SpartaN Napisano 26 Lipca 2013 Autor Zgłoś Napisano 26 Lipca 2013 Ale co za roznicza ile zarabia ? Porownywanie bezposrednie zarobkow nie ma wiekszego sensu - m.in. ze wzgledu na koszty wyksztalcenia czy uslug. Twoj temat jest typowy dla ludzi ktorzy wpadli tu na miesiac, kupili elektronike i ciuchy w Outletach i wrocili do Polski opowiadajac pierdoly jak to w US jest tanio. Wielokrotnie podawalem rozne koszty zycia - za daycare (zlobek) dla dziecka place $1100 miesiecznie i jest to standardowa cena (nie jest to jakies super-eksluzywne miejsce). Porownaj to sobie do Polski... Super, dziękuje za komentarze, szczególnie tego typu, jak i te opisujące życie w USA.
ilya_ Napisano 27 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 Cena za np. kanałowe u detysty - ok. 1100$ jesli sie nie ma ubezpieczenia (ja mam wiec troche z tej ceny obcielo ). Ale za cala cene moglabym sie wyslac na wakacje SpartaN, jakie ksiazki czytales o USA? Pytam bo sama czytam i kolekcjonuje duzo osob jadac do PL na wakacje czy odwiedzic rodzinke np na miesiac - idzie do denysty na przeglad i ewentualne borowanie.....
paradoox Napisano 27 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 Fakt ,ceny odziezy sportowej czy akcesoriow sportowych sa drozsze.Polecam amazon.com-mozna kupic nieco taniej,albo wlasnie outlety. A propos odzieży sportowej odniosłem ostatnio inne wrażenie. Porównywałem ceny butów New Balance w PL i USA. Porównywane przeze mnie buty W Polsce to około 499 zł a w USA około 450-470 zł. Elektronika też wydawała się tańsza.
Anubis Napisano 27 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 A propos odzieży sportowej odniosłem ostatnio inne wrażenie. Porównywałem ceny butów New Balance w PL i USA. Porównywane przeze mnie buty W Polsce to około 499 zł a w USA około 450-470 zł. Elektronika też wydawała się tańsza. Inaczej przedstawiają się ceny turystom wpadającym na zakupy do USA a inaczej tubylcom którzy czekają na wyprzedaże, promocje lub po prostu wiedzą z doświadczenia gdzie jest taniej. Za buty New Balance i to z wyższej półki bo produkowane w USA nie w Chinach zapłaciłam okazyjnie $40.
paradoox Napisano 27 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 Inaczej przedstawiają się ceny turystom wpadającym na zakupy do USA a inaczej tubylcom którzy czekają na wyprzedaże, promocje lub po prostu wiedzą z doświadczenia gdzie jest taniej. Za buty New Balance i to z wyższej półki bo produkowane w USA nie w Chinach zapłaciłam okazyjnie $40. Pewnie masz racje. Ja tego nie wiem bo nigdy w USA nie byłem, ale porównując ebaya i allegro (przy takich samych zapytaniach wyszukiwarki) odniosłem takie wrażenie. Poza tym wybierając plan w AT&T i podobny w Polsce, telefon (samsung galaxy s4) w planie taryfowym w USA był śmiesznie tani, podobnie z abonamentem. Nie chce generalizować tylko napisałem swoje spostrzeżenia na podstawie dwóch prób (wiem.. wiem.. to za mało żeby wyciągnąć wiarygodne wnioski)
Anubis Napisano 27 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 Pewnie masz racje. Ja tego nie wiem bo nigdy w USA nie byłem, ale porównując ebaya i allegro (przy takich samych zapytaniach wyszukiwarki) odniosłem takie wrażenie. Poza tym wybierając plan w AT&T i podobny w Polsce, telefon (samsung galaxy s4) w planie taryfowym w USA był śmiesznie tani, podobnie z abonamentem. Nie chce generalizować tylko napisałem swoje spostrzeżenia na podstawie dwóch prób (wiem.. wiem.. to za mało żeby wyciągnąć wiarygodne wnioski) Porównywanie opcjii i planów telefonów przyprawia mnie o zawroty głowy, dlatego ciągle używam TrackFone'u za $6 z groszami miesięcznie (telefon, dość prymitywny jak na obecną technologię) wraz z 400 minutami dorzucil igratis. Po 6 latach zostało mi 330 minut, bo używam tylko w nagłych sytuacjach jak awaria auta, więc po co mi droższy/lepszy. Mąż twierdzi że ewentualnie przełamię się, i nawet obdarzył mnie jakimś androidem glaxy cośtam. Owszem, fajna zabawka, kieszonkowy tablet, internet w byle hot spot, ale narazie nie mam abonamentu na telefon, bo....zawroty głowy. Pozdrowienia.
