Sleak Napisano 21 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 Witam. Z racji tego, iż mam cukrzycę i potrzebuję insuliny z moich magicznych wyliczeń wychodzi mi błąd. Mianowicie mógłbym wziąć insulinę na jakieś 3 m-ce, lecz musi być ona przechowywana w lodówce(a lodówki do samolotu chyba nie będę targał). Tu pojawia się moje pytanie: czy na insulinę w USA potrzebna jest recepta? Czy będę w stanie bez kosztownych wizyt u lekarzy takową załatwić? Jakie insuliny są w USA?(ja biorę Humalog, bądź Novorapid) Oraz jaka jest ich cena? Poza tym insulina jest w szklanych ampułkach i mógłbym wsadzić ją do torby termoizolacyjnej, lecz w samolocie mogłyby źle skończyć(wystarczy zobaczyć jak się na lotniskach z bagażem obchodzą...). Ps. Jeśli ktoś się interesuje-jaka jest cena wkłuć do pompy insulinowej Medtronic paradigm 722, ponieważ obiło mi się o uszy, że takie rzeczy są tam tańsze niż w Polsce(u nas średnio ok.35zł, są refundowane do 25 roku życia, lecz po prostu refundacja jest na kwartały i data W&T mogłaby się nie pokryć z datą wydania wkłuć i wtedy zostałbym na lodzie a dać około 1 tyś zł to trochę dużo.) Ps2. Umieszczam to w dziale W&T, ponieważ interesują mnie te rzeczy w trakcie trwania takowej wizy, dziękuję
sly6 Napisano 21 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 a bagaz podreczny to co?mozesz tam miec takie cos .
Sleak Napisano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 ehem a co do objętości nie ma ograniczeń? bo tego się uzbiera taka mała torba hmm może 40x40x40cm. Ciężkie to to nie jest ale trochę duże:D Poza tym na podróż też coś trzeba zabrać, chociaż fakt nie wiele to wazy ale zawsze coś poza tym zapas na kilka m-cy.
Sleak Napisano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 a i jeszcze jedno pytanko zeby nie robic nowego tematu. Mianowicie nie dlugo czekaja mnie studia i ostatnio tak zaczalem sie sastaawiac po przeczytaniu jakiegos tam tematu. Mianowicie wybieram sie na architekture i urbanistyke, lecz powiem wprost bone sie egzaminu wstepnego z rysunku. Zastanawialem sie takze nad jakims kirunkiem informatycznym, gdyz latwiej sie na taka prace zalapac w usa i wiecej sie z gory dostaje. Mi osobiscie bardziej odpowoadala architektura, ale rozum i ped do pieniedzy mowi informatyka. Co zrobic? Sam juz nie wiem...
andyopole Napisano 22 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2012 Mam tu dwoch mlodych kuzynow, obaj ok. trzydziestki. Obydwaj skonczyli Washington Univ. w Seattle. Jeden budownictwo, mlodszy informatyke. Ten od budownictwa jest rozszarpywany, znajdzie robote wszedzie a ten mlodszy mial problem z dobra robota. Na szczescie udalo mu sie przekwalifikowac na finance i teraz robi w bodaj ubezpieczeniach. Z IT jest tak ze trzeba byc naprawde dobrym a do tego nie zawsze jest potrzebny papier ze szkoly....
Sleak Napisano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Napisano 22 Listopada 2012 ehem a co do objętości nie ma ograniczeń? bo tego się uzbiera taka mała torba hmm może 40x40x40cm. Ciężkie to to nie jest ale trochę duże:D Poza tym na podróż też coś trzeba zabrać, chociaż fakt nie wiele to wazy ale zawsze coś poza tym zapas na kilka m-cy. Dzisiaj z ciekawości to poważyłem i pomierzyłem i wyszło mi, że: miesięczny zapas waży ok 450g i ma wymiary 25x15x10cm, a więc zapas na 4 m-ce to ok 1,8kg i wymiary 25x30x20cm, lecz niestety jest to trochę hmm delikatne. Poza tym jak już wspominałem nie mogę ze sobą targać lodówki do samolotu, więc mała część z tych wymiarów odpadnie, ponieważ trochę insuliny będę musiał kupić na miejscu.
rysios Napisano 7 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2013 spr czy ta insulina jest w usa na recepte, jaki jest jej zamiennik z usa itp - dowiedz się ASAP bo to może mieć wpływ na pracę i na wizę i na ubezpiecznie
andyopole Napisano 16 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2013 Dzisiaj z ciekawości to poważyłem i pomierzyłem i wyszło mi, że: miesięczny zapas waży ok 450g i ma wymiary 25x15x10cm, a więc zapas na 4 m-ce to ok 1,8kg i wymiary 25x30x20cm, lecz niestety jest to trochę hmm delikatne. Poza tym jak już wspominałem nie mogę ze sobą targać lodówki do samolotu, więc mała część z tych wymiarów odpadnie, ponieważ trochę insuliny będę musiał kupić na miejscu. Mozesz zapakowac w termoizolacyjna torbe o do srodka wlozyc taki "akumulator zimna". Spokojnie leki przetrzymaja czas potrzebny na podroz z PL do USA. Sposob tani i znakomicie dzialajacy - kilka warstw gazet jest znakomitym izolatorem termicznym. Kto jezdzil zima do dziewczyny na WSK wie o czym mowie...
sly6 Napisano 16 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2013 lub jak ktos ogladal daleko od szosy to wie jaka to izolacja
andyopole Napisano 16 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2013 lub jak ktos ogladal daleko od szosy to wie jaka to izolacja bezcenna bo niemal darmowa.... i dziala.... :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.