Ewelina_Krk Napisano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Witajcie wraz z mężem chcielibyśmy wybrać się do USA w tym roku na wakacje. Nasza sytuacja wygląda następująco: - chcielibyśmy pojechać tak na 3 tygodnie na przełomie września i października, zwiedzić kilka miast gdzie mamy dalszą rodzinkę (wszyscy są Amerykanami) - oboje mamy stałą pracę w dużych korporacjach międzynarodowych, dodatkowo ja studiuję na studiach podyplomowych i to jeszcze chwilkę potrwa... - mieszkamy w Krakowie, mamy własne mieszkanie (oczywiście na kredycik, bo w tych czasach inaczej to ciężko ) - mój mąż już był w USA na wakacjach przez 4 miesiące jakieś 8 lat temu, ja jeszcze nigdy - jest jeden szkopół całej sytuacji: rok temu startowaliśmy o zieloną kartę - tak dla zabawy bardziej, bo raczej nie chcemy się przenosić do Stanów na stałe...Oczywiście tej karty nie dostaliśmy Chciałabym zapytać Was, co myślicie o naszej sytuacji? Czy fakt, że startowaliśmy po tą zieloną kartę może mieć wpływ na decyzję, czy dostaniemy wizę czy nie? I jeszcze jedno pytanie: chcemy po wizę startowac już teraz, zeby wiedziec czy się szykować do wyjazdu czy nie i kupować bilety. Myślicie, że to dobry czas czy ze za wczesnie się do tego zabieramy? Będę wdzięczna za opinie i odpowiedź! Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Joanna30 Napisano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Starajcie się i nie przejmujcie się, że braliście udział w loterii. Jak będziecie dobrze przygotowani do rozmowy (w sensie, że pewni siebie i swoich odpowiedzi, że będziecie umieli powiedzieć, co chcecie zobaczyć i gdzie...), to nie macie się czego obawiać. W sumie nie macie nic do stracenia. No, poza kilkoma setkami złotych oplaty za wizę. Powodzenia
haneczka019 Napisano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Ja brałam udział w loterii, a w listopadzie starałam się o wizę z pozytywnym skutkiem .
sly6 Napisano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 nie tylko Ty haneczka,jakby taka byla trudnosc to kolo 200 tys Polakow moze zapomniec o wjezdzie na teren USA
haneczka019 Napisano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Przecież ja o tym wiem sly, to nie ja zadałam to pytanie . Edit: Miałam jeszcze coś dopisać, ale mi "cuś" posta zeżarło i nie chce mi się jeszcze raz pisać .
Ewelina_Krk Napisano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 Haneczka, dzięki za odpowiedź! Pocieszyłaś mnie A czy myślicie, ze start o wize teraz, podczas gdy chcielibysmy wyjechac we wrzesniu, to nie jest za wczesnie? :>
sly6 Napisano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 jak dobrze to umotywujesz to czemu nie
ilya_ Napisano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Haneczka, dzięki za odpowiedź! Pocieszyłaś mnie A czy myślicie, ze start o wize teraz, podczas gdy chcielibysmy wyjechac we wrzesniu, to nie jest za wczesnie? :> nie, to nie jest za wczesnie.
Ewelina_Krk Napisano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Nasunęlo mi się jeszcze jedno pytanie: jadąc do USA generalnie jedziemy odwiedzić dalszych kuzynów (tak jak pisałam, są rodowitymi Amerykanami). Czy myślicie, żeby pozyskać od nich zaproszenie, czy nie jest to konieczne? (wiem z doświadczenia męża, że pomimo tego, że miał zaproszenie od rodzinki i nawet od znajomego kongresmena 8 lat temu wizy nie otrzymał... ) Dlatego zastanawiam się, czy zawracać głowę kuzynostwu o to zaproszenie czy moze jednak nie...
Joanna30 Napisano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Zaproszenie nie jest do niczego potrzebne. Jeśli ma Ci to poprawić samopoczucie i dodać pewności, to możesz kuzynów poprosić o coś takiego. W przeciwnym razie nie zawracaj sobie tym głowy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.