Skocz do zawartości

Dłuższy Pobyt Amerykanina W Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mój chłopak (obywatel USA) przyjeżdża do mnie w te wakacje. Z tego co mi wiadomo może tu przebywać 90 dni beż żadnych formalności. Moje pytanie brzmi co trzeba zrobić by wydłuży c pobyt i jak wygląda przedłużenie takiego pobytu?

Napisano

zadzwon do strazy graniczej i sie spytaj czy dziala nadal umowa pomiedzy USA a w Polska,ta z lat 90-tych ze obywatel USA moze byc w Polsce przez okres 6 miesiecy.

a jak nie to pozostaje postarac sie o wize lub tez jezdzic nawet na pare godz po za teren Polski i wracac.nalezy miec z takiego pobytu jakis rachunek :)

Napisano

Do Ukrainy Amerykanie potrzebuja wizy ( trzeba wziac to pod uwage )

A juz sie nie da wyjachac jedynie z PL i miec na to dowod ? Pytam z ciekawosci.

te wizy dla Amerykanow na Ukraine to od niedawna?My bylismy w 2011 i nie trzeba bylo, tylko paszport i dawali pobyt na bodajze 90 dni.

A jak sie nie da, to trzeba sie starac o prawo pobytu na podstawie pracy lub malzenstwa, haczyk oczywiscie w obu wypadkach tkwi w tym ze pozwolenie na prace ciezko dostac i caly proces podobno trwa okolo 3 miesiace jak nie wiecej, a o malzenstwie to juz nie mowie, gdzie musisz sie tulac po sadach zeby w ogole sie pobrac, nie wspominajac nawet o legalizacji pobytu.

Jak moj obecny maz mial przylatywac do Polski, to poszlam do Urzedu ds obcokrajowcow i bylam na prawde pod wrazeniemi, ze bylo z kim porozmawiac, pan podal mi rozne opcje, wyjasnil jakie ma szanse obcokrajowiec na pozwolenie na prace (male) oraz jak mu przedluzyc pobyt...Dodam ze wtedy udalo nam sie zalatwic wize z pozwoleniem na prace jeszcze przed jego przyjazdem: znajoma szkola jezykowa zgodzila sie go zatrudnic na mala ilosc godzin bo tylko taki mieli wtedy etat, na tej podstawie dostalismy pozwolenie o prace, to pozwolenie wyslalismy do ambasady w chicago ktora wydala wize na pol roku, i na tej wizie przekroczyl granice. Caly proces trwal zaskakujaco krotko, chyba z 2 msc...

Napisano

Wlasnie wygooglowalam, ze wiz nie potrzeba. Kiedyś cos słyszałam od Ukrainek, ze Amerykanie potrzebują aby przyjechać turystycznie. Albo sie pozmieniało albo nie wiedziały o czym mówią. Ja sie w temat nie zaglebialam, ponieważ nie miałam powodu. Sorrka za wprowadzenie w błąd.

Napisano

Paula jak napisalem ,zadzwon do strazy graniczej i zobaczysz co Ci powiedza o wyjezdzie do np Czech i np rachunkach :)

a ile to Polakow w USA cos mowi a to juz jest nieaktualne ;) lub tez malo realne ..Pomylki byly,sa i beda :)

a kiedy juz nie ma tych wiz ;)

od lipca 2005 roku

http://ambassadorpassportandvisa.com/Ukraine-visa.html

Polecam dzwonienie do strazy granicznej, bo sa naprawde dosc konkretni i pomocni, tylko trzeba wiedziec mniej wiecej o czym sie mowi.

W zwiazku z tym ze Polska jest w Schengen i cala strefa ma te same przepisy wizowe dla Amerykanow, trzeba wyjechac za granice Schengen, nie kraju.

Ale straz graniczna to tylko kwestia jakby bardziej jednorazowego przekraczania granicy i przyznawania prawa pobytu czy to na podstawie ruchu bezwizowego, czy konkretnej wizy, oni ci nie powiedza jak to zrobic zeby mu pobyt uregulowac na dluzej.

W Krakowie np wszystkie informacje byly dostepne w Urzedzie Wojewodzkim, http://www.malopolska.uw.gov.pl/default.aspx?page=WO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...