjechac i zostac?!

Do legalnego przebywania w USA potrzebna jest wiza, zezwalajaca na pobyt dluzszy (legalny), i prace.

Turystyczna sluzy tylko i wylacznie do podrozowania, zwiedzania!

Napisano

zapraszam serdecznie do usa

mieszkamy tu 25 lat

gestosc zaludnienia w usa jest okolo 15 razy nizsza niz w polsce

i ameryka potrzebuje wciaz nowych rak do pracy

nowy jork jest wspanialym miejscem do osiedlenia sie

super widoki, mili ludzie, dobre perspektywy a koszty zycia nizsze niz w warszawie

jesli do tego masz polskich przyjaciol to z pewnoscia pomoga ci sie tu osiedlic

wez tez pod uwage chicago - tam zyczliwych rodakow jeszcze wiecej

pozdrawiam

Napisano

Witam, mam kilka pytan odnosnie wyjazdu do USA.Mam 20 lat i planuje wyjazd do Nowego Jorku, pragne zlalezc sobie jakas prace i sprobowac powoli ukladac sobie zycie.W kraju zupelnie nie trzyma mnie nic, miesiac temu stracilem i tak marnie platna prace, a niestety musze zaczac utrzymywac sie sam, sprawy osobiste rowniez sklaniaja mnie z dnia na dzien coraz bardziej do wyjazdu.W Nowym Jorku mam dwoch znajomych, ktorzy obiecali pomoc w znalezieniu pracy, zdaje sobie sprawe, ze w najlepszym wypadku bedzie to praca pomocnika na budowie.Jedyna mozliwoscia jaka widze na wyjazd jest wyjazd na wizie turystycznej i pozostanie tam nielegalnie.Mysle ze z czasem uda mi sie poznac jakas kobiete z papierami i w ten sposob zalegalizowac swoj pobyt.Zdaje sobie sprawe, ze poczatki w obcym kraju beda ciezkie, nie jestem kolejnym czlowiekiem ktory mysli, ze zycie w USA jest lekkie, latwe i przyjemne, wiem ze zaczynajac w obcym kraju musze pracowac naprawde ciezko.

Teraz mam pytanie, czy pracujac jako pomocnik na budowie bede w stanie sie utrzymac, tzn. oplacic sobie jakis pokoj, miec na dobre jedzenie, ubrania, wiadomo od czasu do czasu wyskoczyc do jakiegos klubu, poprostu prowadzic normalne zycie ?

Ogolnie prosilbym Was o napisanie swoich opinii na temat tego wyjazdu, bo wiem, ze sa tu ludzie mieszkajacy wiele lat w USA, szczegolnie takich ludzi prosze o opinie i wszelkie porady dotyczace takiego wyjazdu.

Pozdrawiam

Wynajęcie pokoju to średnio $500 miesięcznie .Pomocnik na budowie to max.$12 /h - czyli średnio licząc $100 dziennie pod warunkiem ,że będziesz miał szczęście i jako nielegalny znajdziesz pracę. Przy dzisiejszym bezrobociu pracodawcy nie chcą ryzykować i zatrudniać nielegalnych bo za te same pieniądze zatrudni legalnego i będzie spał spokojnie.Musisz się liczyć z tym ,że od jesieni do wiosny prace budowlane zamierają i bezrobocie wzrasta a więc w tym okresie możesz w ogóle nie mieć pracy.Może być tak ,że to co przez lato zaoszczędzisz to przez zimę wydasz siedząc bez pracy. W przeciwieństwie do krajów Europejskich w USA nie będziesz mógł liczyć na żaden zasiłek dla bezrobotnych.Musisz zapomnieć o podróżach samolotami po USA czyli o wycieczkach ,oczywiście także o posiadaniu własnego samochodu. A kobiety z amerykańskimi paszportami są bardzo ostrożne i raczej unikają zakochiwania się z nielegalnymi w obawie czy aby ta "miłość" faktycznie jest skierowana do nich samych czy też bardziej do ich dokumentów :)

Napisano

ja dodam do tego co darek napisal ze mozesz prace otrzymac i moze jakas kase otrzymasz ale jaka i kiedy to inna sprawa a wtedy za co bedziesz zyc,kto sie za Toba wstawi?

