Dragony Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Jak to "zawsze z lewej"? Z lewej od viceprezydenta? Skoro tak, to właśnie zgodnie z moim postulatem: na środku Prezydent, po jego prawicy Viceprezydent (czyli Prezydent na lewo od Viceprezydenta), a na lewo od Prezydenta - sekretarz stanu, czyli ustawienie jak na podium olimpijskim: najważniejszy jest na środku. Tak mówi protokół dyplomatyczny i zasady precedencji. Na ścianach w ambasadzie - miszmasz pod tym względem panuje. Nie zawsze z lewej, ale najczęściej. A w ogóle to są ścisłe zasady wieszania portretów przywódców USA: 1. gdy wisza portrety całego Gabinetu z Prezydentem i Viceprezydentem (razem 23 osoby),bądź części Gabinetu: - zdjęcie Prezydenta oraz Viceprezydenta wiszą na tej samej wysokości ,powieszone powinny być w centralnym punkcie ściany, portret Prezydenta z lewej strony, Viceprezydenta z prawej - w takim przypadku Sekretarz Stanu oraz Gabinet (szefowie Departamentów oraz pozostali członkowie Gabinetu, obecnie zdaje się 21 osób ) zawisnąć powinni w drugim rzędzie poniżej 2. Jeżeli wiszą tylko portrety trzech najważniejszych osób to: - zdjęcie Prezydenta powinno wisieć na środku - Viceprezydent powinien wisieć po lewicy Prezydenta, Sekretarz Stanu po prawicy, jednak oba te portrety powinny wisieć niżej, ale nie niżej niż o połowę wysokości portretu. Wszystkie portrety powinny być tej samej wielkości. 3. Jeżeli portret Prezydenta jest większy od pozostałych to kolejność pozostaje jak w pkt 2, jednak portrety mogą wisieć na tej samej wysokości.
uslow Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Tak właśnie tera to ustawić się i będzie spoko, luz i kul Mam pytanie odnośnie opłaty w ambasadzie - czy mogę zapłacić (330 $) w PLN żywą gotówką? Czy tylko karta lub $? Ustawić się na opijanie green cards w NY
karusek Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 I na co tak wcześnie? Nie lepiej było się porządnie wyspać, jak ja? Ale ja sie wyspalem, Hotel mialem 5 minut od ambasady . Ilez mozna spac? AMABO ostatnimi czasy tez sie stosuje do zasady, ktora zaszczepila mi kolezanka z bylej pracy "MIEJ WYJE BA NE A BEDZIE CI DANE" . tak łatwiej, przyjemniej, bez stresu, bez rozczarowan i wszystko wychodzi . Serafina , płacic gotowka mozna w PLN lub $, dwa miesiace temu byl nawet komunikat na stronie ambasady, że do odwołania można płacić tylko gotowką. Gratuluję, to już tylko się ustawiać w NY Z przyjemnoscia
golabek Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Czy przed rozmową wypełnialiście elektronicznie formularz DS-260 czy tylko wtedy gdy wysyłaliście do kentaki. Pytm bo dzisiaj przyszedł mi meli żeby wypełnić elektronicznie ten formulaż rozmowe mam 17 lipca, a jak dzwoniłem na info do ambasady w maju to mówieli że wystarczy ten co wysłałem do kentaki? nie było tematu jest 2 mej żeby zignorować jest jeszcze 3 ciekawe co piszą hehe
AMABO Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 2. Jeżeli wiszą tylko portrety trzech najważniejszych osób to: - Viceprezydent powinien wisieć po lewicy Prezydenta, Sekretarz Stanu po prawicy, jednak oba te portrety powinny wisieć niżej, ale nie niżej niż o połowę wysokości portretu. Wszystkie portrety powinny być tej samej wielkości. Nie zgodze sie z tym. Uniwersalnie przyjete jest, że wazniejsza jest zawsze prawa strona, a drugi w hierarchii po Prezydencie jest Viceprezydent, a więc winien wisieć po prawej stronie Prezydenta, natomiast 3-ci w kolejnosci Sekretarz Stanu - po lewej stronie. AMABO ostatnimi czasy tez sie stosuje do zasady, ktora zaszczepila mi kolezanka z bylej pracy "MIEJ WYJE BA NE A BEDZIE CI DANE" . tak łatwiej, przyjemniej, bez stresu, bez rozczarowan i wszystko wychodzi . Szczerze, to nie za bardzo rozumiem zasady twojej kolezanki z byłej pracy Kurcze Bez obaw - w Warszawie kantorów pod dostatkiem. Tylko radzę unikać tych w okolicy Dworca Centralnego, bo strasznie zdzierają.
