yumiszukiton Napisano 10 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 Witam!W lipcu planuję wyjazd na stałe do USA. Z racji tego, że urodziłam się w Chicago, mam podwójne obywatelstwo, amerykańskie i polskie. Przez to mam pewne wątpliwości...po raz pierwszy będę przekraczać granicę Polska-USA...mam wyrobiony amerykański paszport i polski, ale ten polski nie ma wizy. Czy opuszczając Polskę, muszę legitymować się dwoma paszportami, czy wystarczy tylko tym amerykańskim, który udowadnia moje obywatelswo, czy też wystarczy polskim bez wizy...miejsce urodzenia jest wpisane, wiec to chyba tez jakies potwierdzenie?? Nie wiem co robić...czy potzrebuję wizę w polskim paszporcie??
Joanna30 Napisano 10 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 Wizy nie dostaniesz, bo masz obywatelstwo amerykańskie. Legitymować się będziesz amerykańskim paszportem, bo innej opcji nie masz.
dareknow0 Napisano 10 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 Jak jedziesz do USA to legitymujesz się tylko paszportem Amerykańskim a paszport Polski trzymaj sobie w kieszeni.Może Ci się przydać jak będziesz chciała przyjechać do Polski i zostać powyżej 3 miesięcy. Jeśli na krócej to też wystarczy Ci paszport Amerykański.
yumiszukiton Napisano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 Dziękuję bardzo za odpowiezi ! kamień spadł mi z serca
jannapa Napisano 11 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2014 podpowiem tylko, ze warto miec oba paszporty przy sobie na wszelki wypadek moje dzieci maja podwojne obywatelstwo, lataja wiec pl-usa bezwizowo mieszkalismy jednak przez jakis czas w innym kraju unii europejskiej, gdzie po powrocie z usa wjechalismy na paszporcie amerykanskim i zostalismy na tym paszporcie do nastepnego wyjazdu do usa, ktory przypadl jakos po roku dzieci mialy przyznany status rezydenta na polskim paszporcie, wiec wyjezdzajac natknelismy sie na biurokratyczny mur, bo jako obywatele amerykanscy moje dzieci przesiedzialy wize wjazdowa o 9 m-cy (chyba, moze sie myle) dobrze, ze oba paszporty mielismy przy sobie, ale oficer i tak nie omieszkal dorzucic, ze powinno sie bezwzglednie opuszczac kraj z paszportem, na ktory sie wjechalo podejrzewam, ze to sprawa gorliwosci urzednika, ale nigdy nie wiesz, na kogo trafisz, wiec warto miec oba paszporty pod reka podczas odprawy
andyopole Napisano 11 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2014 Jakie to miłe ze są przypadki gdzie polski paszport ma wieksza wartosc urzędową niż amerykański. .
dareknow0 Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Jakie to miłe ze są przypadki gdzie polski paszport ma wieksza wartosc urzędową niż amerykański. . Tak ,łatwiej z nim wystąpić o wizę do Koreańskiej Republiki Ludowej niż z paszportem Amerykańskim
andyopole Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Tak ,łatwiej z nim wystąpić o wizę do Koreańskiej Republiki Ludowej niż z paszportem Amerykańskim Powiedział pełnej krwi Amerykanin.
dareknow0 Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Powiedział pełnej krwi Amerykanin. Nie ,ale taka jest prawda . Gdybyś miał możliwość porównać różnicę w podróżowaniu po świecie z paszportem Polskim i Amerykańskim to byś wiedział.Prawda jest taka ,że Ci z paszportami np.Ukraińskimi ,Rosyjskimi,Białoruskimi ,Polskimi inaczej są traktowani na przejściach granicznych niż Ci z Amerykańskimi ,Brytyjskimi czy np. Szwajcarskimi.
andyopole Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Nie ,ale taka jest prawda . Gdybyś miał możliwość porównać różnicę w podróżowaniu po świecie z paszportem Polskim i Amerykańskim to byś wiedział.Prawda jest taka ,że Ci z paszportami np.Ukraińskimi ,Rosyjskimi,Białoruskimi ,Polskimi inaczej są traktowani na przejściach granicznych niż Ci z Amerykańskimi ,Brytyjskimi czy np. Szwajcarskimi. Rownie dobrze mozemy dyskutować o wyższości swiat Wielkiejnocy nad swietami Bożego Narodzenia. W Korei Polnocnej napewno bywa wiecej Amerykanów niz Polaków. Niedawno nawet cała drużyna pod przewodnictwem amerykańskiego bezmozga - gwiazdora NBA. Napisalem troche z przymrużeniem oka że czasami polski paszport jest lepszy od amerykańskiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.