Skocz do zawartości

Czy Mam Jakieś Szanse Na Uzyskanie Wizy? Chociaż Minimalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam byłem juz cztery razy w stanach zjednoczonych , miałem wize na 10 lat a następnie na 6 miesięcy . Moja mama wyjechała za granicę 4 lata temu została tam , przebywa nielegalnie .Mój brat starał sie o wize rok po jej wyjezdzie w czasie gdy juz przekroczyła 6 miesięcy. Udało mu się dostać wizę na 10 lat. Konsul w ogole nie pytał go o matke. Ja starałem się rok temu i padło pytanie o rodziców . We wniosku pisałem prawde ,że moja mama przebywa w usa . Gdy udzileiłem konsulowi odpowiedzi ,że moja mam jest w stanach juz 4 lata odpowiedział " SŁUCHAMMMMM??" Oczywiście mówiłem ,że jade do dziadka ojca mojego taty. Nastepnie zadawał mi mnustwo ptań w stylu co robiłem w stanach 10 tygosni ostatnio itp po kilkunastu minutach miałem rozmowe za sobą . Pytał też sporo o mojego brata .Dodam ,że od mojej ostatniej wizyty w ambasadzie 2 razy odwiedził usa na święta i na wakacje . Jak widzicie moją sytuajce ?

Napisano

Ciezko, jedyna mozliwosc to probowac ponownie. To, ze rodzic przebywa nielegalnie w USA jest sporym utrdnieniem, ale nie przekresla szans na wize. Nie ma czegos takiego jak odpowiedzialnosc zbiorowa. Trzeba poprostu troche zawalczyc przy okienku dopytac konsula, co musisz zrobic, zeby wize dostac, a ze mama przebywa w USA nielegalnie, hmm no nie masz na to zadnego wplywu.

Napisano

Podzielam opinię kzielu tyle tylko ,że dodałbym słowo "bardzo".

Fakt ,że ktoś z członków najbliższej rodziny przebywa nielegalnie w USA zdecydowanie pogarsza Twoją sytuację .Przy staraniu się o wizę turystyczną istnieje coś takiego jak odpowiedzialność zbiorowa .Zdecydowanie .To jest jedna z przyczyn odmów wiz turystycznych.Zwyczajnie konsul podejrzewa ,że skoro mama oszukała konsula i została w USA to z pewnością teraz reszta rodziny będzie chciała dojechać .

Napisano

Moją jedyną małą szansą jest własnie chyba to ,że byłem cztery razy w stanach .Dwa razy miałem wize , mój brat był aż siedem razy w tym trzy podczas pobytu mojej mamy nielegalnie.Ja nie zamierzam tam jechać i przebywac nielegalnie.jestem daleki od tego . Jeśli chciałbym pracować za granicą to w Europie oczywiście . Na wizie mi jakoś specjalnie nie zależy byłem w stanach i zwiedziłem więcej niż niejeden amerykanin . Ale odmowa nie jest niczym przyjemnym dla mnie . Pamiętam jak się czułem ostatnio .

Napisano

Nikt ci tutaj nie da gwarancji. Wszystko zależy od konsula. Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz. Posiadanie rodzica nielegalnie komplikuje sprawę i działa na niekorzyść ale nie zawsze przekreśliła możliwość otrzymania wizy. Musisz sie liczyć z odmowa. Idź z nastawieniem, ze mozesz nie dostac i jesli bedzie odmowa to unikniesz zalamki a jak dostaniesz to będziesz miłe zaskoczony.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jestem po wizycie u konsulai niestety wizy nie dostałem .Oczywiście przyznałem się ,że moja mama przebywa w USA.Ten pan był chociaż miły w przeciwieństwie do ostatniego. I po wręczeniu mi białej kartki poinformował mnie ,że na ta chwile posiadam za małe związki z krajem .Dodał ,że moja sytuacja jest dobra bo byłem w USA cztery razy i wróciłem.Gdybym miał silniejsze więzi z krajem jak np żona dzieci moja sytuacja była by dużo lepsza. Po czym powiedział przepraszam. Wnioskuję z tego ,że w mojej niekorzystnej sytuajci musze miec bardziej przekonywujące informacje na to ,że do kraju wróce .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...