jkb Napisano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 Jedną z pierwszych rzeczy, jaką osobiście zrobię po przyjeździe na K-1, to wyrobienie sobie numeru SSN. Możliwość wyrobienia prawka / stanowego ID, założenia konta w banku (chociaż ja do tego SSN nie potrzebowałem) oraz możliwości jak najwcześniejszego budowania swojego kredytu w USA są nie do przecenienia. Polecam się o to zatroszczyć zanim minie data twojego I-94. Pozdrawiam!
Nigella Napisano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 No tak jkb, masz rację - ale Ty jesteś mężczyzną, więc nie czeka Cię wymiana wszystkich dokumentów po ślubie i zmianie nazwiska Ze swojej strony mogę doradzić to, o czym sama zapomniałam - wziąć pełny odpis aktu urodzenia z Polski (bo potem problem - trzeba prosić kogoś w Polsce, czekać na przesyłkę, itd. = czas!). Najlepiej przygotować wszystkie dokumenty do EAD i AOS jak najszybciej - jak tylko przyjdzie z sądu uwierzytelniony akt ślubu, to od razu wszystko w kopertę i do Chicago!
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 wedle przepisow to maz moze wziasc nazwisko zony nie ma tez nakazu zmieniania nazwiska mozna zostac przy swoim chyba ze ktos chce to juz jego sprawa
lochraven Napisano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 Moja biedna żona przyjęła moje, i teraz musi literować za każdym razem, a i tak się wszyscy mylą...
kzielu Napisano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 No tak jkb, masz rację - ale Ty jesteś mężczyzną, więc nie czeka Cię wymiana wszystkich dokumentów po ślubie i zmianie nazwiska Ze swojej strony mogę doradzić to, o czym sama zapomniałam - wziąć pełny odpis aktu urodzenia z Polski (bo potem problem - trzeba prosić kogoś w Polsce, czekać na przesyłkę, itd. = czas!). Najlepiej przygotować wszystkie dokumenty do EAD i AOS jak najszybciej - jak tylko przyjdzie z sądu uwierzytelniony akt ślubu, to od razu wszystko w kopertę i do Chicago! Ja panią z Probate Courtu grzecznie poprosiłem o telefon jak do nich przyjdzie (akt ślubu, bo ślub był w kościele) i pojechałem odebrać osobiście. Przy ślubie w sądzie to powinno się dać zrobić od ręki praktycznie...
jkb Napisano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 Ciekawa dyskusja, bo akurat ostatnio z narzeczoną rozmawialiśmy na ten temat, czy np. obydwoje nie zmienilibyśmy nazwiska na łączone Niemniej jednak, bez względu na wszelkie koszta (nawet jakbym miał wszystko wymieniać za parę miesięcy), i tak wolałbym mieć dokument dający mi te wszystkie, ważne przywileje, niż go nie mieć. Pozdrawiam!
Nigella Napisano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2012 Kzielu - podejrzewam, że zasady mogą się różnić w zależności od miejsca. My braliśmy ślub cywilny (nie w sądzie) i na akt ślubu musieliśmy czekać aż przyjdzie pocztą około trzech tygodni jeśli dobrze pamiętam, w każdym razie długo. Jkb - wszystko jest kwestią pieniędzy, jeśli nie jesteś "on budget" to dolar w tą czy w tamtą różnicy nie robi
kzielu Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Nigella - są dwa etapy - czas przyjścia aktu do sądu (na który nie masz wpływy aczkolwiek ja poprosiłem pastora - który był znajomym teściów - żeby zrobił to ASAP) - jak już trafi do sądu to praktycznie wszędzie można odebrać osobiście... Jak później będzie potrzebowała więcej kopii to i tak będziesz musiała się tam pojawić osobiście.
Nigella Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 To piękna teoria W praktyce na "głupie" zarejestrowanie naszego ślubu na stronie internetowej sądu czekaliśmy prawie trzy tygodnie i tyle samo (albo i trochę więcej, nie pamiętam dokładnie) na akt. W sądzie wyraźnie powiedziano nam, że mamy czekać, bo przyjdzie pocztą, nikt nawet nie wspominał o możliwości odbioru osobistego. Nasza notariusz też wysłała akt do sądu zaraz po ślubie, ale sąd ma swoje "terminy urzędowe" i nic na to nie poradzisz.
adka0401 Napisano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2012 Mi sie udalo wszystko zalatwic w jeden dzien, pozwolenie, slub i akt slubu. A slub mialam cywilny w city hall
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.