Skocz do zawartości

Dv-2015 Czy Się Odbędzie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czy macie jakieś typy, jakie kraje z naszego regionu wypadną z DV2015? O ile oczywiście się ona odbędzie.

Wydaje się, że Ukraina i Uzbekistan mogą wypaść.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Sly ale do czego ty pijesz, bo ja nie rozumiem? :) Chyba, że mnie coś ominęło albo coś. Stan na 23 sieprnia 2013 roku: Przegłosować tą ustawę imigracyjną musi jeszcze Izba Reprezentantów i wprowadzić swoje poprawki, a potem razem z senatem muszą jeszcze te poprawki wygładzić (komisja uzgadniająca) i dać Obamie do podpisania. A jak na razie Izba Rep (izba niższa Kongresu) nie podjęła tej ustawy pod czytanie. Więc stoi. A jak mówiłem i Mikun zauważył, że w oryginale ustawy mowa o zakończeniu DV z dniem 1 Października 2014, więc jak wprowadzą ustawę imigracyjną w takim stanie np. w grudniu to będą cyrki, bo zgłoszenia powysyłane itp, a jak widać machina DV2015 rusza. Chyba, że wprowadzą poprawki do ustawy (o ile ona w ogóle przejdzie procedurę) i zostawią DV2015 (innego wyjścia nie będzie) czy w ogóle DV (bardzo mało prawdopodobne).

Weźcie pod uwagę też to, że ustawę w oryginale sporządzono/przedstawiono w kwietniu 2013. A już wtedy zaznaczono, że dopiero 1 Października 2014 kończy się program DV. Tym samym DV2013 i DV2014 mają być kontynuowane do końca. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że w przypadku ślamazarstwa ustawodawczego na tą ustawą (gdyby ona przeszła) nie dodano by takiej poprawki odnośnie rozpoczętej DV2015, szczególnie w sytuacji gdy już zgłoszenia byłyby powysyłane. Raczej byłoby tak jak z DV2014 -- zostawiono by ją i już - bo przecież prawo nie działa wstecz i coś co już praworządnie zostało zainicjowane (moc dotychczasowej ustawy) ciężko będzie racjonalnie wywalić. Tak ja to widzę.

Napisano

na razie, tak jak piszesz nic sie z ta ustawa nie dzieje i wszystko pozostaje po staremu. Natomiast są naciski na republikanów z różnych stron i nie wiadomo jak to sie skonczy. dv2015 może ruszyć, ale jak ustawa przejdzie w kongresie i dalej pojdzie to tak jak pisałem moga nawet ogłosic wyniki dv2015 w maju ale nie będzie procesowanych zgłoszeń od października 2014. Moim zdaniem jeszcze troche czasu minie ale w końcu sie dogadaja i ustawa w takim czy troche innym kształce przejdzie, anulując dv oczywiscie bo co do tego wszyscy są zgodni

Napisano

cali a teraz prosze zapoznaj sie dobrze z ostatnimi postami na forum i jak myslisz bedziesz dv 2015,jak z ustawa imigracyjna przeszla ?

co do typow to Polska nadal jest w grze i chyba to jest wazne i istotne :)

Nie rozumiem, czemu się czepiasz. Nie zapytałam, czy ustawa imigracyjna przeszła, bo wiem, że utknęła w Senacie i jeśli przejdzie to skasują DV. Zapytałam tylko o to, które kraje mogą wypaść, jeśli DV2015 się odbędzie.

Dzięki paradoox za odpowiedź, tak właśnie się zastanawiałam, czy Ukraina przypadkiem może nie wypadnie :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...