Jerrytk Napisano 27 Marca 2013 Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. Przeszukałem forum, ale nigdzie nie znalazłem znaczącej odpowiedzi. Zielona Karta stracila termin waznosci. Wyslane są juz dokumenty o wyrobienie nowej, ale potrzebny jest wyjazd z USA do Polski w naglej sprawie. Co trzeba zrobic, aby pozniej nie miec problemow z wjazdem? Dokument ktory zostal w kieszeni jest przeterminowany. Czy trzeba zglosic się do infopass zeby wbili w paszport jakąś pieczątke? Kiedys tak juz mialem(10 lat temu) , ale nie wiem jak to wyglada teraz, bo troszke sie pozmienialo. Wyjazd jest nagly i nie mozna czekac z tym pare tygodni. Co mozna zrobic w tej sytuacji? Pozdrawiam serdecznie! Jarek
kzielu Napisano 27 Marca 2013 Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Infopass to jedyne wyjscie. Rozumiem ze to jest 10-letnia karta - powinienes dostac stempel w paszporcie bez problemu.
Jerrytk Napisano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 tak, karta jest 10-letnia. Tylko jak długo czeka się na spotkanie o stempel w paszporcie? Mam dzwonic i sie umawiac, czy isc tak po prostu i powiedziec jaki mam problem. Nie moge czekac np. 2 tygodni na umowiony termin. Przeciez to tylko pieczatka. Pozdrawiam
kzielu Napisano 27 Marca 2013 Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Nie wiem jak dlugo - musisz sprobowac sie umowic przez strone i tam Ci pokaze jakie sa nablizsze terminy - zwykle nie sa natychmiastowe. Isc po prostu mozesz probowac - nie masz w sumie nic do stracenia, ale masz spora szanse ze nie beda chwili z Toba rozmawiac. To ze nie mozesz czekac to jakby Twoj problem w tej chwili...
Jerrytk Napisano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Ok, dziękuję za odpowiedz, Jesli ktos cos jeszcze bedzie wiedzial, dajcie znac. Pozdrawiam!
jkb Napisano 28 Marca 2013 Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Z 10-letnią zieloną kartą jest tak, że ona wygasa, ale Twój status już nie. Z tego, co się orientuję, nawet jak musisz wyjechać natychmiast, to w ambasadzie będziesz mógł się starać o list przewozowy, by wrócić do USA. Propnuję jednak przejść się do biura USCIS z zaproszeniem Infopass po pieczątkę, bo uniknąć problemów. W zależności od biura, terminy są nawet na następny dzień. A tak w ogóle, nie czas pomyśleć już o obywatelstwie?
Jerrytk Napisano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 29 Marca 2013 Tak też właśnie myślalałem, żeby iść po list przewozowy w Warszawie jakby termin po pieczątkę się przedłużył. Bardzo dobre pytanie jkb Niestety moje życie układa się tak, że balansuję pomiędzy USA, a Polską. zbyt wiele obowiązków po 2 stronach i nie mam ciągłości pobytu. Co za tym idzie staranie się o obywatelstwo mija się z celem, bo i tak prawdopodobnie mi go nie przyznają Wiem, że to nie to miejsce na forum, ale orientujecie się może jak najtaniej dostać się do Toronto z NYC?
jkb Napisano 29 Marca 2013 Zgłoś Napisano 29 Marca 2013 Tak też właśnie myślalałem, żeby iść po list przewozowy w Warszawie jakby termin po pieczątkę się przedłużył. Bardzo dobre pytanie jkb Niestety moje życie układa się tak, że balansuję pomiędzy USA, a Polską. zbyt wiele obowiązków po 2 stronach i nie mam ciągłości pobytu. Co za tym idzie staranie się o obywatelstwo mija się z celem, bo i tak prawdopodobnie mi go nie przyznają Co do obywatelstwa - sprawdź wymagania. 30 miesięcy fizycznego pobytu na terenie USA, ciągła rezydentura przez ostatnie 5 lat. Może jednak się kwalifikujesz Wiem, że to nie to miejsce na forum, ale orientujecie się może jak najtaniej dostać się do Toronto z NYC? Samochodem?
Jackie Napisano 29 Marca 2013 Zgłoś Napisano 29 Marca 2013 Wiem, że to nie to miejsce na forum, ale orientujecie się może jak najtaniej dostać się do Toronto z NYC? Najtaniej to będzie chyba autobusem, o ile odpowiednio wcześnie kupisz bilet może nawet kosztować przysłowiowe grosze. Jeśli zalezy ci na samolocie, to Porter Airlines ma b. dobre ceny, zwłaszcza gdy sa promocje (trzeba sprawdzać na www.flyporter.com )
Jerrytk Napisano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 30 Marca 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jestem pod wrażeniem tego forum. Bardzo pozytywnie! Pozdrawiam ciepło!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.