Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
W lipcu planuję wyjazd na stałe do USA. Z racji tego, że urodziłam się w Chicago, mam podwójne obywatelstwo, amerykańskie i polskie. Przez to mam pewne wątpliwości...po raz pierwszy będę przekraczać granicę Polska-USA...mam wyrobiony amerykański paszport i polski, ale ten polski nie ma wizy. Czy opuszczając Polskę, muszę legitymować się dwoma paszportami, czy wystarczy tylko tym amerykańskim, który udowadnia moje obywatelswo, czy też wystarczy polskim bez wizy...miejsce urodzenia jest wpisane, wiec to chyba tez jakies potwierdzenie?? Nie wiem co robić...czy potzrebuję wizę w polskim paszporcie??

Napisano

Jak jedziesz do USA to legitymujesz się tylko paszportem Amerykańskim a paszport Polski trzymaj sobie w kieszeni.Może Ci się przydać jak będziesz chciała przyjechać do Polski i zostać powyżej 3 miesięcy. Jeśli na krócej to też wystarczy Ci paszport Amerykański.

Napisano

podpowiem tylko, ze warto miec oba paszporty przy sobie na wszelki wypadek

moje dzieci maja podwojne obywatelstwo, lataja wiec pl-usa bezwizowo

mieszkalismy jednak przez jakis czas w innym kraju unii europejskiej, gdzie po powrocie z usa wjechalismy na paszporcie amerykanskim

i zostalismy na tym paszporcie do nastepnego wyjazdu do usa, ktory przypadl jakos po roku

dzieci mialy przyznany status rezydenta na polskim paszporcie, wiec wyjezdzajac natknelismy sie na biurokratyczny mur, bo jako obywatele amerykanscy moje dzieci przesiedzialy wize wjazdowa o 9 m-cy (chyba, moze sie myle)

dobrze, ze oba paszporty mielismy przy sobie, ale oficer i tak nie omieszkal dorzucic, ze powinno sie bezwzglednie opuszczac kraj z paszportem, na ktory sie wjechalo

podejrzewam, ze to sprawa gorliwosci urzednika, ale nigdy nie wiesz, na kogo trafisz, wiec warto miec oba paszporty pod reka podczas odprawy

Napisano

Jakie to miłe ze są przypadki gdzie polski paszport ma wieksza wartosc urzędową niż amerykański. .

Tak ,łatwiej z nim wystąpić o wizę do Koreańskiej Republiki Ludowej niż z paszportem Amerykańskim :)

Napisano

Powiedział pełnej krwi Amerykanin.

Nie ,ale taka jest prawda . Gdybyś miał możliwość porównać różnicę w podróżowaniu po świecie z paszportem Polskim i Amerykańskim to byś wiedział.Prawda jest taka ,że Ci z paszportami np.Ukraińskimi ,Rosyjskimi,Białoruskimi ,Polskimi inaczej są traktowani na przejściach granicznych niż Ci z Amerykańskimi ,Brytyjskimi czy np. Szwajcarskimi.

Napisano

Nie ,ale taka jest prawda . Gdybyś miał możliwość porównać różnicę w podróżowaniu po świecie z paszportem Polskim i Amerykańskim to byś wiedział.Prawda jest taka ,że Ci z paszportami np.Ukraińskimi ,Rosyjskimi,Białoruskimi ,Polskimi inaczej są traktowani na przejściach granicznych niż Ci z Amerykańskimi ,Brytyjskimi czy np. Szwajcarskimi.

Rownie dobrze mozemy dyskutować o wyższości swiat Wielkiejnocy nad swietami Bożego Narodzenia. W Korei Polnocnej napewno bywa wiecej Amerykanów niz Polaków. Niedawno nawet cała drużyna pod przewodnictwem amerykańskiego bezmozga - gwiazdora NBA.

Napisalem troche z przymrużeniem oka że czasami polski paszport jest lepszy od amerykańskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...