Skocz do zawartości

Tax Transcripts

Laurka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

podłączę się pod temat - co konkretnie trzeba załączyć do I-864 (sponsor i joint sponsor, AoS dla K1)? czytam o tym, ale wydaje mi się, że wszędzie pisze coś innego...

np. tax returns z ostatnich 3 lat (obaj sponsorzy?) - http://www.irs.gov/Individuals/Order-a-Transcript która opcja jest właściwa: Tax Return Transcript czy Tax Account Transcript?

co oprócz tego? W2 z 3 lat też? (obaj sponsorzy?)

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Tax return transcript to wlasciwa opcja. Jeżeli masz transkrypty to nie potrzebujesz W2, potrzebujesz za to pay śruby z ostatnich 6 miesięcy i zaświadczenie o zatrudnieniu.

Napisano

Tax return transcript to wlasciwa opcja. Jeżeli masz transkrypty to nie potrzebujesz W2, potrzebujesz za to pay śruby z ostatnich 6 miesięcy i zaświadczenie o zatrudnieniu.

Dokladnie tak. Z tym, ze kopie czekow sa rownoznaczne listowi o zatrudnieniu.

W2 dolacza sie jesli nie ma transcritps badz, jak ja to robie, jesli moga byc uzasadnione watpliwosci do do transkryptow (np. jesli ktos mial na rozliczeniu ex-zone itp.). Dlatego ja, nauczona przeroznymi RFE, wole wyslac wiecej dokumentow niz pozniej uzasadniac, ze urzednik sie mylil, a dana osoba czeka i czeka ...

List o zatrudnieniu - ostatnimi czasy - urzednicy zycza sobie nagminnie.. I mam osoby, ktore wysylaja kopie czekow nawet z 1 roku, a i tak dostaja RFE i zycza sobie employment verification letter.

Napisano

My do AOS wyslalismy transcipts z ostatnich 3 lat, 3 ostatnie W2, 3 ostatnie paystuby i letter of employment - wystarczylo.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Która opcja w tax return transcript to income, który podaje się w I-864? Wydaje mi się, że "adjusted gross income" ?

Niestety ta liczba rózni się od tego, co pracodawca podał w letter of employment o jakies 15k, dlaczego? :(

Napisano

Która opcja w tax return transcript to income, który podaje się w I-864? Wydaje mi się, że "adjusted gross income" ?

Niestety ta liczba rózni się od tego, co pracodawca podał w letter of employment o jakies 15k, dlaczego? :(

Pytanie nieaktualne, już to wyjaśniłam.

Napisano

current income to obecny dochod (to co podaje pracodawca w liscie)

income z lat poprzednich to jest to co jest na tax return - tutaj kierujesz sie wymogami dot. formy I-864. W zaleznosci od formy, na jakiej skladalo sie podatek, wpisujesz to, co podane jest w instrukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...