Robsen Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2013 Witam i zwracam sie z prosbą o radę. Zdecydowalismy sie w tym roku złożyc aplikacje na sponsorowanie mojej mamy i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby ne jeden problem. Otóż moja mama pozostaje narazie w związku partnerskim z zamiarem zawarcia małzeństwa. Oczywiscie jej przyszły mąż (nie jest moim ojcem) chciałby przyjechac razem z nią. Pytanie czy lepiej jest dla szybszego załatwienia sprawy wziąć slub przed złozeniem aplikacji i podac ją jako mężatka, czy nie ma to znaczenia i składać aplikacje juz teraz jako niezamężna. Chciałbym sie tez dowiedziec jak wydląda procedura przyznawania GC dla współmałżonków naszych rodziców i jak to sie rozkłada w czasie. Dodam tylko że oczywiscie jestem obywatelem i kwalifikuję sie na sponsora. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
sly6 Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2013 czas oczekiwania kolo 1 roku czasu,taki sam czas przy mezu-zonie .To jest ta sama kategoria wizowa. Najlepiej to zrobic jak juz Twoja mama bedzie miec slub i wtedy wyslac papiery wiesz ze wtedy podpisujesz papiery na sponsorowanie na 2 osoby i musisz miec wiekszy dochod?
kzielu Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2013 http://www.uscis.gov...000082ca60aRCRD Patrz dzial o step-parent. Dla rodzica - jak sly pisze - ok roku. Dla malzonka Twojej mamy nie ma innej drogi niz jej imigracja i wyslanie petycji przez nia na niego. Potrwa jakies ~3 lata. Jezeli nie zostanie malzonkiem to w ogole nie ma zadnej drogi do imigracji chyba ze Twoja mama wysle petycje dla narzeczonego - ale do tego by musiala zostac obywatelem (po 5 latac) a i tak w koncu musieli by wziac slub.
Robsen Napisano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź, faktycznie nie pomyslałem o tym co napisał sly6... wydaje mi sie że z dochodami na sponsorowanie 2 osób nie powinienem miec problemu, ale przyznam sie szczeze że nie znam za dobrze przyszłego męża mamy i tu rodzą sie następne wątpliwosci. Może mi ktos naswietlić jakie obowiązki, konsekwencje i za co biore odpowiedzialnosć będąc sponsorem. I na jak długo?
lochraven Napisano 21 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 10 lat lub do momentu kiedy sponsorowany otrzyma obywatelstwo. Sponsor może być pozwany o zwrot pieniędzy, które sponsorowany wział od państwa np. jako benefits.
jkb Napisano 21 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 NIe 10 lat, a 10 przepracowanych lat. Dokładniej: 40 quarts during which the alien can be credited with work. Imigrant zielonokartowiec może być 20 lat na bezrobociu w USA i sponsoring nie wygaśnie.
kzielu Napisano 21 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź, faktycznie nie pomyslałem o tym co napisał sly6... wydaje mi sie że z dochodami na sponsorowanie 2 osób nie powinienem miec problemu, ale przyznam sie szczeze że nie znam za dobrze przyszłego męża mamy i tu rodzą sie następne wątpliwosci. Może mi ktos naswietlić jakie obowiązki, konsekwencje i za co biore odpowiedzialnosć będąc sponsorem. I na jak długo? Robsen - ale na razie nie masz z tym wielkiego problemu, bo Ty sponsorowac go nie mozesz. Jezeli Twoja mama wyemigruje i bedzie chciala go sponsorowac a Ty bedziesz wspolsponsorem, to sie bedziesz wtedy martwil... Jako sponsor rzad moze Cie pozwac o zwrot wszelkich mean tested benefits jezeli z takich sponsorowany skorzysta.
Robsen Napisano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Ok, dzięki za rozjasnienie tematu, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.