SuperTraveller Napisano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2012 Aby osoby zainteresowane tematem miały kompletną wiedzę, podaję link do artykułu który mówi o wyjątkach pozwalających na uzyskanie zielonej karty - http://www.dziennik....ytu-i-nie-tylko To powinno uświadomić nielegalnych emigrantów w jakiej sytuacji się znajdują, co mogą a także co nie jest dla nich dostępne. Miłej lektury.
Rademedes Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 Gdzies czytalem, ze jak ktos byl nielegalnie i wyjechal i odsluzyl ten "ban" czy to na 3 czy na 10 lat to i tak sie nie kwalifikuje na GV przez loterie. Sprobuje znalezc ten artykul. Chyba pisalem o tym kiedys w innym poscie. DS-230 - Punkt 40h, moze ktos wyjasni. (ostatnie 3 linijki w tym punkcie)
marianek6 Napisano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2012 Hej Everybody. Moja sytuacja jest nstepujaca. Bylem w usa 2 razy na wize J-1. za drugim razem troche sie zasiedzialem (5lat). Wrocilem do Polski w 2009r. Mam brata, ktory przebywa legalnie i posiada GC na 10 lat. Zostalem wylosowany podczas DV2013 i wlasnie otrzymalem info zeby sie stawic w ambasadzie w Warszawie na interview. Co sadzicie o mojej sytacji? Warto w ogole ryzykowac? Z tego co wiem to ja i zona ktora zglosilem musimy zaplacic przed spotkaniem w ambasadzie po $330 kazdy. No nie ukrywam troche to jest dla nas. Czy Waszym zdaniem zostane odrzucony podczas interview?
jkb Napisano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2012 To zależy. Kiedy wleciałeś na J-1, którą przesiedziałeś? Co miałeś wbite na formularzu I-94 przy wlocie na J-1? Jeżeli D/S, to czas spędzony nielegalnie nie liczy Ci się do bana, więc możesz po GC startować. Ponadto, skoro wyleciałeś w 2009, to mniemam, że jakąkolwiek "2 year foreign residency rule" spełniłeś już dawno. Pozdrawiam
sly6 Napisano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2012 a jak z praca nielegalna,bo chyba pracowales na swoj numer SSN,na to zwroc uwage..
jkb Napisano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2012 a jak z praca nielegalna,bo chyba pracowales na swoj numer SSN,na to zwroc uwage.. No tak, o tym zapomnialem. A to wazne.
marianek6 Napisano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2012 - Na J-1 ta ktora przesiedzialem wjechalem w 2004r. - Co do tego co mialem wbite w i-94 to szczerze powiem ze nie wiem, ale wszycy na J-1 mowili o D/S i jak zalatwialem W&T to tez pamietam ale jak mowie nie jestem pewien - a co do pracy na moj ssn dlaczego to takie wazne? dziekuje za szybka odpowiedz....
jkb Napisano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2012 Ale pracowales juz po tym, jak Ci wiza wygasla i poza programem objetym J-1?
lochraven Napisano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2012 Bo nielegalna praca cię dyskwalifikuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.