Polonia Napisano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 jesli nie dostane wizy turystycznej po jakim czasie mozna starac sie o k1?
kzielu Napisano 25 Maja 2012 Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 Natychmiast, jedna z druga nie ma nic wspolnego.
Polonia Napisano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 A jeszcze jedno... słyszałam (ale tylko słyszałam) , że jeśli obywatel usa przyjedzie do polski i pojdzie do ambasady usa powiedziec ze chce zabrac osobe X na tydzien do siebie do usa, to ta osoba X moze dostac latwiej wizę? Dla mnie to troche dziwne sie wydaje , ale moze jest cos takiego ?
Polonia Napisano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 Dziękuję twórcom tego forum że je założyli... bez tego nie jednemu było by ciężko:) Nie ma. Szkoda A czy patrząc na czas szybciej jest : 1)stara się o wizę k1 2) wziąc ślub w Polsce i stara się o wizę rodzinna(dla żony )
Joanna30 Napisano 25 Maja 2012 Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 Jedną z różnic jest to, że przy K1 będziecie w separacji przed ślubem, a przy CR1 po ślubie. I chyba szybciej jest przy K1. Ale generalnie to chyba nie ma reguły. Bo to zależy od tego, jak dobrze przygotowana i udokumentowana jest sprawa, czy trzeba dosyłać jakieś papiery...
kzielu Napisano 25 Maja 2012 Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 Dziękuję twórcom tego forum że je założyli... bez tego nie jednemu było by ciężko:) Szkoda A czy patrząc na czas szybciej jest : 1)stara się o wizę k1 2) wziąc ślub w Polsce i stara się o wizę rodzinna(dla żony ) K1 jest teoretycznie troche szybsze, ale po wjezdzie musisz zrobic AoS, nie mozesz pracowac dopoki nie dostaniesz EAD. Przy CR1 wjezdzasz z zielona karta i mozesz pracowac natychmiast.
Nigella Napisano 25 Maja 2012 Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 Są plusy i minusy obu rozwiązań... ja np. naiwnie wierzyłam, że jeśli zrobimy wszystko 100% legalnie - a więc K-1 zamiast ślubu "na turystycznej" - to będziemy z tego względu w jakiś sposób uprzywilejowani, czytaj: procedura legalizacji mojego pobytu tutaj pójdzie szybciej, a tymczasem wciąż czekam na EAD i to czekanie zaczyna mnie powoli wykańczać, bo najpierw czekanie na K-1, potem czekanie na wylot, teraz czekanie na EAD/AoS... straszne dłużyzny w tym amerykańskim kinie
Polonia Napisano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 Tak człowiek chce by w porządku z prawem, a prawo nie jest w porządku z nim ...ahh ta ameryka a co jesli bym teraz zapisała się na jakies studia? czy wtedy na turystycznej latwiej wyleciec? (Tu się pisze takie rzeczy, ciekawe czy konsulowie z usa czytają to forum...to by było smieszne )
Joanna30 Napisano 25 Maja 2012 Zgłoś Napisano 25 Maja 2012 Ale na studia to raczej na studenckiej, a nie na turystycznej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.