tinki Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 Podejrzewam, ze Anita przebywala w Illinois, gdzie jest (byl?) specjalny specjalny program dla przyszlych matek gwarantujacy darmowa opieke medyczna podczas ciazy i porodu dla nieubezpieczonych kobiet. Mogly rowniez z tego korzystac kobiety z nieuregulowanym statusem. W 2007 r mialam wraz z kolezanka wypadek samochodowy. Kobieta ktora kierowala innym samochodem, nie zauwazyla nas i uderzyla w nasz samochod, przejechalysmy po jakims ogrodzie, scielysmy choinke i auto sie przewrocilo na bok. Wypadek wygladal groznie, wiec przyjechala karetka i policja. Ja sie uderzylam w noge, a moja kolezanka skarzyla sie na bol plecow. Zostalysmy przewiezione do szpitala, gdzie w moim wypadku, (lezalam osobno) przyszla pielegniarka, zmierzyla mi cisnienie i wypelnila karte, potem przyszedl lekarz, przeprowadzil wywiad, (ok 10 min), potem przeswietlenie reki, znowu lekarz,.. nic mi nie jest, wiec do domu. Trwalo to gora 45 min. Potem przyszedl rachunek.....$2000 z groszami ( centami) i osobny rachunek za karetke $600. Wiec mysle, ze te $2000 za trzy szwy to i tak malo.....
andyopole Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 dlaczego ER jest wieczorami pelny meksykow i innych nielegalnych? Dlatego ze za dnia w zwykłym gabinecie lekarskim najpierw trzeba zaplacic za wizyte a potem dopiero można zobaczyć lekarza. Czasem pani w recepcji da termometr za free żeby zmierzyć sobie temperaturę. Ze szpitala nikogo wygnac na ulice nie można wiec wala tam wszyscy, którzy lecza się "za darmo". W ubiegłym roku mój znajomek, zarabiający zresztą kilka razy lepiej niż ja w unijnej pracy (Elektryk, za wieszanie żyrandoli i kinkietów ma $90/godzine, nie ma ubezpieczenia) poszedł do szpitala z wyrostkiem robaczkowym. Zoperowali go a on w rewanżu podal nazwisko i adres z sufitu i tyle go widzieli. Polak potrafi. Nie był cwaniakiem z Minska tylko z Moniek. ..... i osobny rachunek za karetke $600. Wiec mysle, ze te $2000 za trzy szwy to i tak malo..... Bardzo tania karetka. Mnie przewieźli z jednego szpitala do drugiego, bez zadnych zabiegow medycznych. Tak jak taksowka tyle ze musialem się polozyc. 12 mil, rachunek $1250. Tyle ile bilet PDX-WAW tam i nazad.
kzielu Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 Jak już pisalem w innym wątku - rachunek z 2 dni pobytu w szpitalu + c-section wyniósł $33k. Jannapa - szkoda Twojego czasu. Tacy ludzie nie widza siebie jako przestępców i zawsze znajda usprawiedliwienie.
anita75 Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 nie wiem, kto cie ubezpieczyl, skoro bylas nielegalnym obywatelem nie wiem, jak cudownie fantastyczne ubezpieczenie musias miec, zeby nie zaplacic ani centa za porod sorki ale to Ty chyba pojecia mylisz bo chyba nie da sie byc nielegalnym obywatelem a jeśli juz to nielegalnym rezydentem... no i wiedze ze mimo iż Ty nadal tam jestes to jednak nie wiele w pewnych kwestiach wiesz na temat ubezpieczeń społecznych . Poczytaj sobie w necie na temat systemu Public AID w stanie Illinois oraz All Kids dla dzieci... mówi Ci to coś...? Moj jedyny koszt związany z ciązą i porodem to pierwsza wizyta u ginekologa w celu uzyskania zaswiadczenia o ciązy . Zaśiawdczenie to było mi niezbedne aby skorzystać z programu Public AID i na kazda następną wizytę zgłaszłam sie juz z ubezpieczeniem do 3 miesiecy po porodzie czyli do tzw. pierwszego check up-u nastepnie ubezpieczenie pozostawało juz tylko na dziecku i mogło ono korzystać z niego do 18 roku zycia bez jakichklwiek opłat działając w programie All Kids... tyle w temacie , szczegóły sobie doczytaj lub popytaj drogi Tolkienie...
