Skocz do zawartości

Pomocy. Pytanie Dla Znawcow Tematu.

sall

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc mam bardzo duzy problem i poszukuje odpowiedzi na moje pytania. Postaram sie opisac moja sytuacje. Otoz w sierpniu 2012 roku ozenilem sie z obywatelka usa, nie byl to slub z milosci raczej z wyrachowania, po 8 latach bycia w usa nielegalnie pomyslalem, ze w ten sposob sobie pomoge stalo sie jednak inaczej. Nasz zwiazek choc prawdziwy nie ukladal sie szczesliwie, byly wzloty i upadki jak u kazdego. Zona zlozyla na mnie petycje i wszystko wygladalo dobrze do momentu gdy doszlo miedzy nami do sprzeczki i ona powiedziala, ze nie chce byc ze mna dluzej (raptem 5 miesiecy po slubie) i nie chce dalej firmowac swoim nazwiskiem mojego procesu legalizacji. Oznacza to tyle, ze oznajmila mi, ze nie pojdzie ze mna na interview. wszystko juz jest w toku i nawet mamy wyznaczony dzien spotkania a ona sie upiera, ze nie pojdzie. Zmusiala mnie bym sie wyprowadzil co uczynilem. Mieszkamy teraz oddzielnie choc oficjanie nadal jestesmy malzenstwem. Mam zaten pytanie : Co wydarzy sie jesli ona naprawde nie pojdzie i na spotkanie w urzedzie sie nie zglosimy w wyznaczonym terminie? Jakie beda konsekwencje dla mnie (czy zostane deportowany?) ? Co czeka ja i jakie ona moze poniesc konswkwencje? Czy mozemy sie rozwiesc i moja sprawa bedzie odlozona ad acta? Bardzo pijnie szukam odpowiedzi do interwiev juz nie daleka a ja nie wiem co robic. dzieki

Napisano

Twoj AoS zostanie denied i prawdopodobnie zostana wszczete removal proceedings wzgledem Ciebie. Rozwiesc sie oczywiscie mozecie ale w tym przypadku nie bedzie mialo to zadnego znaczenia. Sprawa nie zostanie nigdzie odlozona bo dlaczego mialaby byc ?

Jej nie groza absolutnie zadne konsekwencje chyba ze chcesz oskarzyc ja w sadzie o udzial w immigration fraudzie ale z Twojego punktu widzenia byloby to rownie rozsadne jak skok z mostu.

Napisano

Za sjp.pl:

prawdopodobny: taki, który ma dużą szansę się wydarzyć, nastąpić; możliwy, przypuszczalny

Dodam jeszcze, że sprawa nie musi się skończyć odmową ani deportacją. Ważne, czy był to bona fide związek małżeński.

Pozdrawiam

Napisano

dzieki. odrobina zlosliwosci z wyjasnieniem znaczenia terminu prawdopodobny. bylo by to nawet smieszne gdyby nie powaga sytuacji. malzenstwo jest prawdziwe i zostalo zawarte w wyniku wybuchu nieokielznanego uczucia niestety nasze charaktery sie odpychaja. co zrobic takie zycie. a mam jeszcze jedno pytanie: Czy jesli moja zona jednak zgodzi sie i pojdzie ze mna na to spotkanie i przejdziemy je pomyslnie to mozemy po nim wystapic o rozwod a ja czy moge sie dalej sam sponsorowac i jakie sa szanse na pomyslnosc takiego zabiegu?

Napisano

Jezeli nie pojdziecie to musi sie skonczyc odmowa - nie ma innej opcji. Jezeli pojdziecie i przejdziecie pomyslnie, to wtedy rozwod oczywiscie mozesz wziac.

Jezeli jestescie malzenstwem ponizej 2 lat, to pod dwoch lata od otrzymania GC musicie przejsc proces Removal of Conditions. Jezeli wezmiesz rozwod, to removal of conditions musisz przeprowadzic natychmiast po rozwodzie z divorce waiver i bedziesz musial przedstawic dokumentacje ze malzenstwo bylo in "good faith".

Napisano

Nie ma takiego czegos jak sponsorowanie samego siebie,Twoja zona podpisuje papiery ze Cie bedzie utrzymywac wrazie jakbys nie mogl i to trwa do obywatelstwa USA lub tez po 40 kwartalach przepracowanych..

Konsenkwencje wtedy beda dla niej jak wykaza ze wziela kase i slub byl na papiery ..tutaj musi cos napisac wiecej Karina co moze byc,jakie mozesz miec minusy pewnych spraw ..

• 2 tygodnie później...
Napisano

(...) Otoz w sierpniu 2012 roku ozenilem sie z obywatelka usa, nie byl to slub z milosci raczej z wyrachowania, po 8 latach bycia w usa nielegalnie pomyslalem, ze w ten sposob sobie pomoge stalo sie jednak inaczej (...)

(...) malzenstwo jest prawdziwe i zostalo zawarte w wyniku wybuchu nieokielznanego uczucia (...)

Podejrzewam, ze wiecej osob tobie pomoze, gdy bedziesz z nimi szczery :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...