kamyk63 Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 chciałem jeszcze coś podpytać: - co to jest formularz I-34? czy my musimy mieć takie coś na rozmowie z Konsulem? - czy możemy pojechać do USA (ja + Żona), gdzie Żona jako główny aplikant, po czym ja zostanę i dogram wszystko a Żona wróci do PL i w późniejszym terminie przyjedzie z dziećmi? Jak to wygląda, żeby miało to ręce i nogi, tzn ile czasu dzieci mają na pojawienie się w USA, żeby nie stracić wizy, czy Żona musi być na miejscu ileś czasu i dopiero wrócić do PL itp. - będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie. tomey: napisałeś mi 6) czy na spotkaniu będzie trzeba podać miejsce planowanego pobytu czy nie ma to znaczenia, i dopiero na miejscu starając się o GC i SSN trzeba podać mailing address? Trzeba podać adres na rozmowie, później można go zmienić na granicy. Na ten adres m.in. przyjdą Wasze GC jeśli ja chciałbym jechać do Atlanty, a znajomych mamy w New Jersey, to kiedy mamy zmienić ten adres na Atlantę? Na spotkaniu z Konsulem podam NJ, na granicy zostawię też ten adres (zakładam że do czasu zalogowania się w nowym miejscu w ATL muszę się wstrzymać z podaniem nowego miejsca pobytu), to kiedy i komu potem mam podać nowy adres (powiedzmy w ciągu tygodnia od zalogowania), żeby GC przyszedł mi na właściwy? Do tego rozumiem że jak złożę podanie o SSN to od razu podam tam adres z ATL? przepraszam ale chodzi chyba o I-134
Joanna30 Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 Każdy z Was (nawet dzieci) ma określony czas na wyjazd (żeby wizy nie przepadły). Zwykle jest to 180 dni. Data ważności wizy będzie na niej napisana. Może tak być, że wyjedziecie z żoną, po czym ona wróci, a Ty zostaniesz, dopinając wszystko na miejscu.
kamyk63 Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 ale czy to oznacza, że wystarczy że ona pojedzie tam i np. po dwóch dniach wróci? czy to będzie OK zebym ja mogl zostac?
tomey Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 ale czy to oznacza, że wystarczy że ona pojedzie tam i np. po dwóch dniach wróci? czy to będzie OK zebym ja mogl zostac? Kilka postów wyżej pytałem o to samo, wysil się i przeczytaj przynajmniej ten wątek.
tomey Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 chciałem jeszcze coś podpytać: - co to jest formularz I-34? czy my musimy mieć takie coś na rozmowie z Konsulem? - czy możemy pojechać do USA (ja + Żona), gdzie Żona jako główny aplikant, po czym ja zostanę i dogram wszystko a Żona wróci do PL i w późniejszym terminie przyjedzie z dziećmi? Jak to wygląda, żeby miało to ręce i nogi, tzn ile czasu dzieci mają na pojawienie się w USA, żeby nie stracić wizy, czy Żona musi być na miejscu ileś czasu i dopiero wrócić do PL itp. - będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie. tomey: napisałeś mi 6) czy na spotkaniu będzie trzeba podać miejsce planowanego pobytu czy nie ma to znaczenia, i dopiero na miejscu starając się o GC i SSN trzeba podać mailing address? Trzeba podać adres na rozmowie, później można go zmienić na granicy. Na ten adres m.in. przyjdą Wasze GC jeśli ja chciałbym jechać do Atlanty, a znajomych mamy w New Jersey, to kiedy mamy zmienić ten adres na Atlantę? Na spotkaniu z Konsulem podam NJ, na granicy zostawię też ten adres (zakładam że do czasu zalogowania się w nowym miejscu w ATL muszę się wstrzymać z podaniem nowego miejsca pobytu), to kiedy i komu potem mam podać nowy adres (powiedzmy w ciągu tygodnia od zalogowania), żeby GC przyszedł mi na właściwy? Do tego rozumiem że jak złożę podanie o SSN to od razu podam tam adres z ATL? przepraszam ale chodzi chyba o I-134 Generalnie jest tak, że na rozmowie musisz mieć adres, który możesz sobie zmienić na granicy po przylocie, bo zmieniły Ci się plany i jednak jedziesz gdzie indziej. Ten adres jest dla Ciebie ważny, ponieważ na niego przyjdą dla całej Waszej rodziny SSN i GC, więc podajesz tam gdzie fizycznie będziesz przebywał. Tak jest najwygodniej.
serafina Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/docs_checklist_dv.html tutaj znajdziesz informacje dot dokumentów, też jest info o zdjęciach lepiej przekserować dyplomy i inne dokumenty, tak na wszelki wypadek - niewiele to kosztuje a nie wiadomo czy konsul nie będzie chciał czegoś sobie zatrzymać Pani w ambasadzie tak mi poradziła musisz jeszcze zarejestrować się aby odebrać paszport po przyznaniu wizy
Michalek Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 Bardzo bym prosił o odp. osób które już opłacały 165$ za zielona kartę na mój post nr. 1818.
Gość miqhs Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 A jak to jest z tym expiry date na wizie? Jak mam koniec sierpnia to co z tą wizą po przekroczeniu granicy? dają jakąś pieczątkę na lotnisku? Chodzi mi o te sytuacje, kiedy się jedzie dla formalnosci np. na wakacje a potem wraca do Polski, żeby pozmykać sprawy. Nie planujemy tego ale jestem ciekawa. No bo wracam do Polski a tu mi się kończy wiza, i?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.