Aneta73 Posted May 15, 2012 Report Share Posted May 15, 2012 Moj narzeczony jest z USA na GC od kilkunastu lat. Niestety nigdy nie pomyslal o zrobieniu obywatelstwa. I tu pojawiaja sie schody: 1. Nie rozliczczal podatkow przez kilka lat. Teraz wszystko ma uregulowane , podatki rozliczone i zostalo tylko $1500 do zaplaty do IRS (robi regularne miesieczne paymenty) 2 Placi child support (mial niewielka przerwe w platnosciach bo byl po wypadku i nie pracowal) Czy powyzsze problemy moga byc powodem odmowy przyznania obywatelstwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 15, 2012 Report Share Posted May 15, 2012 Moga ale jest szansa ze nie beda, szczegolnie jezeli z IRS sie dogadal... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 15, 2012 Report Share Posted May 15, 2012 a kiedy trzeba bylo zarejestrowal sie w US Selective Services. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 15, 2012 Report Share Posted May 15, 2012 a kiedy trzeba bylo zarejestrowal sie w US Selective Services. A to jest bardzo dobre pytanie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aneta73 Posted May 15, 2012 Author Report Share Posted May 15, 2012 Jego rodzina wylosowala zielona karte z 17 lat temu i z tego co wiem, to przy wlocie do USA zostal zarejestrowany Sprawdzialm na stronie www.sss.gov i jest zarejestrowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareknow0 Posted May 16, 2012 Report Share Posted May 16, 2012 Moj narzeczony jest z USA na GC od kilkunastu lat. Niestety nigdy nie pomyslal o zrobieniu obywatelstwa. I tu pojawiaja sie schody: 1. Nie rozliczczal podatkow przez kilka lat. Teraz wszystko ma uregulowane , podatki rozliczone i zostalo tylko $1500 do zaplaty do IRS (robi regularne miesieczne paymenty) 2 Placi child support (mial niewielka przerwe w platnosciach bo byl po wypadku i nie pracowal) Czy powyzsze problemy moga byc powodem odmowy przyznania obywatelstwa? Na pewno musi mieć rozliczone i zapłacone podatki z ostatnich pięciu lat . W N-400 pytania o wszystko właśnie z ostatnich pięciu lat .Dot. również wyjazdów z USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gucio Posted May 16, 2012 Report Share Posted May 16, 2012 Z tego co pamietam nalezy sie zarejestrowac w US Selective Services w wieku do 27 lat. Ale moge sie mylic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aneta73 Posted May 16, 2012 Author Report Share Posted May 16, 2012 On zarejestrowal sie jak mial 21 lat wiec to jet ok. Martwia mnie tylko te podatki. Czyli aby zlozyc dokumenty na obywatelstwo, nie mozna miec nawet 1$ dlugu do IRS-u? A co wtedy jak ktos robi miesieczne paymenty? Jest szansa czy trzeba czekac az sie splaci? Zalezy mi na czasie bo chcemy sie pobrac i uregulowac moj status Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareknow0 Posted May 17, 2012 Report Share Posted May 17, 2012 On zarejestrowal sie jak mial 21 lat wiec to jet ok. Martwia mnie tylko te podatki. Czyli aby zlozyc dokumenty na obywatelstwo, nie mozna miec nawet 1$ dlugu do IRS-u? A co wtedy jak ktos robi miesieczne paymenty? Jest szansa czy trzeba czekac az sie splaci? Zalezy mi na czasie bo chcemy sie pobrac i uregulowac moj status Rozliczanie się z IRS i płacenie podatków to jedna z najważniejszych spraw dla urzędnika imigracyjnego na interview na obywatelstwo.Bardzo często pada pytanie "czy rozliczyłeś się z podatków" .Myślę ,że osoba która nie rozliczała się regularnie z podatków lub posiada zaległości podatkowe ma znikome szanse na otrzymanie obywatelstwa. Jednym z podstawowych warunków uzyskania obywatelstwa jest rozliczanie się z podatków. http://www.prawoimigracyjneusa.com/obywatelstwo.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gucio Posted May 17, 2012 Report Share Posted May 17, 2012 Hmm, mnie nie pytali o podatki, bo na rozmowe trzeba odstarczyc list z IRS o ile dobrze pamietam. Ale to pewnie zalezy od sprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.