sly6 Napisano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 6 Lutego 2014 zaswiadczenie o niekaralnosci bylo wazne 3 miesiace .
shaira Napisano 13 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2014 Hej! Sama aplikowałam na WHC na 2010 i byłam znaaaaacznie pod kreską. W październiku odezwali się do mnie, że mam szansę na wizę i tak oto 3 lutego mi ja przyznano. Za to dziś otrzymałam wezwanie do przesłania im paszportu na adres ambasady. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? I drugie pytanie: czy ktoś z Was uzupełnił na profilu kompass numer CIC? Niby to żaden przymus.. Chciałam nawet dodać..ale nie wiem, który numer to numer CIC A teraz coś ode mnie dla aplikujących na WHC 2014. Przygotujcie sobie skany w PDF: dowodu, paszportu, zdjęcia spełniającego wymogi ambasady. To są dokumenty potrzebne przy pierwszym etapie. Są tam też do wypełnienia formularze ale tego wcześniej nie wypełnicie. Kiedy aplikacja ruszy wchodzicie tu: Po wypełnieniu formularzy i załadowaniu dokumentów zostanie Wam nadany nr WTN (World Tracking Numner). Następnym krokiem jest dokonanie opłaty wizowej. ZOSTANIECIE O TYM POINFORMOWANI! W sumie cały czas będziecie prowadzeni za rękę: 'Twoja aplikacja została zaakceptowana', 'teraz czekaj na,...', 'teraz zrób to i to i masz na to tyle i tyle czasu bo jak nie to to i tamto'. Wpłaty dokonałam przelewem na podane w mailu konto. Z banku pobrałam potwierdzenie zlecenia przelewu i zostało ono zaakceptowane jako dowód wpłaty. I tu kończy się przygoda z KOMPASEM a zaczyna z CIC Zakładacie konto na MyCIC: i ponownie postępujecie zgodnie z instrukcją. Musicie kolejny raz wypełnić masę formularzy: o Was, o Waszej rodzinie. Musicie też zdobyć zaświadczenie o niekaralności ( w większości miast do zdobycia w godzinę - można też upoważnić kogoś, kto w Waszym imieniu zdobędzie ten dokument) a później przetłumaczyć na angielski lub francuski. Na załączenie wszystkich dokumentów macie 60 dni od czasu zalogowania na My CIC. O każdej zmianie statusu wniosku lub o nowej wiadomości jesteście informowani przez maila więc nic nie przeoczycie. Mi zweryfikowano dokumenty w kilka dni i dostalam POE introduction. W tym liście są wszystkie potrzebne informacje, czyli: do kiedy ważny jest ten list (czyli do kiedy masz czas na wylot), co musisz zabrać ze sobą etc. Teraz jest to o czym pisałam na górze: czyli muszę wysłać im mój paszport plus kopię listu w którym proszą mnie o paszport (!!!). I mam na to 30 dni. Mam nadzieję, że komuś pomogłam POWODZENIA oczywiście WHC miało być IEC (skąd mi się wzięłó WHC - working holiday canada?! )
sly6 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 no wlasnie nikt nie mial tak jak Ty ze musial przeslac paszport na adres ambasady,sam wydrukowany LOI i lecial juz z tym do Kanady a jaki to jest adres,moze wiesz,podaj ten adres. do tego skan dowodu ale jakiego dowodu?osobistego czy jak w 2013 roku nie byl potrzebny taki skan dowodu ...aby skan paszportu w 2010 skonczyl sie ten program i jak moglas teraz dostac cos na 2013 rok? co roku sie konczy i nikt nic nie dostaje,nawet tak w odleglym czasie tutaj sa osoby z 2013 roku ale One maja sprawe swoja zakonczoba przed IEC 2014
shaira Napisano 14 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 aplikowałam w 2013 źle wpisałam datę Aplikowałam w lutym 2013 i byłam pod kreską. W październiku okazało się,że ileś tam osób nie skorzystało z szansy i weszłam na ich miejsce. Paszport mam wysłać na adres ambasady,na ulicę Piękną w Warszawie. Do tego mam dołączyć kopię listu (Maila) który mi wysłali (w tym mailu jest tylko informacjao tym, że chcą mój paszport, że mam 30 dni na wysłanie im go i że jak go nie otrzymają to oznacza to, że rezygnuję z wizy.) Dodam, że POE dostałam kilka dni temu! POE - 3.02.2014 Prośba o wysłanie paszport- 13.02.14
shaira Napisano 14 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 dodam, ze w tytulenapisali, ze chodzi o zgodę na temporary recudence. Oczywiście aplikowałam tylko na iEC. Martwi mnie to Na prawdę nikt nie miał takiej sytuacji?
shaira Napisano 14 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, ze napisałam,ze chciałabym polecieć do Montrealu (Quebec).. Wiem, ze a część KAnady kieruje się swoimi zasadami.Może o to chodzi?
sly6 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 IEC jest tez na Quebec i tutaj rzad federalny wydaje zgode na wizy Pewnie chodzi o takie cos ze juz maja 2013 zamkniety i nalezy teraz wyslac paszport pod wskazany adres
antii Napisano 14 Marca 2014 Zgłoś Napisano 14 Marca 2014 Hejka orientuje się może ktoś, czy oni na lotnisku wbijają pozwolenie na rok z możliwością wielokrotnego przekraczania granicy przez ten okres jednego roku w którym jest pozwolenie?
sly6 Napisano 14 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 14 Marca 2014 Mozesz majac pozwolenia i paszport biometryczny Mozesz np przyleciec do Polski na wakacje i wrocic
antii Napisano 14 Marca 2014 Zgłoś Napisano 14 Marca 2014 Ekstra jak to się nazywa po angielsku, żeby mieć pewność, że na lotnisku wbiją mi to na czym mi zależy ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.