Skocz do zawartości

Poziom Znajomości Języka W Usa

Misuzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Czy takie określenia znajomości języka są przyjmowane tutaj w Stanach?

Elementary, Limited, General, Advanced, Native

podstawowy, średni, średnio-zaawansowany, zaawansowany, biegły (od urodzenia)

Można tak sobie je tłumaczyć?

Napisano

A w jakim celu? Nigdy sie nie spotkalam z czms takim jak general czy limited. Predziej communicative czyli takie... hmm... "dogadam sie bez problemu bez slownictwa/gramatyki na wysokim poziomie"

Napisano

Jak to nie? Przecież znajomość języków obcych tez sie wpisuje. To jest dosyć istotna informacja. Jak ktoś zna 3 języki obce to nie wpisał by tego? Ponadto wydaje mi sie ze imigrant raczej powinien to uwzględnić.

Napisano

No, ale na czym sa oparte te kategorie? Test jakis? TOEFL? Przecietny pracodawca nie bedzie znal nuansow miedzy sredni a sredni-zaawansowany. Ja przewaznie widze" fluent" i "working knowledge" co generalnie znaczy ze mozesz sie dobrze dogadac ale nie koniecznie piszesz/czytasz/mowisz na jakims wysokim poziomie. Jezeli znasz jezyk na nizszym poziomie niz working knowledge, to odradzam wpisanie na resume. Wtedy to moze wygladac jak resume-padding ;)

Napisano

Jak to nie? Przecież znajomość języków obcych tez sie wpisuje. To jest dosyć istotna informacja. Jak ktoś zna 3 języki obce to nie wpisał by tego? Ponadto wydaje mi sie ze imigrant raczej powinien to uwzględnić.

No nie, bo mało kogo to obchodzi. Albo znasz albo nie. Zdziwilabys sie ilu ludzi na technicznych stanowiskach w korporacji produkującej high tech produkty nie można w ogóle zrozumieć bo ich angielski przypomina chiński albo hinduski... A że względu na pochodzenie docierać nie można bo to dyskryminacja i kółko się zamyka...

Natomiast jak celujesz w stanowiska związane że znajomością konkretnego języka (nie angielskiego i nie hiszpańskiego) to inna historia. Ale we wpisywanie poziomu znajomości angielskiego bym się nie bawił...

Napisano

LinkedIn w sekcji jezyki daje do wyboru:

- Elementary proficiency

- Limited working proficiency

- Professional working proficiency

- Full professional proficiency

- Native or bilingual proficiency

Stopnia znajomosci angielskiego w ogole nie wpisywac. Co do innych jezykow to zgadzam sie z kzielu, albo znasz, albo nie. Elementary to w ogole nie ma co sie chwalic. Limited working proficiency to tez raczej nie bardzo, chociaz zalezy od stanowiska na jakie aplikujesz, czasami moze wystarczyc. Nie bardzo wiem jak rozrozniaja miedzy Professional working proficiency i Full professional proficiency, ale to juz mozna do CV spokojnie wrzucic.

Napisano

Ja w swoim resume wypisałam po prostu języki, którymi sie posługuje w kolejności wpierw English, następnie Polish i reszta. Wpisałam angielski, żeby było jasne dla HR ze mowie po angielsku. Nie dodawalam żadnych poziomów, tylko wymieniłam te języki, w których jestem w stanie sie komunikować w piśmie i mowie bez problemu. Czyli np dałam sobie spokój z francuskim, bo znam tylko podstawy i watpię żeby kogokolwiek w rekrutacji zainteresował fakt, ze umiem sie przedstawić czy pogadać o pogodzie w tym języku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...