Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Hej

My dostaliśmy GC po 3 miesiącach. Szok nie? Na początku nie było ciśnienia bo opłatę za GC zrobiliśmy dopiero po przylocie. Po jakiś 2 miesiącach (Pan na lotnisku powiedział, że na pewno dłużej niż 30dni to zajmie) zaczęłam interweniować. Nie wiem jak Wam ale my nie dostaliśmy żadnego recipe number a bez tego na infolinii to koszmar, czekałam 1.5 h na urzędnika. Dodam, że zaraz po znalezieniu mieszkania zmieniałam adres na stronie UCIS. Pan urzędnik tego nie widział, powiedział żeby dać im 2 tygodnie, jak nic nie przyjdzie to interweniować. Po jakiś 3 tygodniach przyszedł list powitalny na nasz adres a w następnym tygodniu GC na adres, który początkowo podawaliśmy... No ale najważniejsze, że są. Dodam, że jesteśmy pod Atlantą i jest mega gorąco od kiedy tu przylecieliśmy, chociaż w PL podobno też. Powodzenia dla tych którzy czekają. Pozdrowienia

Napisano

tak tuataj tylko jak się zaloguję to nie wiem jak dalej w to mam wejść aby sprawdzić status

Może , mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić w Elis ten status bo loguję się wchodzę na sprawdź status piszę wpisz Id wpisuję i nic nie wyskakuje, a potrzebuje tego aby się do szkoły zapisać bo potrzebują, że moja green card jest w toku. ;/;/

Napisano

Słuchajcie napisałam do Kentucky z zapytaniem odnośnie uniwersytetu na który uczęszczam, nie umieściłam go na formularzach, ponieważ przewidywana data ukończenia to czerwiec 2014.

Oto treść mojego e-maila:

"Dear Kentucky Consular Center,

I am writing to you because I have an inquiry concerning my DS 230 FORM point 33 and DSP-122 point 6. I have listed all educational institutions I attended and got a diploma, however, I have not listed my current school because the graduation is expected to be JUNE 2014. Should this information be included on both forms?

If yes, could you please add it to my application? If it is necessary. I'll resend all essential documents. The university is... years attended, etc...."

Oto jaką otrzymałam odpowiedź:

Thank you for your inquiry.

You need to put all current information on your forms at the time you are filling them out.

If there are more than one or two minor corrections, you may submit a corrected copy of the forms. You can use photocopied forms or you can download them from http://www.travel.state.gov/visa/forms/forms_1342.html .

Czy to oznacza, że zamieścili tą poprawkę czy muszę im dosłać ? Tak sformułowali wypowiedź, że szczerze mówiąc nie mam pojęcia co robić.

Napisano

Ale odpowiedz masz jasna - masz podac aktualne informacje w momencie wypelniania formularza. Nic nie zamiescili i nic nie musisz dosylac. Jezeli masz wiecej niz jedna / dwie _drobne_ poprawki, mozesz wyslac skorygowane formularze (jezeli by taka potrzeba byla).

Na zdrowy rozsadek wpisywanie czego co ma sie stac albo moze sie stac nie ma wielkiego sensu (bo zawsze moze sie nie stac).

Napisano

Hej,

Jaki bank polecilibyście dla założenia konta w USA? Ważne, żeby świadczył usługę bankowości online, nie pobierał opłat za prowadzenie rachunku (o ile takie cuda zdarzają się też w Stanach) i wydawał bez dużych problemów i komplikacji karty kredytowe.

Przy zakładaniu rachunku wymagane są jakieś pierwsze wpłaty (ew. jakie kwoty)?

Pozdrowienia 4 all

Napisano

O kartach kredytowych to raczej zapomnij na poczatek - to nie ma nic wspolnego z bankiem, ma wiele wspolnego z credit score.

O uslugach bankowosci on-line to tez poczytaj bo roznia sie one od tych w Polsce drastycznie (nie ma "przelewow" jako takich). Ja mam konto w firmowym credit union i spelnia Twoje wymagania. Kazdy z wiekszych bankow (zobacz np. Chase) ma opcje tanich rachunkow...

Napisano

Hej,

Jaki bank polecilibyście dla założenia konta w USA? Ważne, żeby świadczył usługę bankowości online, nie pobierał opłat za prowadzenie rachunku (o ile takie cuda zdarzają się też w Stanach) i wydawał bez dużych problemów i komplikacji karty kredytowe.

Przy zakładaniu rachunku wymagane są jakieś pierwsze wpłaty (ew. jakie kwoty)?

Pozdrowienia 4 all

Hey,

jak przyjechalem od razu zalozylem konto w Bank of America, checking and savings. Jest ono calkowicie darmowe pod warunkiem ze wszystkie sprawy zalatwiasz w atm, wplacasz/wyplacasz etc., oraz gdy na swoim koncie online wybierzesz opcje faktury ktora dostajesz tylko przez email, a takze raz w miesiacu przelejesz z checking do savings jakas kwote, np. 25$ (ta opcje mozesz zalatwic w banku przy otwieraniu konta, gdzie przelew bedzie automatyczny i nie trzeba o tym myslec). Jesli chodzi o karte kredytowa to dostalem ja w moim banku, co prawda limit 500$ i oplata 99$, ktora dostane z powrotem po jakims czasie, ale wydana bez problemu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...