swaras Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Witam. Piszę z problemem. Otóż jestem obecnie na wizie J1 w NY. Pracuję tutaj. Moja dziewczyna miała mnie odwiedzić. Wizę turystyczną załatwiła sobie prawie 3 miesiące temu. Wczoraj miała lot. Cofnęli ją na kontroli w Paryżu, wpisali CWOP i powiedzieli, że wiza została anulowana 15 kwietnia, czyli ponad 2 tygodnie temu. Co należy w takim wypadku zrobić? Jak można to wyjaśnić? Muszę podkreślić, że nikt ją nie poinformował nawet, że wiza została anulowana. Czy należy znowu ubiegać się o wizę turystyczną i jaką ma gwarancję, że jej ponownie nie anulują. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Rademedes Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 CWOP wlasnie znaczy doslownie "uniewazniono bez uprzedzenia" (canceled without prejudice). Musi sie starac o kolejna wize. Dziwne to, ze jej nie poinformowali dlaczego jej anulowali wize i dlaczego ja zawrocili. Nie wiedzialem ze w Paryzu jest amerykanska kontrola paszportowa tak jak w Irlandii. EDIT: Dodatkowo, jesli sie nie myle to moze sie bez problemu starac o kolejna wize. A tak sobie jeszcze mysle, skoro ona leciala do Ciebie na J-1 rozumiem, ze Twoje J-1 to nie Work and Travel?
kzielu Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 No właśnie nie ma - jest tylko ten pre-clearance z glupimi pytaniami. Ubiegać się może ale jeżeli faktycznie anulowali to szanse niewielkie...
pelasia Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 A tak sobie jeszcze mysle, skoro ona leciala do Ciebie na J-1 rozumiem, ze Twoje J-1 to nie Work and Travel? Ona leciała na turystycznej odwiedzić chłopaka, który siedzi na J1 ( no chyba, ze to miałeś na myśli )
sly6 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 co jest ciekawe ze miala wydana wize 3 miesiace temu i ma juz ja anulowana..
pelasia Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Tym bardziej, ze została anulowana 2 tygodnie przed lotem. Czyli chyba sie dopatrzyli w ambasadzie czegoś i musieli anulować. Ciekawa sprawa, choc szczerze mówiąc mozna sie pociąć w takiej sytuacji.
Rademedes Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Najlepiej zadzwonic do konsulatu/ambasady i zapytac dlaczego wiza zostala anulowana. Czesto przy secondary-check w konsulacie wychodza problemy. Zbieznosc nazwisk jest najczestsza z nich. Jak wiadomo nie jednemu psu burek
swaras Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi. Czyli w pn dzwoni do ambasady, żeby się czegoś dowiedzieć. I myślicie ze dadzą jej nową wizę, jak będzie się ubiegać znowu? Moje j1 to nie work and travel.
sly6 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 to zalezy za co ma to anulowane,niech dzwoni-pisze i wtedy zobaczysz jak moze byc z wiza
kibicsoccera Posted May 5, 2014 Report Posted May 5, 2014 Daj znać jak już będziesz wiedział co i jak i dlaczego. Jestem ciekaw.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.