To samo znajomi,jesli faktycznie sa to tacy jak mowisz to wygrales los do loterii--a sa tacy ze duzo mowia potem mowia radz sobie sam -jak masz nawet klopoty nie z wlasnej winy to pomysl nad wyjazem i 100 razy --chyba ze wiesz co to znaczy samotnosc i z tym sobie poradzisz ,i nie mam na mysli samotnosci bez kobiety .

bo mozesz miec klopoty jakies ale to moga sie okazac sie male z tymi co znajdziesz tam na miejscu.

Napisano
a sa tacy ze duzo mowia potem mowia radz sobie sam

wiem o czym mówisz właśnie przechodzę taki moment z osobą, z którą się znamy wiele lat. nigdy nie wiesz czego się spodziewać.

jesli do tego masz polskich przyjaciol to z pewnoscia pomoga ci sie tu osiedlic. wez tez pod uwage chicago - tam zyczliwych rodakow jeszcze wiecej

lepiej napisać nie można było

Z mojej strony mogę dodać to, że warto najpierw spróbować gdzieś w Europie (przynajmniej będziesz legalnie w obrębie UE) zamiast startować w NYC. Mity o małych kosztach takiej przeprowadzki i początkowego życia wiążą się z tym, że Polacy nie chwalą się przez ile miesięcy 'gryzli ziemie' zanim doszli do jakiegoś poziomu. Miłego dnia.

Napisano

Witam, dzieki za odpowiedzi.

sly6, tak wiem co to znaczy praca na czarno i z czym sie wiaze, musialem kiedys czekac na wyplate, ale to bylo tu na miejscu, wiem ze taka sytuacja jest o wiele ciezsza liczac praktycznie na samego siebie w USA.

Rowniez slyszalem o "zyczliwych" polakach za granica.Ja jedynie licze na pomoc ograniczajaca sie do noclegu u kolegi, do momentu az znajde sobie pokoj i pomocy w szukaniu pracy na miejscu.

Wyjazd planuje razem z moim kolega z Polski, rozwazalismy wynajem pokoju wiekszego we dwoch na samym poczatku, zawsze troche taniej by to wychodzilo.

Jak juz pisalem, wiem, ze poczatki sa ciezkie, ale licze na to, ze z czasem sytuacja zaczelaby sie polepszac i udaloby sie to wszystko ogarnac.

dareknow0, kolega rowniez pisal mi ze przecietnie, pomocnik budowlany zarabia 100$ i ,ze zarbiajac te pieniadze, mozna sie utrzymac i odlozyc pieniadze na wypadek gdyby w okresie zimowym byly jakies problemy z praca.

Wyjezdzajac do USA razem z kolega, mielibysmy pieniadze pozwalajace na przezycie dwoch miesiecy bez pracy.

wojt20, jesli chodzi o kraje UE, to juz wogole nie mam, gdzie sie zaczepic i z tego co wiem, to sytuacja jest rownie ciezka co w USA, jesli nawet nie ciezsza.

Napisano

A wize w ogole masz ? Bo jak nie, to masz powazne szanse zeby jej nie dostac... To po pierwsze. Po drugie nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ze bedziesz przestepca - nie bedziesz mial zadnych praw i jak cokolwiek sobie tak poukladasz, w kazdej chwili bedziesz mogl zostac deportowany.

Napisano

wojt20, jesli chodzi o kraje UE, to juz wogole nie mam, gdzie sie zaczepic i z tego co wiem, to sytuacja jest rownie ciezka co w USA, jesli nawet nie ciezsza.

Bo ja wiem. Mialem okazje mieszkac w NYC przez 6 lat a teraz mieszkam w okolicach Londynu no i nie powiem ze w UK jest tak ciezko z praca. Pytanie jest co sie robi (znaczy jakiej pracy sie szuka). Ja bylem w USA jak jeszcze nie bylo recesji i z praca nie bylo problemu. Teraz podobno jest gorzej (tak mowi mi moj ojciec i znajomi ktorzy tam mieszkaja).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...