Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna - Pare Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

wraz z mężem chcielibyśmy wybrać się do USA w tym roku na wakacje.

Nasza sytuacja wygląda następująco:

- chcielibyśmy pojechać tak na 3 tygodnie na przełomie września i października, zwiedzić kilka miast gdzie mamy dalszą rodzinkę (wszyscy są Amerykanami)

- oboje mamy stałą pracę w dużych korporacjach międzynarodowych, dodatkowo ja studiuję na studiach podyplomowych i to jeszcze chwilkę potrwa...

- mieszkamy w Krakowie, mamy własne mieszkanie (oczywiście na kredycik, bo w tych czasach inaczej to ciężko :))

- mój mąż już był w USA na wakacjach przez 4 miesiące jakieś 8 lat temu, ja jeszcze nigdy

- jest jeden szkopół całej sytuacji: rok temu startowaliśmy o zieloną kartę - tak dla zabawy bardziej, bo raczej nie chcemy się przenosić do Stanów na stałe...Oczywiście tej karty nie dostaliśmy :)

Chciałabym zapytać Was, co myślicie o naszej sytuacji? Czy fakt, że startowaliśmy po tą zieloną kartę może mieć wpływ na decyzję, czy dostaniemy wizę czy nie?

I jeszcze jedno pytanie: chcemy po wizę startowac już teraz, zeby wiedziec czy się szykować do wyjazdu czy nie i kupować bilety. Myślicie, że to dobry czas czy ze za wczesnie się do tego zabieramy?

Będę wdzięczna za opinie i odpowiedź!

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Starajcie się i nie przejmujcie się, że braliście udział w loterii.

Jak będziecie dobrze przygotowani do rozmowy (w sensie, że pewni siebie i swoich odpowiedzi, że będziecie umieli powiedzieć, co chcecie zobaczyć i gdzie...), to nie macie się czego obawiać.

W sumie nie macie nic do stracenia.

No, poza kilkoma setkami złotych oplaty za wizę.

Powodzenia :)

Napisano

Haneczka, dzięki za odpowiedź! Pocieszyłaś mnie :)

A czy myślicie, ze start o wize teraz, podczas gdy chcielibysmy wyjechac we wrzesniu, to nie jest za wczesnie? :>

nie, to nie jest za wczesnie.

Napisano

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.

Nasunęlo mi się jeszcze jedno pytanie: jadąc do USA generalnie jedziemy odwiedzić dalszych kuzynów (tak jak pisałam, są rodowitymi Amerykanami). Czy myślicie, żeby pozyskać od nich zaproszenie, czy nie jest to konieczne? (wiem z doświadczenia męża, że pomimo tego, że miał zaproszenie od rodzinki i nawet od znajomego kongresmena 8 lat temu wizy nie otrzymał... ) Dlatego zastanawiam się, czy zawracać głowę kuzynostwu o to zaproszenie czy moze jednak nie...

Napisano

Zaproszenie nie jest do niczego potrzebne.

Jeśli ma Ci to poprawić samopoczucie i dodać pewności, to możesz kuzynów poprosić o coś takiego.

W przeciwnym razie nie zawracaj sobie tym głowy :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...