kzielu Napisano 27 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 Pewnie masz racje. Ja tego nie wiem bo nigdy w USA nie byłem, ale porównując ebaya i allegro (przy takich samych zapytaniach wyszukiwarki) odniosłem takie wrażenie. Poza tym wybierając plan w AT&T i podobny w Polsce, telefon (samsung galaxy s4) w planie taryfowym w USA był śmiesznie tani, podobnie z abonamentem. Nie chce generalizować tylko napisałem swoje spostrzeżenia na podstawie dwóch prób (wiem.. wiem.. to za mało żeby wyciągnąć wiarygodne wnioski)Jako ze nabylem właśnie S4 w AT&T - sensowny plan voice+data+text to ponad $100 dla jednej osoby. Za family plan dla dwóch osób 700 minut i 2x2gb data placimy $170. Porównaj sobie do Polski znowu i daj znać jak to wypada... Planów unlimited data praktycznie już nie poza Sprintem
paradoox Napisano 27 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 Ja mam galaxy S2 w Orange. Umowę na dwa lata. (rok już minął). Unlimited voice+text, data do 1 gb chyba 20 zł. Do tego aparat mnie kosztował 200 zł. Abonament płace 140-150 zł ( w zależności czy przekroczę 1gb). W AT&T analogicznie konfigurując z S4 (aparat 199$) wychodzi abonament 119$ (69$ voice, 20$ text, picture i video, 30$ data). Co prawda ja mam płatne MMSy i video ale nie używam. Analizując tyle co dzwonie spokojnie zmieściłbym się w planie 450 minut w AT&T za 39$.
coldsauce Napisano 28 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2013 "Czemu te ceny aż tak odstają od tych w Polsce pomijając aspekt wysokości zarobków" - wiekszy, bardziej konkurencyjny rynek i, bardzo czesto, nizsze podatki niz w Europie. "Jaka jest obecnie płaca minimalna w Stanach" $7.25 na godzine "czy obecnie kryzys daje się mocno odczuć" juz sie znacznie polepszylo - ale ludzie nadal sa ostrozni "euforia na giełdach w Stanach jest odczuwalna dla zwykłego obywatela" - nie Jest bardzo trudno porownywac ceny. Ceny w restauracjach, ceny jedzenia czesto sa nizsze niz w Polsce (biorac pod uwage zarobki,skale itp.) Benzyna absolutnie jest tansza! Ale inne ceny przerazaja europejczykow i Polakow. Studia na normalnej uczelni publicznej - zadne elitarne wyksztalcenie - kosztuja teraz okolo $100,000... czesz isc na MBA, prawo czy medycyne do doplacisz nastepne $100,000 (jezeli nie wiecej.) Poczytaj tez ile kosztuje tu wizyta u dentysty lub lekarza. Poczytaj tez ile urlopu ma przecietny Amerikanin. Od razu Europa bedzie atrakcyjniej wygladac. Polacy mieszkaja w USA z wielu powodow, ale raczej nie dlatego ze ceny sa niskie Zeby Ci odpowiedziec na te pytania...musisz zrozumiec jedna podstawowa rzecz, ktora ludzie z roznych powodow pomijaja (glownie z braku podstawowej wiedzy...)...USA jest to kraj ktory sklada sie ze STANOW (federacji), ktore sa odzielnymi tworami ekonomicznymi i prawnymi na tle calego kraju i w ktorych warunki zycia, a co za tym idzie koszty utrzymania roznia sie od siebie diametralnie - zaczynajac od zarobkow poprzez ceny danych produktow, a na podatkach konczac...wiec: koszty zycia w stanie np: Waszyngton beda zupelnie inne od kosztow zycia w stanie Oregon (stan nizej)....inna bedzie placa minnimalna (ktora oczywiscie nie moze byc mniejsza od ustanowionej przez rzad federalny)...inne beda ceny paliwa...mieszkania i sales tax....ktorego w Oregonie nie ma.... takze mozna powiedziec ze stan Waszyngton jest drogi, a Oregon tani...itd, itp....Nigdy nie powinno sie rozpatrywac kosztow zycia w USA jako calosci ekonomicznej w kontekscie porownywania do innych krajow...Dlatego zadajac takie pytania trzeba byc bardzo precyzyjnym - Jaki STAN cie interesuje...pozdrawiam. Ooops....chcialem zacytowac autora watku....przepraszam za blad....
SpartaN Napisano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 coldsauce, dziękuje za Twój post. Super, że jest takie forum jak to gdzie można porozmawiać z osobami które tam przebywają lub przebywały i wiedzą dużo więcej i bardziej obiektywnie oceniają sytuację. Nawiązując dalej do Twojej wypowiedzi, który ze stanów wtrąca się najmniej w życie obywatela tzn. ma ograniczoną biurokrację, podatki są na niskim poziomie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.