Skocz do zawartości

Początki...

Polonia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no i co taka rekrutacja moze dac

I moze cos dac i moze nic nie dac bo samo zapisane sie do szkoly nic za duzo nie mowi,ile osob sie zapisuje na studia nawet platne i nie wraca ;)

no ale jesli chcesz miec ta pewnosc ze wszystko zrobilas aby wize dostac to sie zapisz i zobaczysz jak bedzie.

• 1 miesiąc później...

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Są plusy i minusy obu rozwiązań... ja np. naiwnie wierzyłam, że jeśli zrobimy wszystko 100% legalnie - a więc K-1 zamiast ślubu "na turystycznej" - to będziemy z tego względu w jakiś sposób uprzywilejowani, czytaj: procedura legalizacji mojego pobytu tutaj pójdzie szybciej, a tymczasem wciąż czekam na EAD i to czekanie zaczyna mnie powoli wykańczać, bo najpierw czekanie na K-1, potem czekanie na wylot, teraz czekanie na EAD/AoS... straszne dłużyzny w tym amerykańskim kinie ;)

Mam podobna sytuacje, rowniez wierze, ze jesli wszystko bedzie tak jak powinno byc, to wowczas pojdzie to bardziej bezstresowo i gladko, a tymczasem wszyscy wlacznie z immigration lawyer daja mi do zrozumienia, ze uda sie AOS po slubie w usa na wizie turystycznej (ktora posiadam). Ja dalej naiwnie wierze, ze k1 to wlasciwa droga. A wybrac jedna z nich musze juz za trzy tygodnie. Co robic?

Napisano

a potem po takim banie mozesz duzooo wydac na prawnikow i czasu tez stracic i teraz chcesz isc na takie cos?

teraz wybor nalezy do Ciebie

bo moze sie udac a ,moze nie .

Napisano

K1 jest teoretycznie troche szybsze, ale po wjezdzie musisz zrobic AoS, nie mozesz pracowac dopoki nie dostaniesz EAD. Przy CR1 wjezdzasz z zielona karta i mozesz pracowac natychmiast.

Czyli, że jednak jest różnica... Już prawie złożyliśmy podanie o K-1. Wyjeżdżam za 4 miesiące w odwiedziny na B-2. Nie powinnam przypadkiem porzucić pomysłu K-1 na rzecz ślubu na turystycznej, po czym wrócić do Polski j starać się o CR1? Zależy mi na tym, żebym nie czekała na AoS w nieskończoność. W Polsce mam dobrą pracę, więc zostać 2-3 miesiące dłużej nie jest przerażającą perspektywą.

Bardzo głupi pomysł?

Napisano

ela taki pomysl moze byc :)

ze slub w USA ale legalizacja przez Polske,,tutaj nic nie robisz nie wlasciwego,mozesz poczekac te 2-3 miesiace a potem lecisz na wizie na pobyt staly ..

Napisano

Czyli, że jednak jest różnica... Już prawie złożyliśmy podanie o K-1. Wyjeżdżam za 4 miesiące w odwiedziny na B-2. Nie powinnam przypadkiem porzucić pomysłu K-1 na rzecz ślubu na turystycznej, po czym wrócić do Polski j starać się o CR1? Zależy mi na tym, żebym nie czekała na AoS w nieskończoność. W Polsce mam dobrą pracę, więc zostać 2-3 miesiące dłużej nie jest przerażającą perspektywą.

Bardzo głupi pomysł?

Moim zdaniem nie najgroszy. Jezeli nie musisz jechac juz natychmiast, to CR-1 jest moim zdaniem znacznie lepszym rozwiazaniem.

Napisano

kiedyś gdzieś w innym temacie była poruszana kwestia brania ślubu na B-2 i z tego co się zdążyłam tam zorientować to jednak jest ryzyko: "jesli zdecydujesz sie nia slub na wizie turystycznej no to slub zalatwicie szybko, tylko pozniej ten stres, bo bedziesz musiala udowodnic ze slubu nie planowalas wjezdzajac do USA , no a jak im nie udowodnisz to oskarza cie o wiza fraud"

to też zgubiłam się zupełnie.

sly6, absolutnie nie próbuję podważyć tego co napisałeś :) wręcz przeciwnie, bardzo mi się to podoba, tylko nie do końca dowierzam.

ktoś wie coś na 100% w tym temacie?

Napisano

Na 100% to jest tak - slub w US na turystycznej jest absolutnie calkowicie legalny. Nie ma nic na temat slubu w INA ani innych dokumentach prawnych.

To co jest nielegalne, to wyjazd na turystycznej z zamiarem imigracji (czyli zostania tam na stale).

Dalej - jezeli wyjedziesz na turystycznej i wystapisz o AoS, to tzw. preconceived intent nie jest powodem do odrzucenia petycji - w czasie interview nie ma pytac (i nie maja prawa ich zadac) o to dlaczego przyjechalas/przyjechales na turystycznej i zmieniasz status - nie ma, o ile na granicy nie dostalo sie wprost pytania o zamiary i nie maja tego zanotowanego - wtedy moga zarzucic misrepresentation, deportowac i zbanowac...

Wiec ryzyko istnieje - nie wiem jak czytelne jest to co napisalem..

Napisano

Odrobinę niejasne, bo nie wiem w którym momencie miałabym starać się o AoS na turystycznej. Ja chcę wyjechać na 3 tygodnie w odwiedziny, wziąć ślub i wrócić do Polski. Dopiero potem starać się o K-3 (czy jaki tam ma numerek) wiza dla żon. Czy to jest w jakiś sposób nielegalne? Jeśli nie jest, to czy ma to więcej sensu niż staranie się o K-1 (w takim sensie, że nie czekam na AoS na miejscu i mogę podjąć pracę zaraz po wjeździe do USA)?

Przepraszam, że tak męczę, ale sami wiecie, jak to trudne i niejasne potrafi być ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...