Skocz do zawartości

Dlaczego Właściwie Wyjeżdżacie?

Gość miqhs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo jestem ciekawa powodów Waszych wyjazdów. W sumie w Polsce nie jest teraz tak źle, ale jednak nadal sporo osób wyjeżdża i zgłasza się do loterii. Ja nie robię tego z powodów finansowych, bo jesteśmy z mężem super ustawieni. Może to zabrzmi dziwnie, ale czuję się nieco oszukana w Polsce. Jak już niektórzy wiecie jestem rocznik 70, więc urodziłam się i uczyłam w komunie, a tu nagle zrobił się kapitalizm. Nie miałam jako dziecko takich rodziców, którzy by mi wyjaśnili prawdę o Polsce, mnie uczono jaki to Rusek jest w porządku, w podstawówce były apele i takie tam. Czy miałam powody, żeby nie ufać swoim nauczycielom?

No i nagle się okazało, że to była ściema! Że historia Polski wygląda trochę inaczej, ja pierdzielę, nie mogłam w to uwierzyć.

Nie narzekam, nie jest mi tu źle, ale chyba najgorzej mają właśnie ludzie z okresu przełomu, bo wychowani inaczej, a tu trzeba się było przestawić totalnie.

Nie wiem, czy sie nam uda, olać, najwyżej wrócimy. Ale strzelam oficjalnie focha.

Domyslam sie ze jestes za duza zeby przejmowac sie uszczypliwosciami tutaj :)

My z zona mamy podobne odczucia, to nie pieniadze nas wyganiaja. Mielismy okazje pomieszkac chwile w europie i w stanach wiec mamy male porownanie i akurat stany to kombinacja paru elementow ktora nam odpowiada. Nigdzie tak jak w stanach nie odczulem ze najwazniejsze co sie liczy to moje umiejetnosci/chec do pracy. Oczywiscie kazdy ma swoje prywatne doswiadczenia, my mamy akurat takie. Kalifornia - idealna pogoda - bo jak niektorzy wiedza lato w NY to masakra, na Florydzie nie bylem ale slyszalem ze podobnie - a Santa Monica - gdzie mielismy okazje pobyc - pogoda jak regulowana - ani za goraco, ani za zimno. Do tego dochodzi w miare dobrze funkcjonujaca gospodarka i otwarci ludzie. Poza tym dzis to juz nie te czasy ze emigracja to decyzja na cale zycie. Mieszkanie ( a nie pobyty turystyczne) w roznych miejscach rozwija i rozszerza horyzonty.

Podobne mamy tez wrazenia z Las Vegas - zalew plastiku i tandety :) To wszystko swietnie tylko na zdjeciach/filmach wyglada - moze z wyjatkiem fontanny w Bellagio.

Generalnie czasy sie zmieniaja, mysle ze juz niedlugo pytaniem ktore bedzie padac czesciej bedzie "Dlaczego wlasciwie mieszkacie cale zycie w jednym miejscu?"

A z innej beczki - nie wiem gdzie ustawic polskie znaki na tym forum - ktos moze pomoc?

• Odpowiedzi 456
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

To nie kwestia forum tylko twoich ustawień klawiatury. Musisz w ustawieniach systemu dodać do klawiatury język "polski (programisty)".

Napisano

To nie kwestia forum tylko twoich ustawień klawiatury. Musisz w ustawieniach systemu dodać do klawiatury język "polski (programisty)".

Mam ustawiony, dlatego sie dziwie ze nie moge polskich znakow wstawiac

Napisano

No to na prawdę dziwne. Jak piszesz to są tylko po wysłaniu posta znikają, czy jak? Spróbuj prostym edytorem coś napisać (tryb BBcode - taki pstryczek w lewym górnym rogu pola w którym się pisze posta).

Napisano

sa takie powody ze ktos pisze jedno a ma w glowie cos innego czego nie powie wprost :) tez to nalezy brac pod uwage

np ucieczka od rodziny a sie mowi ze jest zle w Polsce ;) bo tutaj prawie kazdy przyzna racje a co do rodziny to juz nie zupelnie ;)

kazdy powod jest dobry a czy ktos to odnajdzie po 2 stronie trawy,rzeki to inna sprawa

nie zawsze sie udaje chociaz pracujemy,staramy sie aby bylo inaczej :)

Napisano

No to na prawdę dziwne. Jak piszesz to są tylko po wysłaniu posta znikają, czy jak? Spróbuj prostym edytorem coś napisać (tryb BBcode - taki pstryczek w lewym górnym rogu pola w którym się pisze posta).

Ha! pstyczek zadziałał! Dziękuję!
Napisano

Fakt, my zaczynamy oceniać ludzi po ich wypowiedziach, no ale ja odebrałam posta miqhs troszkę negatywnie - a naprawdę nie mam powodów żeby kręcić na razie nosem na Polskę. Mam pracę, może nie jestem tak super ustawiona jak Miqhs ale daję radę :)

To w takim razie nie dziwię się że troszkę "powiało cebulą"

Miqhs na co strzelasz focha?

Napisano

Mnie jest ciężko urazić, twarda jestem :)

Cel tematu był inny - nie analizujcie moich powodów, a powiedzcie o swoich :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...