kyarinis Posted July 31, 2013 Report Posted July 31, 2013 Witajcie ponownie - piszę z prośbą o radę co zrobić... Sytuacja wygląda następująco: Obecnie jestem w kategorii F1 i za mniej niż 2 lata powinienem mieć szanse rozmowy z konsulem o zieloną kartę. Życie ułożyło się tak, że w tym roku biorę ślub co wiąże się z przeskokiem do kategorii F3 (około 7 lat czekania). Jestem osobą dość młodą, więc mogę sobie też pozwolić na wylot za 7 lat. I w związku z tym rozważam dwie następujące opcje: 1) biorę ślub tylko kościelny i po 2 latach jeśli wszystko pójdzie gładko otrzymam zieloną kartę. Ale co wtedy z żoną? Załóżmy, że po otrzymaniu GC a jeszcze przed wylotem na stałe do USA weźmiemy ślub cywilny - jak długo moja przyszła żona będzie musiała czekać, aby do mnie dołączyć na zasadach GC? (oczywiście pomińmy tutaj przyloty na wizie turystycznej, bo taka forma życia w małżeństwie mnie nie interesuje...). Oczywiście nie będę miał żadnych problemów z udowodnieniem, że związek nie jest fikcją ponieważ jesteśmy już długie lata razem. 2) bierzemy ślub cywilny i kościelny już teraz, a wyjeżdżamy razem z kategorii F3 za ok. 7 lat. Tutaj dodatkowych pytań nie ma bo żona jak i potencjalne dzieci dostaną GC z automatu razem ze mną. Dodaję ankietę - jako formę zabawy ot tak dla żartu, natomiast pytanie jest poważne i będę wdzięczny za konkretne i poważne odpowiedzi.
kzielu Posted July 31, 2013 Report Posted July 31, 2013 Plan nr 1 nie wyjdzie - ślub kościelny to tez ślub...
kyarinis Posted July 31, 2013 Author Report Posted July 31, 2013 Ale nie w świetle formalnym. Ślub kościelny jest obowiązujący dla organów katolickich, natomiast jeśli nie jest poparty ślubem cywilnym to nie posiada on żadnej mocy prawnej.
kzielu Posted July 31, 2013 Report Posted July 31, 2013 Mozesz tak sobie tlumaczyc, niestety ambasada w takich przypadkach uwaza inaczej... Wielokrotnie zdarzaly sie deniale dla ludzi z K-1 ktorzy mieli jakas ceremonie religijna...
shmehr Posted July 31, 2013 Report Posted July 31, 2013 Pozostaje Ci opcja nr 2, która jest najrozsądniejsza i pozbawiona kombinacji.
berry Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 No widzę że kolega ma podobny sytuacją, z tym że mi już zbliża się 30... więc chciałbym być jak najszybciej w USA i przygotować grunt pod rodziną którą już mam ale nie mamy ślubu. Ja mam znów dylemat czy konsul mnie puści widząć o tym iż mam dziecko i kobietę...
sly6 Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 kobiete mozesz miec wazne abys wlecial jako kawaler
berry Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 Uuu to wieczór kawalerski jak w Last Vegas mi się szykuje
jkb Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Opcja ktorej nie widze - przeloz slub do czasu az dostaniesz zielona karte.
barbek82 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 a przez konkordat to slub koscielny nie jest rownoznaczny z cywilnym?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.