Amyas_81 Napisano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Moja rozmowa z urzędnikiem imigracyjnym była bardzo standardowa. Zresztą moje wyobrażenia całej procedury wjazdu do USA były całkowicie odmienne i myślę, że każdy, kto na prawdę jedzie tam w celach legalnego pobytu, w zależności od typu wizy o jaką się starał nie będzie miał żadnych problemów. Oczywiście nie mówię tutaj o przypadkach, w których w przeszłości ktoś próbował oszukać aparat kontroli imigracyjnej np. przedłużając sobie pobyt poza okres ważności widniejący w I-94. Po prostu nalezy być sobą, nie stresować się, odpowiadać krótko, treściwie, bez zbędnego przesadnego "humoru". Zadane mi pytania dotyczyły: 1. Długości zamierzanego pobytu z prośbą o potwierdzenie okazaniem planu podróży/biletu powrotu do kraju. 2. Celu wizyty, tutaj dobrze jest być przygotowanym i znać dokladny adres pobytu i numer telefonu. 3. Zapytano mnie jeszcze o mój zawód, celowość czego może zastanawiać. Po pomyślnej rozmowie i obiorze bagażu jesteśmy w USA. Dla samej kontroli imigracyjnej może mieć jakieś znaczenie, choć nie koniecznie jest to regułą, podróż liniami lotniczymi innymi niż LOT w mieszanym międzynarodowym "towarzystwie". Nie chcę tutaj generalizować na temat problemów związanych z kontrolami imigracyjnymi z udziałem Polaków, ale podejrzewam że nastawienie kontrolerów wobec dużych grup przyjeżdżających z Polski może być niestety nie zawsze pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cleo1809 Napisano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 moja rozmowa z urzednikiem imigracyjnym na lotnisku O'Hare nie wygladala tak jak sobie wyobrazalam....bylam pelna obaw a zadano mi tylko 1 pytanie...dodam jeszcze ze lecialam Lotem... tak wiec,nie ma co generalizowac,tak uwazam,jesli sie nie kombilnuje i nie ma zlych zamiarow to powinno byc ok pozdrawiam wszystkich forumowiczow z zimnego dzis Chicago Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiśnia69 Napisano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Ostatnio przeczytałam,że liczy się ilość kasy - w ogóle - czyli jeżeli masz powyżej 10.000 USD w kartach płatniczych,kredytowych,to też trzeba zadeklarować.Ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.Ja zabieram ok. 1000 USD w cash, reszta jest w kartach i nikt nigdy mnie o nic nie pytał.I nikt niczego nigdy nie sprawdzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 a gdzies takie cos przeczytala na kartach da sie zobaczyc skad jest ta kasa a jak masz ze soba taki plik to nie zupelnie dlatego nalezy to zadeklarowac,co masz w gotowce ,czy tez w akcjach czy tez innej walucie ale nie to co masz na kartach cos ze strony rzadowej i wytlumaczone co do MONEY ... http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/vacation/kbyg/money.xml mysle ze teraz to jest jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiśnia69 Napisano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Oj tam,oj tam... zaraz cały plik..... Mam tylko 4 - dwie przypisane do kont (PLN i USD) i dwie kredytowe. Kiedyś mi nawet konto nie było potrzebne,ale uważam,że jak czasem się podróżuje,to taki kawałek plastiku jest bardzo przydatny.A tak na marginesie - z żadną z 3 kart nie miałam problemu w USA, tylko właśnie z tą na $,. Czasem słyszałam,że jest nieaktywna,że nie ma środków i takie tam.... sly6, przeczytałam taką info. w necie - o deklaracji,problem w tym,że nie pamiętam gdzie,zresztą - zaznaczyłam,że w to nie wierzę. Ale wszystko wyjaśniłeś, po prostu ktoś źle zinterpretował albo przetłumaczył przepisy. Nie przywiązuję do tego wagi,bardziej mnie zastanawia - czy mogę zabrać ze sobą ....absynt ( 70 % ), na takie specjalne "zamówienie" ,bo wiem,że w niektórych krajach jest problem z wwiezieniem alkoholu powyżej 40-45% . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Big Napisano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Moja rozmowa po przylocie na JFK byla bardzo mila i sympatyczna. O nic wlasciwie, poza celem podrozy, nie pytal - moze zaszokowal go moj paszport z jedna tylko pusta strona i mnostwem wiz z roznych dziwnych krajow? Cos tam sobie glupio i sprosnie pozartowalismy z urzednikiem i po nawiazaniu blizszego kontaktu, postanowilem go zapytac, co sie stanie, jesli zostane w USA nie 3 tygodnie, jak mu powiedzialem, a np. 5 miesiecy, skoro dal mi wize na 6 miesiecy? Powiedzial, ze NIC. Wspomnialem mu o tym forum i o tym, ze tutaj sie mowi, ze moga byc klopoty, etc. - on powiedzial, ze nie, ze to nieprawda - jesli tylko nie bedzie podejrzen, ze pracowalem. Finalnie powiedzial, ze moge zostac ile chce, byle nie dluzej niz wspomniane 6 miesiecy. $10k na 3 tygodnie? Powiem Ci ze to naprawde nie zla suma nawet na NY. A jednak wszystko "przepadlo"... I to bez szalenstw! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Września 2012 BIG a teraz dobrze przeczytaj posty co sie tutaj pisze fakt moze nie zbyt jasno ale piszemy o tym: jesli tylko nie bedzie podejrzen, ze pracowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigella Napisano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 2012 3. Zapytano mnie jeszcze o mój zawód, celowość czego może zastanawiać. A ja akurat widzę w tym ukryty sens - co innego dajmy na to lekarz, który przyleciał do Miami na wakacje, co innego robotnik budowlany, który wylądował w Chicago i deklaruje, że "turystycznie do rodziny" (nie umniejszając robotnikowi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciopa Napisano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 2012 W obecnych realiach naszego kraju prędzej spodziewałbym się na wakacjach w USA wspomnianego "pracownika budowlanego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigella Napisano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Chciałeś chyba napisać "wakacjach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.