tinki Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 Bardzo tania karetka. Mnie przewieźli z jednego szpitala do drugiego, bez zadnych zabiegow medycznych. Tak jak taksowka tyle ze musialem się polozyc. 12 mil, rachunek $1250. Tyle ile bilet PDX-WAW tam i nazad. My mialysmy krotszy kurs, jakies 4-5 mil, wiec taniej....
andyopole Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 <jannapa> zastosowala skrot myslowy: "nielegalny rezydent, obywatel Polski", dla niektórych zrozumienie jest trudniejsze niż klepanie głupot w keyboard.... My mialysmy krotszy kurs, jakies 4-5 mil, wiec taniej.... No i hurtem zawsze taniej. Ty $600 i kolezanka $600. Podzielli na Was dwie. Ja jechałem jak poltora gościa - sam.
jannapa Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 sorki ale to Ty chyba pojecia mylisz bo chyba nie da sie byc nielegalnym obywatelem a jeśli juz to nielegalnym rezydentem... no i wiedze ze mimo iż Ty nadal tam jestes to jednak nie wiele w pewnych kwestiach wiesz na temat ubezpieczeń społecznych . Poczytaj sobie w necie na temat systemu Public AID w stanie Illinois oraz All Kids dla dzieci... mówi Ci to coś...? Moj jedyny koszt związany z ciązą i porodem to pierwsza wizyta u ginekologa w celu uzyskania zaswiadczenia o ciązy . Zaśiawdczenie to było mi niezbedne aby skorzystać z programu Public AID i na kazda następną wizytę zgłaszłam sie juz z ubezpieczeniem do 3 miesiecy po porodzie czyli do tzw. pierwszego check up-u nastepnie ubezpieczenie pozostawało juz tylko na dziecku i mogło ono korzystać z niego do 18 roku zycia bez jakichklwiek opłat działając w programie All Kids... tyle w temacie , szczegóły sobie doczytaj lub popytaj drogi Tolkienie.. NIE OBRAZAJ MNIE napisalam wielkimi literami, zebys sobie to do serduszka wziela nie znam programu, o ktorym piszesz, ale uswiadomie cie moze, ze pieniazki na ten program wziely sie skads. podobnie jak pieniazki miasta na leczenie tego gorala, o ktorym z taka radoscia donioslas swiatu. te pieniazki pochodzily z kieszonek podatnikow. podobnie jak w polsce pieniazki na zapomogi spoleczne widzisz, jestem w takiej sytuacji, ze nie musze szukac benefitow dla nielegalnych (stad obce mi sa programy, o ktorych wspominasz i pisze to tylko dlatego, ze swoja ignorancja prowokujesz takie wypowiedzi) a jesli juz zyczysz sobie chwytac ludzi za slowa, to nie istnieje pojecie nielegalnego rezydenta - rezydentem albo jestes, albo nim nie jestes roznica pomiedzy toba a mna polega na tym, ze dla mnie sieganie po benefity dla nielegalnych byloby ujma. dla ciebie nie jest, czyli wracamy do punktu wyjscia: priorytetow. a nasze zdecydowanie sie roznia.
tinki Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 No wiec mialam racje, ze Anita przebywala w stanie Illinois, gdzie wlasnie funkcjonuje taki program..... Racje ma jannapa, ze ten program jest dotowany z podatkow, ale dla scislosci, obejmuje wszystkie kobiety, te "legalne" i "nielegalne". Wszystkie, ktore nie maja ubezpieczenia.
jannapa Napisano 15 Marca 2014 Zgłoś Napisano 15 Marca 2014 <jannapa> zastosowala skrot myslowy: "nielegalny rezydent, obywatel Polski", dla niektórych zrozumienie jest trudniejsze niż klepanie głupot w keyboard.... No i hurtem zawsze taniej. Ty $600 i kolezanka $600. Podzielli na Was dwie. Ja jechałem jak poltora gościa - sam. andy, mnie sie rachunki meza ze szpitala odbijaja do teraz, ale juz nie zastanawiam sie, dlaczego za opatrunki zazyczono sobie $160. (a ja na waciki $1.50 wydaje ) moze cholera rzeczywiscie latwiej byloby sie wkrecic nielegalnie, boi czasami z opisow wynika, ze z tego same benefity. a tak to haruj czlowieku i plac ponad $1,000 miesiecznie za cala rodzine przy regularnym co-pay $25 za regiularna wizyte i $50 za emergency rooms - a to i tak nie sa calkowite koszta, bo pracodawca placi blisko 40%
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.