Svperhate Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam was serdecznie. mam 20 lat jestem studentem 1 roku, został mi jeden egzamin do zdania żeby być na 2 roku.. chciałbym wyjechać na cały rok najlepiej do stanów żeby zwiedzić i zapracować na dalsze studia.. problem w tym że mój tata przebywa obecnie w stanach nielegalnie to znaczy wyjechał około 99 roku, wrócił w 2006 na dwa lata i potem przez zieloną granicę i siedzi do teraz. płaci podatki, jest ubezpieczony, ostatnio dostał mandat za prędkość, wszyscy wiedzą że tam jest i nikt nie ma z tym problemu. mam zaproszenie od znajomego (daleki wujek), jest tam legalnie, ma firmę, wysokie zarobki, oświadcza że gwarantuje mi pobyt i opłaca przelot. jakie mam szanse otrzymanie wizy? pozdrawiam
Joanna30 Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 Ale o jaką wizę chcesz się starać? Legalnie pracować możesz na wizie pracowniczej. To, że Twój tato tam jest i nikt nie ma z tym problemu, to nie znaczy, że wszystko jest ok. Bo nie jest - Twój tato nie ma tam nawet statusu, więc nie ma żadnych szans na zalegalizowanie pobytu i w każdej chwili może być deportowany. No, ale o tym chyba wszyscy zdajecie sobie sprawę, skoro wiecie, na jakich zasadach tato dostał się do Stanów. Nie ma takiej wizy do Stanów, na której można sobie pojechac i popracować przez rok. Jeśli zamierzasz pojechać turystycznie i łamać prawo, to nikt Ci w tym nie pomoże.
Svperhate Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 chciałbym turystyczną albo studencką. a jeśli chodzi o pracę to chciałbym tak pomóc coś tacie, nie jakaś poważna..
lochraven Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 Czyli chciałbyś pracować nielegalnie - nie sądzę, żeby ktokolwiek ci tutaj w tym pomógł, chyba, że dobrym słowem (np. puknij się w głowę, zanim złamiesz prawo).
Svperhate Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 nie chodzi mi o pracę zarobkową jeśli o to chodzi! pracowałem w Polsce cały rok żeby móc wyjechać, nie chcę tam pracować!
tapeta999 Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 chcesz zapracować na dalsze studia tak??? Czyli jak to chcesz zrobić nie pracując nielegalnie? A jeżeli wyjdzie na jaw że Twój ojciec tam siedzi nielegalnie to zapomni o wizie.
Joanna30 Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisałeś, że chcesz zarobić na dalsze studia. Wiza turystyczna - jak sama nazwa wskazuje - służy do wyjazdu turystycznego. Do niczego więcej.
katlia Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 Jezeli jestes studentem, to dlaczego nie Work and Travel? Nie przyjezdzasz na rok, fakt, ale mozes legalnie pracowac, a jezeli daleki wujek zapewni ci mieszkanie to wszystko zaoszczedzisz.
sly6 Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 work i travel jest dobrym wyjsciem piszesz ze chcesz zarobic na studia a teraz ze pomoc Tacie wiec jak kto jest z tym? 1 rok to -dostaniesz pobyt na np 6 miesiecy i co dalej? A Tata na jakie dane wyjechal?tego Wujka tak samo.
dareknow0 Napisano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 Aby jechać na Work & Travel też trzeba dostać wizę a to w Twoim przypadku nie będzie proste. We wniosku wizowym będziesz pytany kto z Twojej najbliższej rodziny przebywa w USA . I tutaj będziesz miał do wyboru albo wpisać prawdę albo skłamać. Jak napiszesz prawdę najprawdopodobniej wizy nie dostaniesz ,jak wpiszesz kłamstwo ( które zapewne wyjdzie) wizy na pewno nie dostaniesz.Musisz sam podjąć decyzję .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.