Joanna30 Napisano 2 Maja 2012 Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Bez przesady - dziś Ameryka to nie szczyt marzeń każdego Polaka :] No każdego to pewnie nie, ale Twoje marzenie to chyba jest, bo kombinujesz i szukasz sposobu, jak się tam dostać
sly6 Napisano 2 Maja 2012 Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 a jakie to masz przeszkody aby sie dostac do Kanady? tam wlasnie idac sie uczyc mozesz dostac pobyt staly a potem majac obywatelstwo kanadyjskie cos myslec o USA
nomad Napisano 3 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 No kurde, szkoda, że tak trudno. Myślałem że tutaj działa zasada imigracji przez edukację jak do Australii. No ciocia wujek i miałem tam babkę i dziadka więc dośc bliska rodzina ;-) Ale jak mam starać się o pobyt stały i obywatelstwo kanadyjskie, to masakra całe życie mi na to zejdzie. Jestem trochę zdziwiony, bo do Australii jest całkiem inaczej, tam przez edukację można zostać. USA to nie aż takie moje marzenie, tylko ze względu że mam tam połowę rodziny. A jak wygląda sponsorowanie przez pracodawcę ? Chodzi mi głównie o ubezpieczenie i jak to wygląda ?
sly6 Napisano 3 Maja 2012 Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 nomad jak bedziesz pisac ,czytac i nic nie robic to zejdzie Ci cale zycie na staly pobyt i obywatelstwo kanadyjskie a tak w 5-6 lat sie wyrobisz z tym jesli spelnisz wymogi wiec cale zycie?
pablonh Napisano 31 Maja 2012 Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Witam, żeby nie zakładać nowego wątku, podepnę się pod ten. Rozważamy z narzeczoną emigrację do USA. Prośba o poradę do osób bliżej znających temat, jak to zrobić najsensowniej (oczywiście w grę wchodzi tylko legalna emigracja). Nasza sytuacja wygląda następująco: ślub planujemy na wiosnę 2013, ja mam w Stanach rodzeństwo (obywatele), ale sponsorowanie to czas oczekiwania około 12 lat wg. bieżącego biuletynu. Narzeczona jest lekarzem (w trakcie specjalizacji), więc może mogłaby się starać o wizę z kategorii E? (E2, E3?). Pozostaje jeszcze loteria, ale to już loteria, więc trudno się nastawiać na sukces tą drogą. A zatem: -Czy narzeczona może się starać o wizę E? Jeśli tak to jakiej kategorii (E2/E3)? I czy specjalizacja jest tutaj brana pod uwagę? -Czy warto rozpocząć proces sponsorowania mnie przez rodzeństwo? 12 lat to dużo, ale bardziej mi chodzi o to, czy przez tą procedurę nie pozbawię się możliwości wjazdu do USA na wizie turystycznej (byłem 3 razy w trakcie studiów, zawsze wracałem w terminie), którą mam ważną do 2016 roku. Z góry dzięki za odpowiedź.
lochraven Napisano 31 Maja 2012 Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Ale wizy E to wizy nieimigracyjne dla inwestorów przecież.
pablonh Napisano 31 Maja 2012 Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 http://polish.poland.usembassy.gov/pl_employment_based_iv.html Tu piszą, że imigracyjne.
lochraven Napisano 31 Maja 2012 Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Ok, ja spojrzałem tutaj na stronie: http://www.usa.info.pl/wizy.php#e i jest napisane, że nieimigracyjne, stąd mój post.
pablonh Napisano 31 Maja 2012 Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Faktycznie, nie wiem czemu te "kody" się powieliły, w każdym razie chodzi oczywiście o wizę imigracyjną, na usa.info.pl oznaczoną jako EB-2 lub EB-3 (http://www.usa.info.pl/wizy.php#3)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.