Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Finansowe

modest14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki. Macie rację trzeba poważnie podejść do sprawy, i pokazać że się tego chce! Ogólnie wygląda to tak, że w USA mam znajomych, u których na początek bym się zaczepiła, dobrze znam angielski, a te 3tyś USD by były już po zakupie biletu :rolleyes:

Pochodzę z małej wiochy a wyrwałam się na drugi koniec Polski na studia i nie boję się wyzwań B)

Przy wypełnianiu formularza 230 zwróć uwagę na pyt nr 32 tj. kwestię Twoich planów zawodowych po ewentualnym pozytywnym zakończeniu procesu uzyskiwania Wizy Imigracyjnej w ramach Loterii. Wypełnienie formularzy jest bardzo ważne ponieważ dają one Administracji Amerykańskiej pierwszy obraz osoby. M.in. na ich podstawie podejmowane są dalsze decyzje odnośnie potencjalnego imigranta.

• Odpowiedzi 39
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

I tak czysto teoretycznie - jeśli wystarcza wykształcenie średnie to co zawodowego ma taka osoba wpisać? :)

Co masz na myśli? :)

ps.

Zapytałem najgrzeczniej jak umiałem ;)

Napisano

I tak czysto teoretycznie - jeśli wystarcza wykształcenie średnie to co zawodowego ma taka osoba wpisać? :)

Czy osoby ze średnim wykształceniem nie mogą mieć:

- doświadczenia zawodowego,

- doskonałych planów na życie w USA,

- lepszych perspektyw na pracę niż osoby z wyższym wykształceniem,

- miec lepszą przystosowalność,

- etc etc??

Napisano

mogą dlatego tak pomyślałam odnośnie tego punktu który należy wypełnić bo to takie trochę wróżenie :) skąd człowiek ze średnim czy wyższym czy jakimkolwiek ma wiedzieć :) jak się uda to i dyrektorem przecież zostać może a jak się nie uda to i rok bez pracy można tam siedzieć... odp na to pytanie w formularzu jest w jakiś sposób wiążąca? Bzdurą byłoby gdyby zaważała na przyznaniu lub nie wizy... Ale to tylko takie moje przemyślenia :)

Napisano

Wszystkie odpowiedzi zamieszczane we formularzu są ważne. Pytanie w pkt 32 traktuje o planach i jako takie nie jest wiążące, ale z paru zdań tam wpisanych można dużo wyczytać np. nt koncepcji rozwoju zawodowego w USA.

Napisano

Witam,

Właśnie zarejestrowałem się na forum i pozdrawiam wszystkich :)

Przez ostatnie (dosłownie) kilka godzin czytałem różne wątki mnie interesujące.

Otrzymałem potwierdzenie o wylosowaniu, ale jak czytałem na stronach (tego forum także) to oczywiście nie jest nic pewnego i wszystko zależy od konsula.

Natomiast mam pytanie dot. właśnie zabezpieczenia finansowego. W trakcie czytania informacji na stronach Departamentu Stanu dowiedziałem się o konieczności wypełnienia formularza I-864w, czy ktoś ma z tym doczynienia?

No i kolejne pytanie, jeśli mogę u znajomego z USA mieszkać przez pewien czas i może mnie on utrzymywać (np. miesiąc czy dwa miesiące) to jaki formularz wtedy należy wypełnić? I czy muszę wtedy go mieć na rozmowie z Konsulem?

Pozdrawiam,

Andrzej

Napisano

ARPS ale gdzies o takim formularzu czytales

czy czasami nie pomylilo Ci sie sponsorowanie rodzinne z loteria wizowa a tego nigdy sie nie robi -nie miesza sie tych 2 spraw

a teraz pokaz mi ten link gdzie pisze o takim formularzu?pokaz kogo dotyczy..

jesli juz to taki nalezy miec dokument'

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/public_charge.html

widzisz teraz roznice tego?i to sa 2 rozne forumularze -dokumenty

I teraz sie spytaj tego znajomego czy takie cos podpisze

A i I-134 przynosisz juz na rozmowe ,niczego nie wysylasz

• 8 miesięcy później...
Napisano

Witam.

Mam pytanie odnośnie listu "wspierającego" od kogoś z rodziny w USA. Nie chodzi mi o I-134. Pod tym linkiem http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/public_charge.html jest wyraźnie napisane w 3 punkcie "List LUB formularz I-134"

Moja osoba z rodziny nie ma stałego zatrudnienia, więc z zarobkami jest różnie, dlatego I-134 odpada w jej przypadku. Jednak list, w którym można opisać "wsparcie" w jakiejkolwiek formie np dach nad głową itp. wciąż wchodzi w grę??

1.Powiedzcie mi proszę, czy istnieje jakiś wzór/forma listu jak ma on wyglądać/jaką ma mieć treść?

2.Czy jako dowód autentyczności trzeba go przynieść do ambasady w kopercie z adresem z USA?

3.Czy trzeba przynieść oryginalny dokument czy rodzina z USA może zrobić jego skan i przesłać mi mailem, a ja z wydrukiem idę do ambasady?

4.To samo pytanie odnośnie oferty pracy, czy musi być oryginał czy może być skan?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...