Skocz do zawartości

Zmiana Nazwiska Po Ślubie

lmonika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam informacji w internecie i nie mogę znaleźć, może źle szukam.

Słuchajcie, mój narzeczony ma typowo polskie nazwisko. Po ślubie będę się czuła jakbym miała wąsy i brodę xD

Czy orientujecie się, czy istnieje możliwość przejęcia nazwiska narzeczonego, ale z polską odmianą??

Napisano

e, nie przejmuj sie. ja od 9 lat mam nazwisko po ex mezu konczace sie na ~ski i jest czasem zabawnie, ale nigdy nie mialam zadnych problemow z tym zwiazanych czy glupich pytan. Jesli slub bedzie w usa to niestety nie da sie przeksztalcic nazwiska na ~ska, gdyz to juz jest zupelnie inne nazwisko.

Napisano

Słuchajcie, mój narzeczony ma typowo polskie nazwisko. Po ślubie będę się czuła jakbym miała wąsy i brodę xD

Ha ha ha ha ha! xD Co za tekst xD Padłam. Wyśmienite. Polska rodzina będzie się z Ciebie śmiać? ;> Ja w sumie też bym się pewnie dziwnie czuła, gdyby mi przyszło ze -ska zmienić na -ski... No nie! Nie wyobrażam sobie tego! xD

Napisano

Czytalam na ten temat, niestety nie pamietam, gdzie, ale wiem, ze sie nie da...Moje panienskie nazwisko konczy sie na -ska i jak wypelnialismy papiery przed slubem w USA, pani w urzedzie sie pytala czy mi sie cos nie pomylilo bo wpisalam ze moj tata ma inne nazwisko niz ja...

Napisano

A moze zrobic tak. Po slubie w usa zostan przy swoim nazwisku. Przy okazji wizyty w polsce razem z mezem bedziecie mogli umiejscowic swoj slub w polsce. W urzedzie nadadza ci nazwisko z koncowka -ska. Po powrocie do stanow zglosisz, ze chcesz zmienic nazwisko nadane ci w polsce. Chyba nie powinno byc problemu. Moze zadzwonic do ambasady i zapytac. Nie bylam w twojej sytuacji ale wiem, ze przy umiejscowianiu malzenstwa nadadza ci nazwisko ska.

Napisano

Ja bym sie tym nie przejmowala na Twoim miejscu ;) kobieta z koncowka w nazwisku 'ski' przynajmniej czyms sie wyroznia od reszty :D ja bym zostawila :D No, ale to Twoj wybor ;) Wspolczuje tylko tego calego procesu umiejscowienia slubu w PL :P bo u mnie sie na jednej wiycie nie skonczylo, bo ciagle czegos brakowalo, a to deklaracji meza o tym ze zostaje przy swoim nazwisku, a to jakiegos podpisu :P no i oczywiscie zrob sobie wiecej odpisow aktu slubu, bo w Polsce beda chcieli oryginał Ci zwinąć :/

Napisano

jak sie zna zasady w USC to nie tak trudne ;) ja zawsze dzwonie ,pytam sie co jest potrzebne i to jest do przejscia jak umiejscowienie

mozna tez to umiejscowic przez Konsulat ale to drozej i dluzej wychodzi lub tez przez kogos w USC z rodziny,znajomych ,majac stosowne papiery.

tylko ze teraz mamy nowe prawo paszportowe i przy zmiane nazwiska-umiejscowieniu aktu slubu w USC nalezy wymienic tez paszport.

jest na to 4 miesiace aby wymienic paszport

http://www.malopolska.uw.gov.pl/default.aspx?page=paszport_podstawowe_informacje

Napisano

Dzięki za odpowiedzi :) Czyli się nie da ;(

No tak zdesperowana to nie jestem,żeby aż tak kombinować. W Polsce planujemy być dopiero około roku po ślubie ( na ślubie siostry narzeczonego), więc to troszkę długo. Co innego jakbyśmy zaraz przylatywali :)

Trudno, będą wąsatą ciotką z hameryki ;]

Wiem to dziwne, ale nie umiem się do tej myśli przyzwyczaić i męczy mnie to trochę. Nie wiem czy ktoś się będzie śmiał, raczej nie o to chodzi a o moje utożsamianie się z męską formą nazwiska. Ot, takie polskie myślenie.

A i dziękuję za inormacje co do papierologii w Polsce. Muszę zacząć nad tym myśleć jak to załatwić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...