Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna Dla Studentki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to zalezy co do ubrania. ale dekolcik zawsze moze sie przydac :)

ehh te slynne zielone karty ....

tylko nie przesadz i nie ubierz sie jak np sharon stone na przesluchanie z michaelem douglasem w "basic instinct" ;)

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

wiec widzisz monika jak to jest..od jutra zaczynasz lekture dzialu o wizach B2...zajmie Ci to tydzien...zaczna Ci sie nasuwac pytania....

zobaczysz jak ja to nazywam bardziej ktytyczne przypadki niz twój....[bardziej gorsze...]

ocenisz te przypadki i porównasz do twojego....JEST TO ELELENT PRZYGOTOWANIA SIE DO ROZMOWY

bylo juz duzo osob na tym forum, ktore to spierd...maxymalnie rozmowy jak sie tylko da....

Napisano

Pociesze Cie :) ja w podobnej sytuacji dostałam wize na 10 lat :) rozmowa trwala 3 minuty , w ds160 wpisalam , ze jade w celu turystycznym , wpisalam adres hotelu w ktorym mam sie zatrzymac , jako dane do kontaktu wpisalam muzeum . Bardzo mily Pan konsul zapytal sie w jakim celu jade , ja ze turystycznym , kto sponsoruje moja podroz , ja ze tata , trzecie pytanie czym sie tata zajmuje , ma wlasna firme zajmuje sie w niej tym i tym , i ostatnie pytanie czy byla kiedys pani poza granicami polski , tak wymienilam kraje . na to on otrzymuje pani wize na 10 lat , ja dziekuje :) tez jestem na studiach magisterskich i tez nie pracuje ani nie mam nic swojego tak naprawde w polsce , takze nie stresuj sie :) powodzenia i nie sluchaj za duzo ludzi i ich opinii w sprawie tego czy dostaniesz czy nie , tu sa super administratorzy wytlumacza Ci napewno jak wypelnic wniosek jesli bedziesz miec watpliwosci sa bardzo zyczliwi :) ale co do samego prognozowania nie martw sie , wg mnie dostaniesz :) pozdrawiam

ps. a jak jestes ubrana nikt nie patrzy , ledwo Cie w tym okienku bedzie widac ;)

Napisano

hehe dziekuje bardzo za taka mila wiadomosc.. naprawde :) chyba sobie ja skopiuje i wkleje do worda i bede czytac na dobranoc dopoki tej wizy nie dostane :D

imani, a jak dawno staralas sie o wize? kurcze, ja to myslalam ze ta rozmowa odbywa sie w jakims wielkim pokoju, gdzie za biurkiem siedzi konsul na tle flagi USA, a kandydat do otrzymania wizy zasiada w wielkim skorzanym fotelu i dostaje ciepla kawusie hehe;) a czy mozna poprosic o tlumacza jakiegos czy cos takiego? moj angielski jest tak slaby, ze dramat ;D

Napisano

i nic nie musisz mieć przy sobie jako student tylko legitymacja i indeks są Ci potrzebne ,ewentualnie zaswiadczenie ze szkoly , ze studiujesz , poproś wystawią Ci w dziekanacie w 5 minut :) nic konsulowi sama nie dajesz oprócz paszportu ( żadnych dokumentów , którymi ewentualnie masz zamiar sie podpierać w rozmowie ) i potwierdzenia zlozenia wniosku ds160 , oni raczej nie pytaja o nic wiecej , ale legitymacje , indeks lepej weż ze sobą , żadne zaświadczenia z banku , zaproszenia od znajomych z usa nic Ci nie pomogą , to Ty masz przekonac konsula swoja postawa i podejsciem do rozmowy a nie dokumenty , że jedziesz w celu turystycznym .dokumenty na dobra sprawę moze Ci pomoc rożniaste każdy wystawić jak ladnie poprosisz ;) więc one same się nie liczą , ja zaczęłam rozmowe z konsulem po angielsku , był jeden żart odnosnie odcisków palców z mojej strony i konsul nawet sie zasmiał ;) podejdz na luzie i z wyobrażnią do tej rozmowy i będzie dobrze , będe 3mać kciuki :)

a skad wiesz ? w okienku nie widac ale w monitorze konsula widac...na sali sa kamery ponadto...

z kamerami czy bez dekolt nie pomoże dziewczynie ani strojenie się , może trafic na kobiete lub faceta , kobiety często niestety nie lubią ładniejszych od siebie więc z tym dekoltem bym uważała :) nie za dekolt i strój dostajemy wizę , wiekszośc po pociągu nocnym wygląda jak wygląda czy w slicznym stroju czy w mniej ładnym , strój ma byc CZYSTY :) ale przede wszystkim trzeba mieć czysty umysł i cos do powiedzenia :) i byc powaznym czlowiekiem , widziałam jak tam przychodza ubrani ludzie i nie widziałam nikogo specjalnie na galowo :)

hehe dziekuje bardzo za taka mila wiadomosc.. naprawde :) chyba sobie ja skopiuje i wkleje do worda i bede czytac na dobranoc dopoki tej wizy nie dostane :D

imani, a jak dawno staralas sie o wize? kurcze, ja to myslalam ze ta rozmowa odbywa sie w jakims wielkim pokoju, gdzie za biurkiem siedzi konsul na tle flagi USA, a kandydat do otrzymania wizy zasiada w wielkim skorzanym fotelu i dostaje ciepla kawusie hehe;) a czy mozna poprosic o tlumacza jakiegos czy cos takiego? moj angielski jest tak slaby, ze dramat ;D

możesz zacząc rozmowe od " dzien dobry " zamiast "good morning" i będziecie rozmawiac po polsku z konsulem , to są obywatele usa ale rozmawiaja w stopniu komunikatywnym po polsku także spokojnie możesz w sowim ojczystym rozmawiać z nimi , a podchodzisz do okienka jak na poczcie z numerkiem , nie denerwuj sie , też panikowałam bez sensu

Napisano

no a wlasnie odnosnie indeksu to mam jeszcze takie pytanie. studia magisterskie zaczelam 3 tygodnie temu, a o wize chcialabym sie starac na poczatku listopada. wiadomo, ze do sesji jeszcze kupa czasu wiec indeks bedzie czytsy-bez zadnych wpisow. to ma jakies znaczenie? zalezaloby mi na tym wyjezdzie jeszcze w tym roku, jakos poczatkiem grudnia gdyby wszystko sie udalo..

nie chce zeby konsul pomyslal ze specjalnie dostalam sie na studia zeby dostac wize i martwie sie czy to nie bedzie tak wygladalo :/

Napisano

ja tez miałam czysty indeks , tak jak pisałam jestem w podobnej sytuacji , dlatego napisałam wez zaświadczenie ze szkoły tez lepiej , takie jak wystawiają w dziekancie jak ktoś potrzebuje do stypendium socjalnego czy alimentów , takie zwykle . Jeślii ukonczyłas licencjat i są to studia drugiego stopnia to mozesz zabrać ze sobą dyplom licencjacki i stary indeks , ja tak zrobiłam , jak będziesz miała jakieś pytania pisz do mnie wiadomość prywatną . Dodatkowo poczytaj sobie forum profilaktycznie , żeby w razie czego znać odpowiedzi na niektóre pytania jakie mogą paść ze strony konsula takie niespodziewane , żebyś wiedziała jak wybrnąć żeby nie palnąć głupoty ale to tak profilaktycznie . i nie denerwuj się pamiętaj

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...