serafina Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Bez obaw - w Warszawie kantorów pod dostatkiem. Tylko radzę unikać tych w okolicy Dworca Centralnego, bo strasznie zdzierają. Ja wiem bo jestem słoikiem od 8 lat Ale nie bardzo mam ochote latać po kantorach. Na str ambasady jest napisane że płatność może być gotówką w PLN, jeszcze zadzwonię i się upewnię. A co do zasady Karuska to niestety zgodzę się że osoby które najmniej przejmują się zawsze spadną na 4 łapy. Ale do takiego podejścia życiowego trzeba mieć wrodzony spryt (nie mylić z inteligencją )
AMABO Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 A co do zasady Karuska to niestety zgodzę się że osoby które najmniej przejmują się zawsze spadną na 4 łapy. Ale do takiego podejścia życiowego trzeba mieć wrodzony spryt (nie mylić z inteligencją ) a, więc to o to chodziło! niestety nie zrozumiałem zwrotu "mieć wyjebane", chyba za słabo otrzaskany jestem ze współczesną polską semantyką
Dragony Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 @AMABO - to zapisy administracyjne USA - myślę że mają nieco lepsza wiedzę co do swoich rozporządzeń, niż my (akurat ostatnio się między innymi tego właśnie uczyłam ) edited - ok, wiem w czym rzecz - źle się określiłam - po lewej, a nie po lewicy (nie mam pojęcia dlaczego użyłam słów prawica i lewica) patrząc na portrety, czyli po prawej ręce Prezydenta - Viceprezydent, po lewej ręce Prezydenta - Sekretarz Stanu Sorki za błędnie użyte słowa
AMABO Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 @AMABO - to zapisy administracyjne USA - myślę że mają nieco lepsza wiedzę co do swoich rozporządzeń, niż my (akurat ostatnio się między innymi tego właśnie uczyłam ) edited - ok, wiem w czym rzecz - źle się określiłam - po lewej, a nie po lewicy (nie mam pojęcia dlaczego użyłam słów prawica i lewica) patrząc na portrety, czyli po prawej ręce Prezydenta - Viceprezydent, po lewej ręce Prezydenta - Sekretarz Stanu Sorki za błędnie użyte słowa Nie no spoko - ze wszystkim co napisałaś sie zgadzam. Tylko do jednego zdania się przyczepiłem, zresztą własnie je sprostowałaś. Z ciekawości - studiujesz w USA nauki polityczne??
karusek Napisano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 AMABO ja tez byłem zdziwiony slownictwem jakiego uzyla duzo młodsza ode mnie koleżanka. Ale to, że slowa kore zacytowalem padly z ust PANI PSYCHOLOG zaskoczylo mnie niesamowicie. z czasem okazalo sie ze ma racje. :-) A co do zasady Karuska to niestety zgodzę się że osoby które najmniej przejmują się zawsze spadną na 4 łapy. Ale do takiego podejścia życiowego trzeba mieć wrodzony spryt (nie mylić z inteligencją ) E tam wrodzony.... ja ta umiejetnosc nabylem w wieku mocno dojrzalym
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.