dora123 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Czytam informacje na tym forum od dłuższego czasu, ale jest to mój pierwszy post dlatego pozdrawiam wszystkich użytkowników, tych co wylosowali i tych, którzy dopiero wylosują. Wygraliśmy w DV2014, mamy umówioną wizytę w konsulacie w lutym, córka gdy wysyłaliśmy zgłoszenie miała 20 lat, w lutym będzie miała 22 lata, dziś dostaliśmy telefon z konsulatu, że córka nie kwalifikuje się do Green Card ze względu na wiek powyżej 21 lat.W warunkach do DV jest wyraznie napisane że podajemy wszystkie dzieci do 21 lat a teraz okazuje się że" to lipa". Czy ktoś na forum spotkał się z takim problem? Nie wiemy co w takim przypadku robic , planowaliśmy wyjazd z całą rodziną.
paradoox Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 http://forums.immigration.com/showthread.php?557101-DV-2014-Lottery-Age-21-Issue-Please-read-and-help&p=2623395#post2623395
dareknow0 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 "Zwracamy uwagę, że dzieci w stanie wolnym, które ukończyły 21 lat nie kwalifikują się do ubiegania o wizę DV, jakkolwiek w pewnych ściśle określonych sytuacjach prawo amerykańskie chroni dzieci przed utratą możliwości ubiegania się o wizę spowodowaną osiągnięciem wieku 21 lat. Jeśli zgłoszenie DV zostało wysłane zanim dziecko w stanie wolnym ukończyło 21 lat, ale ukończy je przed wydaniem wizy, dziecko może podlegać przepisom Aktu o Ochronie Statusu Dziecka i być (dla celów procedury wizowej) traktowanym jakby nie ukończyło jeszcze 21 lat." http://travel.state.gov/pdf/DV_2014_Instructions.pdf http://travel.state.gov/pdf/DV_2014_Instructions_Polish.pdf Zapoznaj się dokładnie z instrukcją DV-2014 która w takiej sytuacji umożliwia wydanie wizy dziecku które ukończyło 21 lat w dniu interview a miało nieukończone 21 lat w dniu wysłania zgłoszenia i jest stanu wolnego. Dlaczego Ambasada tego nie stosuje ? Tego nie wiem . Próbuj walczyć powołując się na Child Status Protection Act.
dora123 Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 Ja też tak uważałam dlatego zdziwił mnie dzisiejszy telefon. Pani,która dzwoniła z ambasady twierdziła że córka skoro ma skończone 21 lat nie kwalifikuje się na Green Card i że nie ma sensu narażac się na koszty,a na moją uwagę że w regulaminie DV wyraznie jest informacja o tym iż dzieci do 21 roku w czasie zgłoszenia się kwalifikują, stwierdziła powołując się na jakąś ustawę że liczy się data rozmowy z konsulem i tylko przy niewielkim przeroczeniu 21 lat. Na zaproszeniu widniejemy wszyscy i teraz pytanie czy próbowac jechac razem i może zadecyduje o tym konsul podczas rozmowy. Może ktoś słyszał o takim przypadku?
kzielu Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Konsul nic nie zadecyduje. Sprawę reguluje CSPA i pozwala na odjecie od 21 lat pewnego okresu czasu. Jaki on jest w przypadku DV - nie mam pojęcia, poszukaj (może od momentu kiedy cutoff number jest current)
sly6 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Kiedy macie rozmowe,?skontaktujcie sie dobrym prawnikiem od spraw imigracyjnych na terenie USA i Wam powie na ile jest realne aby dostala Wasza Corka ta wize i co mowic na rozmowie. Byly i sa takie przypadki ze takie osoby wiz nie otrzymuja a czy na rozmowie mowia o przepisach to inna sprawa .
dareknow0 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Jeżeli na zaproszeniu na interview widniejecie wszyscy to ja zaryzykowałbym te dodatkowe $500 i córkę zabrałbym do Ambasady. Najwyżej stracisz skromną tygodniówkę którą odrobisz w USA .Grzecznie porozmawiaj z konsulem ,może akurat . A jak nie zabierzesz córki to będziesz później zawsze myślała czy dobrze zrobiłam. Tak naprawdę nie wiesz co to za "ważna figura" dzwoniła z ambasady. Dobrze byłoby zasięgnąć opinii dobrego prawnika imigracyjnego którego w USA znajdzie się bez problemu ale czy w Warszawie ? Ja znalazłem w necie taką stronę http://www.kancelariailasz.com/?gclid=CLXmremB47sCFW9nOgodnEUAaQ ale nie umiem Ci nic powiedzieć na temat tego prawnika. Może zadzwoń ,zapytać nic nie szkodzi.
sly6 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 takie cos pisze na tej stronie o tym akcie prawnym www.nolo.com/legal-encyclopedia/spouses-children-visa-lottery-applicants.html sama rozmowa to nic,doliczyc nalezy dojazd,badania medyczne co do tanich czasami nie naleza a nie same 500 dol
dareknow0 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Dobrze to niech będzie nawet $800 .Tylko trzeba się zastanowić czy nie lepiej zainwestować tą kwotę i później spać spokojnie ,że zrobiło się wszystko aby dostać tą wizę ( nawet w przypadku odmowy) . Czy odpuścić sobie temat dla tych $800 a później do końca życia żyć z myślami " a może gdyby córka pojechała to by dostała wizę".
sly6 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 lepiej to zapytac sie prawnika potem isc na rozmowe i powiedziec sobie ze zrobilo sie wszystko bo jak wiadomo po tym co pisze Karina nalezy pokazac akty prawne , powolac sie a to wie dobry juz adwokat
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.