ania j. Napisano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Zaznaczam, że pytam z czystej ciekawości. Nie planuję nielegalnej przeprowadzki, obejścia przepisów czy czegoś innego. Załóżmy, że temat traktujemy jako inwestycję, dom letni czy coś podobnego. Jak wygląda sprawa od strony prawnej? Słyszałam o możliwości kupna domu czy mieszkania np. na Florydzie. Ze stałym miejscem zamieszkania normalnie w Polsce. Czy ktoś coś wie? Zbieram wiadomości - chciałabym ocenić realność takiego przedsięwzięcia.
kzielu Napisano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Normalnie - kupujesz i tyle. Nie daje Ci to zadnej przewagi w kwestiach wizowych (jak nie dostaniesz wizy turystycznej / biznesowej to mozesz nigdy z tego nie skorzystac) niemniej jednak nie ma absolutnie zadnych przeszkod zeby cos takiego kupic - robi to sporo ludzi. Kwestie kredytowe (jezeli nie zamierzasz wylozyc gotowki) to zupelnie inna historia.
ania j. Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Nie chodzi o kwestie wizowe Czy są firmy, które się tym na miejscu zajmują? Z tego co gdzieś wyczytałam, to obcokrajowcy nie mogą tam uzyskać kredytu (w sensie - jestem w Pl i staram się o kredyt w USA). W grę wchodzi gotówka chyba tylko. Ewentualnie kredyt ale w Pl może się mylę i to info jest nieaktualne.
kzielu Napisano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Ale zajmuja czym ? Tutaj istnieje caly przemysl "Realtors" i oni chetnie Ci pomoga taki dom znalezc i kupic. Samo kupno, szczegolnie jak masz gotowke to sprawa dosc trywialna. Problem pozniej z placeniem property tax na przyklad - w sumie musialabys chyba dostac ITIN bo SSN'u nie dostaniesz.
SunshineState Napisano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2013 Jest to do zrobienia jak najbardziej nawet jeśli mieszkasz w Polsce. Kilka podstawowych informacji (programy które znam osobiście): - minimalna kwota pożyczki $150-$200k lub + $500k - loan to value - 60%-65% czyli downpayment 35%-40% - weryfikacja środków wystarczających do zamknięcia transakcji + 6 m-cy rezerwy + 6 m-cy wyciągi z banku - 2 lata liquid assets z góry , z czego >50% musi być w US banku ( z góry ustawiany jest direct debit na płatności na pierwsze 12 m-cy - międzynarodowy credit report jeśli brak Social Security Number lub Tax Identification Number Plus sporo mniejszych dokumentów typu paszport, wyciagi bankowe, potwierdzenia zatrudnienia, wyciągi bankowe etc. Cierpliwości i $ potrzeba
MII Napisano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2014 Czy ktoś wie jak jest w takim razie z przewozem większej gotówki niż 10 000 $ z polski do stanów ? jeśli pieniążki są moje mam te tutaj na koncie i wybieram je załóżmy 30 000 $ oczywiście wypełniając formularz w samolocie zaznaczam że przewożę tyle u tyle gotówki .. czy jest jakieś cło albo podatek który muszę zapłacić od tej kwoty ?
andyopole Napisano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2014 Zglaszasz na granicy I wwozisz, dobrze miec kwit z Polskiego Banku bo zreszta z Polski bez kwitu nie wywieziesz chyba kwoty powyzej 10k euro.. Gdy kupisz cos w USA za wieksza kase bedziesz mial potwierdzenie ze pieniadze przywiozles a nie zarobiles np. "na czarno"... Zadnego podatku na granicy nie placisz. Kazdy kraj lubi jak sie do niego kase przywozi, oby tylko czysta.
sly6 Napisano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 andy z terenu Unii a nie samej Polski,
karus Napisano 19 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 Zaznaczam, że pytam z czystej ciekawości. Nie planuję nielegalnej przeprowadzki, obejścia przepisów czy czegoś innego. Załóżmy, że temat traktujemy jako inwestycję, dom letni czy coś podobnego. Jak wygląda sprawa od strony prawnej? Słyszałam o możliwości kupna domu czy mieszkania np. na Florydzie. Ze stałym miejscem zamieszkania normalnie w Polsce. Czy ktoś coś wie? Zbieram wiadomości - chciałabym ocenić realność takiego przedsięwzięcia. Jest sporo firm w Polsce które sie zajmują inwestycjami na Florydzie. Pogooglaj http://www.floryda.eu/
andyopole Napisano 19 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2014 andy z terenu Unii a nie samej Polski, Oczywiscie Panie Administratorze, Pan ma zawsze racje! A to Polska w Unii jest?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.