Janosik Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 No właśnie, jak w temacie. Chodzi mi o życie codziennie, ubrania, telefon, jedzenie, auto, ubezpieczenie, dzieci do szkoły itp. Niedługo sprowadzam się do USA, kiedyś mieszkała tam moja ciocia i miesięcznie mogła wydać (w przeliczeniu na PLN) mniej niż w Polsce. Czy teraz jest odwrotnie?
kzielu Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Przykladowe koszty (na PLN przelicz sobie sam) : Daycare dla dziecka - $1150 miesiecznie Ubezpieczenie 3 samochodow (w tym 1965 Mustang z historycznymi tablicami) - $1100 za 6 miesiecy Dwie komorki w AT&T - ~$170 miesiecznie (family plan 700 minut, unlimited text, 2x2GB data) Samochod - to zalezy jaki, akurat obydwa samochody mamy na 0% APR o ktorych bez credit score nawet nie ma co marzyc wiec miesieczna platnosc nic Ci nie powie (a w przypadku Highlandera wplacilismy ponad 50% downpayment). Ubrania sa tanie, jedzenie w bezposrednim przeliczeniu raczej bedzie drozsze.... Kablowka + internet w TWC (dosc marny - 30 mbps) - $120 miesiecznie.
Cerise nomade Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Nasz budzet pt "zaciskamy pasa", na dwie osoby bez dzieci w sredniej wielkosci miescie w Michigan jedzienie: 200-250 miesiecznie (do zrobienia, tylko trzeba kontrolowac wydatki i planowac posilki) 2 komorki w t-mobile najtanszy pakiet 100 miesiecznie ubezpieczenie auta 70 miesiecznie benzyna na dojazd do pracy dla jednej osoby: 200 USC miesiecznie internet bez telewizji 30 USD miesiecznie mieszkanie, czynsz + rachunki ok 500 USD (ale juz w Austin w Teksasie, gdzie sie przeprowadzamy, samo mieszkanie bedzie nas kosztowac ok 700-800 USD a podobno koszt zycia jest tam nizszy...) pozdrawiam
Anubis Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Koszty życia są bardzo zróżnicowane. Budżet Cerise w Michigan to mniej więcej 1/3 kosztów w Nowym Jorku lub San Francisco. Zrobki też zróżnicowane odpowiednio.
KaeR Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Nie porównywałbym USA z Polską, bo struktura kosztów jest inna. W Polsce jest VAT tu podatek jest niższy i zależy od stanu, odkładać trzeba na szkołę wyższą dzieci, copay u lekarza, property tax, i tu może się ludzie ze mną nie zgodzą, ale rzeczy w USA trwają krócej. Co do tematu, to mi bliżej do Cerise niż "na bogato" kziela (marne 30 Mb? C'mon, ja mam 3 ), ale faktem jest, że standard i cel to wersja na bogato.
katlia Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Szkoly publiczne sa darmowe, podreczniki tez. Jezeli zarabiacie malo, dziecko moze dostac znizki na lunch w szkole, chociaz one sa tak parszywne, ze lepiej wysylac dziecko z kanapka i owocem, itp. Niestety, jakosc szkol rozni sie dosyc drastycznie: im biedniejsza dzielnica, tym gorsza szkola. A im bogatsza dzielnica/lepsza szkola, tym wyzszy czynsz i podatki.
kzielu Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 Co do tematu, to mi bliżej do Cerise niż "na bogato" kziela (marne 30 Mb? C'mon, ja mam 3 ), ale faktem jest, że standard i cel to wersja na bogato. Ja raczej mialem na mysli ile za te 30 Mbps musze zaplacic. W Polsce za rownowartosc ~$30 mialem cyfrowa kablowke (co prawda bez DVRa), net po skretce ~50mbps i jakis telefon z darmowymi minutami...
sly6 Napisano 2 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2013 ale Ty masz Janosik swoje wydatki widziec np wydajesz na rozrywke wiecej,na palenie papierosow to takie przyklady pisze. od tego moze zacznij ,ile bys np zarobil
pepeaz Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Zeby to tak rozowo nie wygladalo to proponuje jeszcze dodac mortgage+property tax (rent) oraz health insurance.
KaeR Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 W Polsce też jest czynsz i kredyt. Od pensji odprowadza Ci się ponad 7% na HI. Udział HI (+dental+oczy+ death+disability) w mojej pensji jest dużo mniejszy około 1-2%. Zgodzę się, że dochodzi FICA, ale to też nie majątek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.